Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

Dut yüksek vitamin ve mineral içeriği ile meyvelerin kralıdır.  C vitamini, demir, antioksidanlar açısından zengindir. Hem anne hem de bebek için çok faydalıdır:  Gebe kadını kabızlıktan korur, kan dolaşımını düzenler, bağışıklığı güçlendirir, gestasyonel diyabeti önlemeye yardımcı olur…

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

Dut hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen, hamile kadınlara önerilen meyvelerdendir. Nisan, Mayıs ve Haziran ayları dutun ağaçlarda belirdiği aylardır. Yüksek demir içeriği ile hamile kadınlarda kan yapımına yardımcı olur, kansızlığı önler, enerji verir, halsizliği giderir, bebeğin kemik gelişiminde etkilidir.

HAMİLELİKTE DUT YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Dut mevsiminde hamilelerin en merak ettiği sorulardan biri de gebelikte dut yiyebilir miyim? Sorusudur. Evet hamilelikte güvenle dut yiyebilirsiniz. Dutun gebelere faydaları şöyledir:

KABIZLIĞA İYİ GELİR

Hamilelikte hormonlarda artış ile birlikte kabızlık, şişkinlik, mide krampları gibi sorunlar meydana gelir. Dut, yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini hızlandırır. Böylece kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarından bizi kurtarır.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Dutta C vitamini, demir, K vitamini, potasyum, E vitamini gibi vitamin ve mineraller bulunur. Bu besin maddeleri sayesinde bağışıklığı güçlendirir, sizi ve bebeğinizi hastalıklardan korur.

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

ŞEKER HASTALIĞINI ÖNLER

Gestasyonel diyabet hamilelikte şeker hastalığı demektir. Araştırmalar, beyaz dutlarda bulunan bazı kimyasalların tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlara benzediğini gösteriyor. Dut yemek gebelikte şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.

KANSERİ ÖNLER

Hamilelikte düşük ihtimal de olsa kansere yakalanabilirsiniz. Dut, kanser hücreleriyle savaşan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinen ve bu nedenle kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroidle savaşmaya yardımcı olan resveratrol içerir.

KAN DOLAŞIMINI DÜZENLER

Kan dolaşımını iyileştirir. Dut, kan damarlarını genişleterek kan akışını rahatlatan antioksidanlar açısından zengindir. Bu sayede, kalpten vücudun diğer bölgelerine serbest bir kan akışına yol açar ve böylece kan basıncını kontrol altına alır. Dut demir açısından zengindir ve demirin varlığı kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Dutta bulunan polifenoller kan damarlarını sağlıklı tutar ve potasyum içeriği kan basıncını düşük tutar.

İLTİHAPLANMAYI ÖNLER

Dut, anti-inflamatuar ajanlar açısından zengindir.  Dutta anti-inflamatuar özelliklere sahip resveratroller de bulunur. İçerdiği antosiyaninler ile iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur.

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

ANNE ve BEBEĞİN KEMİKLERİNİ GÜÇLENDİRİR

Hamilelikte hem bebek hem de annenin kemik sağlığı için düzenli olarak dut tüketmelidir. Dutta bulunan K vitamini, kalsiyum ve demir kombinasyonu, güçlü kemik dokuları ve kemikler oluşturmak için çok etkilidir. Osteoporoz ve artrit gibi kemik bozukluklarını önlemeye de yardımcı olur.

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

BEYİN SAĞLIĞINI KORUR

Dut sağlıklı bir beyin için vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlar. Beynimizi yaşlanmaya karşı korur, genç ve uyanık tutar ve hatta Alzheimer'ı uzak tutar. Bebek ve annenin beyin sağlığı için her gün dut yemelidir.

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI ÖNLER

Dut yüksek  C vitamini içeriği ile grip ve nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarını önler. Sık sık grip oluyorsanız, dut yemek bu sorunları yardımcı olabilir. Özellikle beyaz dutun bakterileri öldürdüğü bilinmektedir.

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?

HAMİLELİKTE DUT YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Gebelikte dut tüketimi makul ölçülerde yenildiği sürece güvenli kabul edilir. Ancak fazla miktarda dut yemek karın ağrısı, ishal, şişkinlik, ciltte döküntü, istemsiz kilo alımı gibi yan etkilere neden olabilir.

Hamilelikte Hangi Meyveler Yenmeli, Yenmemesi Gereken Meyveler Ne Tıklayınız

Hamilelikte dut yemenin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...