Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Kese Ne Zaman Oluşur Kesenin İçinde Bebek Ne Zaman Görülür

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte Kese Ne Zaman Oluşur Kesenin İçinde Bebek Ne Zaman Görülür

Amniyon sıvısı, bebeği rahimde saran sıvının adıdır. Bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir.Hamilelik sırasında, bebek rahim içerisinde büyür. 12 günlük hamile

Hamilelikte Kese Ne Zaman Oluşur Kesenin İçinde Bebek Ne Zaman Görülür

Amniyon sıvısı, bebeği rahimde saran sıvının adıdır. Bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir.

Hamilelik sırasında, bebek rahim içerisinde büyür. 12 günlük hamilelik sonrasında hamilelik, amniyon ve bebek kesesi olarak da bilinen amniyon kesesi, rahim içerisinde oluşur.  Kesenin içindeki bebek 5-7. Haftalarda görülebilir. Amniyon sıvısı, berrak hafif sarı bir renge sahiptir ve hamilelik sırasında, fetüsü sarar. Bebek amniyon sıvısında bulunur ve fetüsün düzgün bir şekilde büyümesi ve yaşaması için önemlidir. Hamileliğin ilk 4 ayından sonra, fetüsün böbrekleri oluşur. Bu durum, fetüsün idrar çıkartmasına olanak sağlar. Fetüs, amniyon sıvısını içip, sindirebilir, daha sonra idrarını yine amniyon sıvısına yapar. Zamanla, amniyon sıvısı, fetüsün idrarı haline dönüşecektir. İğrenç olabilir fakat bu bebek için son derece normaldir. İdrarın yanı sıra, sıvının içerisinde besin maddeleri, hormonlar ve antikorlar bulunur.

Rahim içindeki bebek amniyon sıvısı ile çevrilidir. Bebeği güvende tutar ve zarar görmesini engeller. Bebek bu sıvıyı ikinci üç ayda yutmaya başlar. Daha sonra bebeğin vücudundan idrar olarak atılır. İlk olarak anne tarafından oluşturulmuş olan sıvı, yaklaşık 20 hafta sonunda bebeğin idrarına dönüşür. Bu sıvı, bebek için gerekli olan bütün besin öğelerini barındırır ve bu nedenle bebeğin sağlığı için son derece önemlidir. Amniyon sıvısı testi, bebeğin Down sendromu, Edwards sendromu ve Turner sendromu gibi genetik hastalıkları olup olmadığını kontrol etmek için yapılır.

Amniyon sıvısı amniyon kesesi oluşur oluşmaz meydana gelir ve bu da hamileliğin 12. gününe denk gelmektedir. Bu sıvı miktarı günden güne artar ve genllikle 36-37. haftalarda maksimuma ulaşır. Hamileliğin bu zamanında sıvı miktarı 800-1000ml’ye ulaşmış olur ve bebek doğana kadar azalmaya başlar.

Amniyon Sıvısı Nedir?

Amniyon sıvısı, amniyon kesesinde bulunan ve fetüsün zarar görmesini engelleyen, koruyucu sıvıdır. Bu sıvı gelişen fetüs için çok önemlidir ve içerisinde proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve fosfolipidler barındırır. Berrak ve hafif sarı bir renge sahiptir ve bebek bu sıvı içerisinde yüzer. Döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapıştığı anda oluşur. Bu sıvının vücutta alacağı maksimum miktar hamileliğin 34. haftasında 800ml’dir. Bu sıvı, fetal hareketlerden, annenin hareketlerinde ve fetüsün, yutkunma, soluma ve sıvı çıkartması nedeniyle durgun değildir. Fetüsün düzgün gelişmesinde, vücudunun sıcaklığının korunmasında ve ani hareketlerden ve anneye fiziksel baskı uygulanmasından korur. Bu sıvının çok az veya çok fazla bulunması tehlikelidir. Çok az miktarda bulunması sonucunda fetüsün gelişmesi engellenir ve fazla miktarda bulunması sonucunda da doğuştan oluşan bazı problemlere yol açabilir.

Hamile kadının rahminde bu sıvının az miktarda bulunması sorununa oligohydramnios denir. Fazla miktarda bulunması durumuna ise polyhydramnios denir.

Amniyon Sıvısı Ne İşe Yarar?

  1. Sıcaklık kontrolü: sıvı, bebeği yalıtır, sıcaklığını korur.
  2. Bebeği rahimde yastıklar ve destekler.
  3. Bebeğin rahimde hareket etmesine yardımcı olur; özellikle dönme sırasında
  4. Bebeğin ciğerlerinin, deri, uzuv ve kaslarının gelişiminde yardımcı olur.
  5. Amniyon sıvısı, enfeksiyonu önleyen antikorları içerir.
  6. Bebeğin ciğerlerine girip çıkarak, gelişmesini sağlar.
  7. Bebek, amniyon sıvıyı yutar, böylece sonsuz bir döngü oluşur.
  8. Kas ve kemik gelişimi: bebek amniyon kesesi içinde yüzerken, kasları ve kemikleri düzgün bir şekilde geliştirme fırsatı vererek hareket etme özgürlüğü vardır
  9. Yağlama: amniyon sıvısı vücudun parmaklar ve ayak parmakları gibi kısımlarını birlikte büyümesini engeller; amniyon sıvısı seviyeleri düşükse buralarda doku oluşabilir
  10. Göbek kordonu desteği: rahimdeki sıvı göbek kordonunun sıkışmasını önler. Bu kordon, yiyecek ve oksijeni plasentadan büyümekte olan fetusa nakleder.

Amniyon Sıvısı Miktarı Nasıl Ölçülür?

Amniyon sıvısının ölçülmesinin birkaç yöntemi vardır. Ultrason ile, Amniyon Sıvı Endeksi yapılabilir. Bu şekilde, en derin, en engelsiz, düşey sıvı seviyesi bu yöntem ile ölçülür.

  1. 8 ile 18 santim arasındaki ölçüm normal seviyede sayılır.
  2. 5 ile 6 santim arasındaki ölçüm oligohydramnios (amniyon sıvısının az olması) olarak adlandırılır.
  3. 20 ila 24 santim seviyelerinden büyük ölçümler ise polyhydramnios (amniyon sıvısının fazla olması) olarak adlandırılır.

Normal şartlar altında, amniyon sıvısı 34-36 haftalar arasında en fazladır. Bu seviyede 800 ml’lik sıvı bulunur. Bu seviye, doğum yaklaştıkça azalır ve 40. haftada 600 ml’ye düşer.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız

Hamilelikte Suyun Fazla Olması Bebeğin Suyunun Fazla Olması Polihidramnios Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...