Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Botoksta yaş tartışması! Gençler botoks yaptırabilir mi, riskler neler?

Mavi Kadın>Güzellik>Botoksta yaş tartışması! Gençler botoks yaptırabilir mi, riskler neler?

Bazı uzmanlar, 30 yaşından önce botoks uygulamasının yapılmaması gerektiğini savunurken, 20'li yaşların sonlarına doğru kullanımında herhangi bir sakınca olmadığını savunanlar da var. Peki botoks yaptırmak için en ideal yaş kaçtır? Riskler nelerdir?

Botoksta yaş tartışması! Gençler botoks yaptırabilir mi, riskler neler?

Göz çevresindeki kırışıklıklar, bir kişinin yorgun veya üzgün bir ifadeye sahip olmasına neden olabilir. Örneğin, kaz ayakları, göz kenarlarının aşağı doğru kıvrılmasına neden olarak üzgün veya yorgun bir ifadeye yol açabilir. 

Mimik çizgileri, yüzdeki ifadeyi belirleyen çizgilerdir. Güldüğümüzde, şaşırdığımızda veya kaşlarımızı çattığımızda ortaya çıkan bu çizgiler, duygusal ifadelerimizi yansıtabilir. Özellikle kaş çatma, endişe veya üzgünlük ifadesini yansıtabilir.

Bazı kişiler bu görünümden rahatsız olup çözüm için botoks uygulamasını seçerler. Ancak botox uygulamasının yaşı günümüzde tartışma konusudur.

BOTOKS İÇİN EN İDEAL YAŞ

Dermatolog Dr. Selda Yıldırım; "Botoksa ne zaman başlamalıyım, sorusuna verilecek en net cevap 30’lu yaşlar olabilir" dedi. Yıldırım şu bilgileri verdi: 

"İnce çizgilerin görülmeye başladığı 30’lu yaşlar botox için idealdir. 30’lu yaşlardaki kırışıklıkların en büyük nedeni strestir. Stres cildi olumsuz yönde etkileyen en önemli faktördür."

"Şehir ve gece hayatı, yoğun iş temposu, sigara alkol kullanımı, yoğun şekilde güneşlenme de botoks uygulamasını erken dönemlere almaya neden olabilir."

"30’lu yaşlarda kaz ayakları ortaya çıkmaya başlar. Göz etrafındaki cilt tabakası daha ince olduğundan bu bölge çok daha duyarlıdır ve etkiler çok daha çabuk gözlemlenmeye başlar."

"Kaz ayaklarını (göz çevresini) daha dinç bir görünüme kavuşturmak botoks ile olabilir."

"Araştırmalar stresli bir yaşam tarzına sahip olan, 35-44 yaşları arasındaki kadınların herhangi bir yaş grubu içinde en fazla yüzde kırışıklık potansiyeli taşıdığını göstermektedir."

ERKEN YAŞTA BOTOKS YAPTIRMAK RİSKLİ Mİ?

Botoks, oldukça basit bir işlemdir. Hazırlık aşamalarını tamamladıktan sonra, işlem genellikle 10 dakika içinde tamamlanır. Botoks uygulaması için belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte, genç yaşlarda bu işlemi yapmak önerilmez. Çünkü genç yaşlardaki doğal yapının korunması önemlidir ve botoks ile müdahale edilmesi gereksizdir. Kişinin genetik yapısına bağlı olarak, genellikle 30'lu yaşlarda botoks uygulamalarına başlamak uygundur.

BOTOKS NASIL YAPILIR, ETKİSİ NE KADAR SÜRER?

Botoks, Clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği bir nörotoksindir. Nörotransmitterlerin salınımını engelleyerek kasların kasılmasını engeller. Ancak ideal yaş, kişisel tercihlere ve ihtiyaçlara bağlı olarak değişebilir. Deri altına küçük iğneler kullanılarak enjekte edilir. İşlem genellikle 15-30 dakika sürer ve lokal anestezi ile yapılabilir.

Botoks'un etkisi genellikle 3-6 ay sürer. Bu sürenin sonunda, kaslar yeniden hareket etmeye başlar ve kırışıklıklar tekrar belirginleşebilir.

Botoksta yaş tartışması! Gençler botoks yaptırabilir mi, riskler neler?

BOTOKS UYGULAMASI SONRASI YAPILMAMASI GEREKENLER

Botoks uygulamasından sonra, başarılı sonuçlar elde etmek ve olası riskleri en aza indirmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu botoks sonrası yapılmaması gerekenleri tek tek anlattı:

  • Botoks sonrası en az 24 saat boyunca aşırı egzersiz, spor salonu ve yüzmeden kaçının.
  • En az 24 saat boyunca, enjeksiyon yapılan bölgeye masaj yapmaktan veya ovuşturmaktan kaçının
  • Botoks uygulandıktan sonra en az 4 saat yüz üstü yatmaktan kaçının. Mümkünse botox yaptırdığınız gece sırt üstü yatın.
  • Botoks sonrasında alkol tüketiminden ve kan inceltici ilaçlardan kaçının.
  • Botoks yapılan bölgeye altı saat boyunca su deydirmeyin ve ovalamayın.
  • Botoks sonrası en az 24 saat boyunca güneşin doğrudan etkisinden kaçının.

KİMLER BOTOKS YAPTIRAMAZ?

Botoks uygulaması, belirli sağlık durumlarına veya kişisel özelliklere sahip olan bazı kişiler için uygun olmayabilir. İşte botoks uygulamasının yapılamayacağı durumlar:

Hamilelik ve emzirme: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde botoks uygulaması genellikle önerilmez. Bu dönemlerde yapılan herhangi bir estetik müdahalenin, anne ve bebeğin sağlığı üzerinde olası etkileri olabilir.

Nörolojik hastalıklar: Botoks, sinir sistemini etkileyerek çalıştığı için nörolojik hastalıkları olan kişilerde kullanımı özel bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Özellikle miyasteniagravis, Lambert-Eaton myasthenic sendromu gibi nörolojik bozuklukları olan kişiler botoks uygulaması yapılmadan önce dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

Belirli kas rahatsızlıkları: Botoks, kasları geçici olarak felç ederek çalışır. Bu nedenle, bazı kas hastalıkları veya zayıflıkları olan kişilerde dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Örneğin, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) gibi hastalıkları olan kişilere botoks genellikle önerilmez.

Alerji veya ilaç duyarlılığı: Botoks içinde bulunan maddelere karşı alerjik reaksiyonlar veya bu maddelere duyarlılık durumunda botoks uygulaması önerilmez. 

Aktif enfeksiyonlar: Botoks uygulaması yapılmadan önce, yüz bölgesinde veya uygulama yapılacak bölgede aktif bir enfeksiyon varsa, işlem genellikle ertelenir.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Elif Demirtaş Bilir
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...