Çöl gülü tatlısı nasıl yapılır? Kat kat, çıtır çıtır enfes lezzet... Resimli anlatım
Sevdiklerinize, misafirlerinize hazırlayabileceğiniz özel ve lezzetli bir tatlı arıyorsanız çöl gülü tatlısını yapabilirsiniz. Çöl gülü tatlısı, kat kat çıtır çıtır hazırlanıyor, her katının yenilmesi ayrı bir keyif veriyor. İşte Elif’in mutfağından çöl gülü tatlısı yapımı:
Şerbetli tatlı severler çöl gülü tatlısını deneyebilirsiniz. Youtube'da yüzbinlerce abonesi olan @Elifin_mutfagi kanalında çöl gülü tatlısının tarifi verildi. Çöl gülü tatlısı malzemeleri ve yapılışı şöyle:
ÇÖL GÜLÜ TATLISI NASIL YAPILIR?
Akşam yanının çayına, özel davetlerinize çok yakışacak bir tatlı tarifi veriyoruz. Her çatalda ayrı bir lezzet olan bu tatlıyı beğeneceğinizi düşünüyoruz.
Malzemeler
Şerbet için
- 2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
Hamur için:
- 50 gram tereyağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi
- 3.5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- nişasta
Tatlıları kızartmak için:
- Bol miktarda sıvı yağ
Üzerine sürmek için:
- Yumurta akı
ÇÖL GÜLÜ TATLISI TARİFİ
Çöl gülü tatlısını yapmaya şerbetini hazırlamak ile başlıyoruz. Tencereye 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve bir dilim limonun suyunu sıkıp ekleyelim, ocağın altını yakalım. Şeker eriyene kadar kaşıkla şerbeti ara ara karıştıralım. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 10 dakika kaynatıp ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
Hamurunu yapmaya geçelim: Tatlının hamurunu yapmak için yoğurma kabına 50 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını alın. Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta sarısı, 1 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi ekleyip, plastik spatula ile eze eze güzelce karıştıralım. İlk olarak bu karışımın üzerine 2 bardak un ve 1 tatlı kaşığı kabartma tozu katıp karıştıralım. 1,5 su bardağı unu azar azar ilave edip karıştırmaya devam edelim. Hamur toparlandıktan sonra ununu azar azar ilave ederek elimizle yoğurmaya devam edelim.
Toparlanan hamuru tezgahın üzerine hamur yoğurma matının üzerine alıp iyice yoğuralım. Ele yapışmayan ancak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurmayı sürdürelim. Hamuru iki eşit parçaya bölelim. Hamuru iki adet yuvarlak beze haline getirdikten sonra üzerini buzdolabı poşedi ile örtüp 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
Daha sonra tezgahtaki hamur yoğurma matının üzerine biraz mısır yahut buğday nişastası serpelim. Hamurun üzerine de biraz nişasta ekleyip mantı hamuru kalınlığında oalcak şekilde oklavayla açalım. Hamurun üzerine biraz nişasta serpip elimizle dağıtalım.
Yuvarlak bir kalıpla hamuru şekilli olarak keselim. Yuvarlak kalıbınız yoksa çay bardağının ağız kısmıyla da hamura bastırıp şekil verip kesebilirsiniz. Kenarlardaki fazla parçaları alalım.
Yumurta akını 3 adet hamurun üzerine sürelim. Yumurta akını sürdüğümüz kısımlar üst üst gelecek şekilde hamurları üstüste yerleştirelim. Üzerine yumurta akı sürmediğimiz 1 adet hamuru, yumurta akı olan 3 hamurun üzerine koyalım. Şöp şiş yahut normal şiş ile hamuru ortasına bastırın. Diğer hamurları da aynı şekilde üç yumurta akı sürülmüş, 1 sürülmemiş şekilde üst üste alıp şiş ile bastırıp şekil verelim.
Genişçe bir teflon tavaya bol sıvıyağ alıp ocağın altını yakalım, yağı kızdıralım. Hafifçe kızdırdığımız yağın üzerine hamurlarımızı alıp kızartalım.Çatalla hamurun üste üste koyulan katları yapışmaması için hafifçe bu kısımları ayıralım.
Tatlılarımızı orta ateşte sık aralıklarla çevirerek güzelce kızartalım.
Nar gibi kızaran tatlılarımızı kevgirle süzdürüp soğuk şerbetin içerisine alıp karıştıralım.
Kızarttığımız hamuru şerbetin içerisinde 5-6 dakika boyunca, hamurun şerbeti çekmesi için bekletelim.
Şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
ÇÖL GÜLÜ TATLISI ŞERBETİ SOĞUK MU YOKSA SICAK MI OLMALI?
Çöl gülü tatlısının şerbeti soğuk olarak kullanılmalı.
Editör : Selma Yenidoğan