Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa'nın hastalığı nedir? Serebral Palsi’nin tedavisi var mı?

Mavi Kadın>Magazin>Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa'nın hastalığı nedir? Serebral Palsi’nin tedavisi var mı?

Ünlü oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci’nin hayatı sevenleri tarafından mercek altında. Instagram hesabından kızıyla sık sık paylaşım yapan Düvenci’nin kızının ne hastası olduğu çok merak ediliyor. Peki Ceyda Düvenci’nin kızının hastalığı nedir? Tedavisi var mı? Detaylar haberimizde.

Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa Akgün, serebral palsi hastasıdır.
Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa Akgün, serebral palsi hastasıdır.

Ceyda Düvenci’nin kızı Melisa’nın hastalığı olarak tanınan serebral palsi genellikle beynin oksijensiz kalması sonucu ortaya çıkan bir gelişimsel bozukluk. Ceyda Düvenci'nin iş insanı Engin Akgün’den evliliğinden olan kızı Melisa, doğduktan bir süre sonra beyin kanaması geçirmiş, beynin hareket noktası ve bazı bölümleri hasar görmüş, bunun sonucunda serebral palsi hastası olmuştu.

Kızının tedavisi için 2011'den bu yana yoğun çaba sarfeden Düvenci sosyal medya hesabından şu ifadelerde bulundu: "Yaşananları anlatmaya bazen kelimeler yetmez. Herkesin yükü kendine. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar. Biz 10'uncu kattan düştük. Sabrın tükendiği anlar oldu. Mesela ağlamak istediğimde deli gibi ağlıyorum. Kum torbasına hiç yumruk attınız mı bilmem, ama rahatlamak için iyi geliyor"

Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa'nın hastalığı nedir? Serebral Palsi’nin tedavisi var mı?

SEREBRAL PALSİ HASTALIĞI NEDİR?

Serebral Palsi beyin felci demektir, hareketi, duruşu ve koordinasyonu etkileyen gelişimsel bir bozukluktur.

my.clevelandclinic.org’un haberine göre serebral palsi, fetal gelişim sırasında beyinde ortaya çıkabilen bir hasarın yahut beyin gelişimini etkileyen başka bir gelişimsel problemin sonucunda meydana gelebiliyor. Serebral palsi hastalığında kas hareket kontrolü bozuluyor, bu durum beyin bölgelerini ve kontrol ettikleri yeteneklerini olumsuz etkileyip şu belirtiler ortaya çıkıyor:

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Serebral palsinin kişiden kişiye değişen birçok farklı belirti ve semptomu gelişebiliyor. Bunlardan bazıları hareket kabiliyetini kısıtlarken bazıları da vücudun belirli yerlerini, görünüşünü ve davranışını etkileyebiliyor. Serebral palside beyindeki hasra doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrası olmak üzere farklı zamanlarda meydana gelebiliyorr. Doğum öncesi hasarlar hastalığın nedeninin yaklaşık %80'ini oluşturur. Doğumdan sonraki nedenler ise %10'unu oluşturur.

Serebral palsi hastalığında şu belirtiler görülebiliyor:

  • Bebeklerde başını tutabilme, desteksiz oturabilme ve yürüme gecikmesi.
  • Kafa boyutu farklılıkları: Serebral palsi hastalarında alışılmadık derecede küçük bir kafa (mikrosefali) veya büyük bir kafa (makrosefali) olabiliyor.
  • Kaslarda spastisite ve güçsüzlük
  • Ellerde titreme
  • Ayak parmak uçlarında yürüme
  • Denge ve kas koordinasyonu eksikliği (ataksi)
  • Giysilerin düğmelerini iliklemek veya mutfak eşyaları toplamak gibi ince motor becerilerde zorluk
  • Beyin ve omurilikteki kas hareketlerini kontrol eden sinirlerin hasarına bağlı eklem kontraktürleri (eklemde sertlik ve hareket kısıtlılığı)
  • Gecikmiş gelişim : Serebral palsili çocuklarda genellikle beklenen bazı gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmada gecikmeler yaşarlar. Bunların çoğu hareketi içerir ancak başka yetenekleri de içerebilir.

Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa'nın hastalığı nedir? Serebral Palsi’nin tedavisi var mı?

SEREBRAL PALSİ NEDEN OLUR?

  • Doğum sırasında veya bebeklik döneminde beynin oksijensiz kalması
  • Mekonyum aspirasyonu (Bebeğin anne karnında kakasını yutması)
  • Erken (prematüre) doğum.
  • Fetal beyin gelişimindeki bozulmalara bağlı konjenital malformasyonlar.
  • Merkezi sinir sistemindeki enfeksiyonlar (beyin veya omurilik).
  • Fetal beyine kan akışı veya oksijen eksikliği.
  • Gelişmekte olan beyni etkileyen felçler.
  • Fetal gelişimi etkileyen genetik sorunlar.
  • Kernikterus (karaciğerinizde üretilen bir kimyasal olan bilirubinin toksik birikmesinden kaynaklanan beyin hasarı).
  • Yenidoğan hipoglisemisi(Yenidoğan bebeklerde kan şekeri düşüklüğü)

SEREBRAL PALSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ortopedi Doktoru Ali Tufan Pehlivan serebral palsinin tedavisiyle ilgili şu ifadelerde bulundu:

Serebral palsi kesin tedavisi mümkün olmayan hastalıklar arasında yer alıyor. Tedavide gerçekleştirilecek uygulamalar hastanın yaşadığı belirtilere göre değişkenlik gösterebiliyor. Hastaya spastisitenin azaltılması, yürüme, vücut dengesinin sağlanması, motor becerilerin (kas kullanım becerileri) arttırılmasına yönelik fizik tedavi uygulanmalıdır.

Hastanın durumuna bağlı olarak yumuşak doku gevşetmeleri, tendon(kiriş) uzatma veya transferi, deformitelere yönelik kemik ve eklem düzeltmesi gibi ameliyatların yapılması gerekebilir.

Erken teşhis ve tedavi ile hastaların fonksiyonel kapasitelerinin artırılması hedeflenir.

Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa'nın hastalığı nedir? Serebral Palsi’nin tedavisi var mı?

CEYDA DÜVENCİ KİMDİR?

Ceyda Düvenci 16 Nisan 1977 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Anne tarafından Tekirdağ, baba tarafından Selanikli olan Düvenci ailenin tek çocuğudur. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan ünlü oyuncu, oyunculuk kariyerine 1995 senesinde Kandemir Kondukun Palavra Aşklar isimli TV dizisiyle başladı. 1997 senesinde Star Tv'nin düzenlediği güzellik yarışmasında Türkiye 3. güzeli seçildi. ‘Böyle mi Olacaktı’, Binbir Gece, Umutsuz Ev Kadınları gibi reyting rekorları kıran dizilerde rol aldı.

2008 yılında iş insanı iş insanı Engin Akgün ile evlendi, 2013 yılında boşandı. 2011 yılında bu evliliğinden Melisa isminde kızı dünyaya geldi. 2014 yılında yine kendisi gibi oyuncu olan Bülent Şakrak ile hayatını birleştirdi. Düvenci’nin bu evlilikten Ali isminde bir oğlu oldu.

Ceyda Düvenci NTV’de ‘Bambaşka Sohbetler’ programı ile TV kariyerine devam ediyor.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...