Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte yumurta yenir mi? Hamilelikte yumurta tüketmenin 5 faydası...

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte yumurta yenir mi? Hamilelikte yumurta tüketmenin 5 faydası...

Yumurta, zengin mineral, vitamin ve antioksidan içeriğiyle gebelik beslenme listesinde yer alması önerilen gıdalar arasında yer alıyor. Çiğ tüketilmediği ve pişirme koşullarına uyulduğu takdirde gebelikte yumurta yemek gayet güvenli. Hamilelikte bebek ve anne adayı için yumurta yemenin faydaları şöyledir:

Hamilelikte yumurta yemenin faydalarından biri de fetüsün zekasını artırmasıdır.
Hamilelikte yumurta yemenin faydalarından biri de fetüsün zekasını artırmasıdır.

Pek çok hamile kadının en merak ettiği sorulardan biri de hamilelikte yumurta yenir mi? Sorusudur. Beslenme uzmanları ve diyetisyenler hamilelikte yumurtanın güvenli hatta faydalı olduğunu dile getiriyor. Mynet’in haberinde Prof. Dr. Canan Karatay tek seferde olmamak koşuluyla gün içerisinde farklı zaman aralıklarında gebe kadınların 10 taneye kadar yumurta yiyebileceğini söylüyor.

HAMİLELİKTE YUMURTA NE İŞE YARAR, FAYDALARI NELERDİR?

Yumurta, vitamin ve minerallerden esansiyel yağ ve proteinlere kadar sizi ve büyüyen bebeğinizi destekleyecek besinler açısından zengindir. Yüksek protein içeriği (tüm amino asitleri içerir), sağlıklı kemik ve kas gelişiminin yanı sıra bağışıklık sistemini de destekler. İçerdiği minerallerin yanı sıra iyi bir A vitamini, B12 vitamini ve B2 vitamini kaynağıdır; cildinizin, gözlerinizin, kanınızın, bağışıklık sisteminizin, sinir sisteminizin ve metabolizmanızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Gebelikte yumurta yemenin faydaları şöyle sıralanabilir:

BEBEKLERİN ZEKASINI ARTIRIYOR

The Daily Mail’de yer alan araştırmada günde dokuza kadar yumurta yiyen hamile kadınların bebeklerinin IQ'larının yemeyenlere nazaran daha yüksek olduğu görüldü. Yumurta, kırmızı et, balık, kuruyemişler ve kümes hayvanları kolin isminde madde içeriyor. 1 yumurta sarısı yaklaşık 115 mg kolin içeriyor. Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar gebeliğin son 3 ayına giren 26 hamile kadının beslenme programını inceledi. Araştırmaya katılanların yarısı doğuma kadar her gün 480 mg kolin tüketirken, geri kalanı 930 mg kolin tüketti. Katılımcıların bebekleri dört, yedi, 10 ve 13 aylıkken bilgi işlem hızları ve hafızaları açısından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, annelerinin hamileliğin son aylarında günde 930 mg kolin yemesi durumunda bebeklerin reaksiyon sürelerinin önemli ölçüde daha hızlı olduğunu ortaya koydu.

VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR

Maternal & Child Nutrition Dergisi 2018 Ekim ayında yer alan makalede, Dünya Sağlık Örgütü [WHO], 50 gramlık bir yumurta enerji ihtiyacının %29'unu karşıladığı, hamile kadınlar için, iki adet 50 gramlık yumurta, protein için günlük ihtiyacınızın %18'ini, A vitamini, riboflavin, pantotenik asit ve B12 vitamini için AI/RDA'nın %20 ila %35'ini, kolin ve selenyum için %50'den fazlasını karşıladığı yazıyor. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için mutlaka her gün 1 tane yumurta yemeğe özen gösterin.

KALORİ İHTİYACINA DESTEK OLUR

Hamilelik döneminde günde yaklaşık 200 ila 300 ekstra kaloriye ihtiyacınız olacaktır. Ortalama büyüklükte bir yumurta yaklaşık 70 kalori içerdiğinden hem annenin hem de bebeğin kalori ihtiyacının sağlıklı bir şekilde karşılanmasına yardımcı olur.

PROTEİN DEPOSUNU ARTIRIR

Acıbadem’in haberine göre yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır, 1 yumurtada ortalama 6 g protein içeriyor ki bu oranın %95’i vücut proteini olarak depolanıyor. Yüksek protein kaynağı olan yumurtayı gebeler her gün günde 1 tane yemeli.

A, D, E, K VİTAMİNLERİ AÇISINDAN ZENGİNDİR

Yumurta yağda çözünen bu dört vitamini, özellikle de A vitaminini içeriyor. A vitamini temel bir besindir. Hamilelik sırasında gelişen akciğerler, böbrekler, kalp, gözler ve fetüsün diğer organları da dahil olmak üzere normal büyüme ve gelişmeye yardımcı olur.

Hamilelikte yumurta yenir mi? Hamilelikte yumurta tüketmenin 5 faydası...

HAMİLELER GÜNDE KAÇ TANE YUMURTA YEMELİ? HER GÜN YUMURTA YENMELİ Mİ?

parenting.firstcry.com’da Dr. Sabiha Anjum, gebelikte kolesterol seviyenize bağlı olarak günde bir ila iki yumurta arasında tüketebileceğinizi söylüyor. Her yumurta yaklaşık 185 mg kolesterol içeriyor, vücudumuzun ise günlük 300 mg civarında kolesterole ihtiyacı vardır. Kolesterolünüz zaten yüksekse her gün yumurta yemek komplikasyonlara neden olabileceğinden yumurta yenmemelidir. Günlük tüketilecek yumurta sayısı, diyetinizin geri kalanındaki kolesterol içeriğine göre de belirlenmelidir. En doğrusu yumurta sarısı tüketimini ayda yirmiden az yumurtayla sınırlamak gerekir.

HAMİLELİKTE HAŞLANMIŞ YUMURTA MI, YAĞDA MI YOKSA TAVADA YUMURTA MI TÜKETİLMELİ?

Healthline'nın haberine göre hamilelikte dilerseniz haşlanmış dilerseniz de tavada yumurta yiyebilirsiniz, önemli olan iyice piştiklerinden emin olmaktır.

HAMİLELİKTE YUMURTA BEBEĞE KİLO ALDIRIR MI?

CK Birla Hospital’da yumurta ve tavuğun önemli protein ve omega yağ asidi kaynakları arasında yer aldığı, fetüsün kilo almasına yardımcı olduğu yazıyor. Hamilelikte bebeğe kilo aldıran diğer besinler ise yoğurt, balık, kurutulmuş meyveler, kümes hayvanları, brokoli, avokado ve diğer meyvelerdir.

Hamilelikte yumurta yenir mi? Hamilelikte yumurta tüketmenin 5 faydası...

HAMİLELİKTE YUMURTA YEMEK, YUMURTA AŞERMEK HANGİ CİNSİYETE İŞARET EDER?

Hamilelikte yumurta aşermek ile cinsiyet arasında herhangi bir ilişki olduğuna dair bilimsel bir kanıt olmasa da yumurta aşeren annelerin genellikle erkek bebek beklediği görülmüştür.

HAMİLELİKTE YUMURTA YEMEK ZORUNLU MU?

Florence Nightingale’de yumurtanın protein içeriği yüksek bir besin olduğundan dolayı mutlaka en azından haftada 3 kez yenilmesi öneriliyor.

Kaynak : momjunction.com, mynet.com, The Daily Mail, Maternal & Child Nutrition, parenting.firstcry.com, healthline.com, Acıbadem, CK Birla Hospital, Florence Nightingale Hastaneleri
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...