Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı bir bayram için uzmanından 8 tavsiye

Mavi Kadın>Yaşam>Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı bir bayram için uzmanından 8 tavsiye

Kırmızı etin başrolde olduğu Kurban Bayramı’nda Türk bayram geleneklerimizden olan tatlı ve kırmızı et tüketim miktarı oldukça artıyor. Peki, Kurban Bayramı’nda sağlığımızı bozmadan nasıl beslenmeliyiz? Detaylar haberimizde…

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı bir bayram için uzmanından 8 tavsiye

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala ‘Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz? Soruları da gündemdeki yerini aldı. Etin pişirilme şeklinden tutun da, saklanma koşullarına ve tüketimine kadar birçok nokta bayramda sağlıklı beslenme açısından önemli. Özellikle de kronik hastalığı olanlar bayramda beslenme konusunda daha titiz davranmalı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, sofralara bolluk ve bereket getiren Kurban Bayramı'nı daha sağlıklı geçirmek için doğru beslenme önerileri paylaştı.

KURBAN BAYRAMI’NDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gizem Gençyürek Kurban Bayramı’nda beslenme hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Öncelikle gün içerisinde her öğün soframızda et yer almaması gerektiğini söyleyen Dyt. Gizem Gençyürek kolesterol, kalp, böbrek gibi kronik rahatsızlıklara sahip kişiler ile kanda ürik asit düzeyleri yüksek çıkmış kişiler başta olmak üzere tüm sağlıklı bireylerin de tükettikleri et miktarına ve bayram ikramlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

‘SADECE 1 ÖĞÜN TERCİH EDİN’

‘Sadece 1 öğünde et tercih edilebilir ancak eti pişirme yöntemi de çok önemlidir. Eti hayvanın iç yağı veya diğer yağlar ilave ederek yağlı kavurma şeklinde tüketmemeliyiz, kendi yağında pişirerek veya haşlama gibi pişirme yöntemleri ile tüketmeliyiz. Izgara olarak tüketmek uygun pişirme yöntemleri arasındadır ancak mangalda et tercih edecekler etin yüzeyini kömürleştirmemelidir, bu şekildeki etler kanserojen riski oluşturmakta aynı zamanda etin içerisindeki besin öğelerinin kaybına yol açmaktadır.’

‘ETLER 24 SAAT DİNLENMELİ’

Yüksek kolesterolü olanlarla karaciğer/böbrek rahatsızlıkları olan kişiler sakatat tüketmemelidir. Etlerin en az 24 saat dinlendirildikten sonra yenilmesi sindirim açısından kolaylık sağlarken, hazımsızlık ve mide problemlerini önler.

Etin içerdiği demirin vücutta emilimini artırmak için yanında mutlaka C vitamininden zengin taze sebzelerden salata (salatada özellikle maydanoz ve biber olmalı) tüketmeliyiz. Et ile birlikte bayram soflarında asitli içecekler kesinlikle bulunmamalı, bunlar yerine ayran, yoğurt, cacık veya sade maden suyu tercih edebiliriz.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı bir bayram için uzmanından 8 tavsiye

‘PORSİYON KONTROLÜNÜ AŞMAYIN’

İster et olsun ister tatlı ister hamur işleri normal zamanlara göre biraz daha zengin olan bayram sofralarında en önemli kural aslında porsiyon kontrolünü sağlamaktır. Aşırıya kaçmadan sevdiklerimizle paylaşacağımız özel yemekleri tüketmekten bir zarar gelmez.

Tüm bunlarla birlikte bayram ve hemen bayram sonrasında fiziksel aktivitemizi ve su tüketimimizi mutlaka artırmalıyız. Kişiden kişiye ihtiyaç değişmekle birlikte her gün en az 2 litre su içmeli ve en az 45 dakika egzersize ayırmalıyız.

KURBAN BAYRAMINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

Diyetin.net haberde yer alan içerikte; Kurban Bayramı’na özel beslenme önerileri paylaşıldı. Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

  • Güne 2 bardak su ve hafif bir kahvaltıyla başlayın.
  • Kurban Bayramı boyunca az ve sık beslenmeye özen gösterin. Gün içerisinde 4 saatten fazla aç kalmayın.
  • Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanın eti sert olur. Bu da hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açabilir. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra pişirmelidir.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı bir bayram için uzmanından 8 tavsiye

  • Etleri pişirirken haşlama ya da ızgara yöntemlerini tercih etmelisiniz.
  • Kurban Bayramı’nda etinizin yanında mutlaka sebzeye yer verin. Sebze yemekleri, renkli salatalar, sote ve buharda sebzeler ile tabaklarınızı şenlendirebilirsiniz.
  • Etli yemeğin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur, ayran ya da cacık tercih edebilir.
  • Etli yemek menünüzde gazlı içecek, şekerli meyve suyu gibi rafine şekerli içecekler yerine ayran tüketin.
  • Bayram boyunca bolca su tüketmeye özen gösterin.
  • Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketim miktarına da dikkat edilmeli.
  • Bayramda ikram edilen şekerleme ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın.
  • Ağır hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tüketmeye özen gösterin. Ayrıca günde bir porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterin.
  • Bayramda günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapın. Ayrıca evdeki hareketliliğinizi artırmaya çalışın.

Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artar. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içerir. Ayrıca yağlı etler kolesterol bakımından da zengindir. Bu nedenle kalp damar hastalığı, şeker (diyabet) ve yüksek tansiyon hastalarının Kurnan Bayramı’nda yağsız ve az yağlı etleri tercih etmesi ve tüketirken aşırıya kaçmaması gerekir. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR..

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...