Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

Mavi Kadın>Keşfet>Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

Regl olmadan önce başlayan belirtiler, regl döneminde de devam ederek, kadınların hayat kalitesini aşağıya çekebilir. Sinirlilik, şişkinlik, gaz problemleri, tatlı krizleri vs. derken günlük hayatımız altüst olur. Ancak doğru beslenerek bu belirtileri en aza indirmek mümkün. Peki regl döneminde nasıl beslenmeli, neler yenmeli? Diyetisyen tavsiyesi ile regl döneminde tüketilmesi gerekilen besinler…

Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

Regl dönemi kadınların sağlıklı bir yumurtalık döngüsüne sahip olduğunu gösterir fakat bu durum hem fiziksel hem de psikolojik olarak kadınların baş etmek zorunda kaldığı tatsız bir durumdur. Bu dönemde ortaya çıkan belirtiler, kadınların hayat kalitelerini düşürmesinin yanı sıra  dikkat edilmediği takdirde bazı sağlık sorunları bile ortaya çıkabilir. Regl dönemi belirtilerini en aza indirmek ve olası sağlık problemlerinin önüne geçmek için beslenme tercihiniz önemlidir.  

REGL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Regl belirtileri reglin başlamasından yaklaşık bir hafta öncesinden kendini gösterir. Bu belirtiler hem psikolojik hem de fiziksel olarak kadınların günlük hayatlarında kendini belli eder.

PSİKOLOJİK REGL BELİRTİLERİ

  • Sinirlilik
  • Öfkeyi kontrol edememe
  • Duygusallık
  • Ağlama krizleri

Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

FİZİKSEL REGL BELİRTİLERİ

  • Yorgun hissetmek
  • Bel ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Karında şişkinlik
  • Sıcak ve soğuğa karşı duyarlılık
  • İştahta artış ve değişim
  • Mide bulantısı
  • Memelerde hassasiyet ve acı
  • Kaslarda ağrı 
  • Sivilce çıkması / artışı

REGL DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİ?

Regl döneminin öncesinde ortaya çıkan ve regl dönemi boyunca devam eden bu belirtileri en aza indirmek mümkün. Bunun için regl dönemine uygun olarak beslenmek oldukça önemli. Örneğin regl döneminde bağırsaklar olduğundan daha fazla çalıştığı için bu dönemde gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir. Diyetisyen Şeyda Ertaş regl döneminde nasıl beslenilmesi gerektiğini tek tek anlattı. 

Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

DEMİR İÇEREN BESİNLER TÜKETİN

Regl döneminde vücuttan atılan kanla beraber, vücudun demir oranı da düşer. Demir eksikliği vücutta yorgunluk, kansızlık, baş dönmesi vs. gibi sonçlara sebep olur. Bu sebeple regl döneminde demir içeren gıdalar tüketilmesi gerekir. Demir içeren gıdaları tüketmek hem vücuttaki demir oranını dengeleyecektir hem de bir sonraki regl döenminde vücudun daha dinç olmasını sağlayacaktır. Kırmızı et, tavuk, balık gibi et ürünleri demir içeren besinlerin başında gelir. Bunlar haricinde yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi kuruyemişler de başlıca demir kaynaklarındandır.

MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER TERCİH EDİN

Regl döneminde meydana gelen sinirlilik, duygusallık gibi durumlar vücudun psikolojik olarak strese girmesine sebep olur. Bu dönemde yaşanan stres ve hormonal değişiklikler, vücutta magnezyum eksikliğine neden olabilir. Magnezyumun vücuttaki en önemli görevlerinden biri sinir sistemi sağlığını düzenlemektir. Regl döneminde magnezyum içeren besinler tüketmek, sinir sistemini yatıştıracağı için, bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerin önüne geçilebilir.  Ispanak ve fasulye gibi sebzeler, fındık, badem, kaju gibi kuruyemişler ve bitter çikolata magnezyum açısından zengin besinlerdir. 

TUZ KULLANIMINI AZALTIN

Tuz vücutta en çok su tutan minerallerin başında gelir. Regl döneminde halihazırda vücudun tüm sıvı dengesi değişmişken bir de tuzlu gıdalar tüketmek, vücudun su dengesini bozabilir. Bu yüzden regl döenminde tuz tüketimini azaltmak, hem vücutta su tutulmasının önüne geçecektir hem de regl öncesi belirtilerinden olan şişkinlik, gaz sıkışması gibi fiziksel durumları en aza indirecektir.

Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

KAFEİN TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN

Kafein sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir. Uykuyu geciktirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kişinin duygusal olarak daha sinirli olmasına sebep olur. Regl dönemi boyunca hormonal olarak duygusal değişim yaşayan kadınların, bu değişimlerin üstüne bir de kafein tüketmeleri önerilmez. Çünkü bu dönemde vücut normal zamanlardan daha fazla kafeine duyarlı hale gelir. Bu sebeple regl döneminde çay kahve gibi kafein içeren sıvılar yerine bitki çayları tercih edilmelidir. 

AZ AZ SIK SIK YEMEK YİYİN

Regl döneminde yaşanan fiziksel değişiklikler vücutta tansiyonun şekerin düşmesine ya da artmasına sebep olabilir. Bu yüzden  bu dönemde az az fakat sık sık beslenmek önerilir. Bu beslenme şekli, vücudun ihtiyacı olan şekeri birden almasına engel olarak, olası tatlı krizlerinin önüne geçer. 

Regl döneminde nasıl beslenmeli? Diyetisyen cevapaldı...

FAST FOOD GIDALARDAN UZAK DURUN

Regl döneminde mide, karın ve bağırsaklar normalde olduğundan farklı bir biçimde çalışır. Regl öncesinde genellikle karında şişlik meydana gelir, bağırsaklar daha hızlı çalışır ve hormonal olarak tatlı -ekşi gibi birbirine zıt olan tatlar aynı anda yenmek istenir. Fast food gıdalar tüketmek, zaten değişmiş olan vücudun yapısına iyi gelmeyecektir. Özellikle bol yağda kızartılmış yiyecekler şişkin olan mideyi daha da şişirecektir. Bu yüzden regl döneminde sebze ve protein ağırlıklı beslenmek daha uygun olacaktır. 

VİTAMİN VE MİNERAL TAKVİYELERİ ALIN

Regl döneminde vücuttan atılan kan ile beraber demir, magnezyum, B vitamini gibi vitaminlere vücut, normalde olduğundan daha fazla ihtiyaç duyar. Bu yüzden regl döneminde vücudun ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilmeli ve bu vitaminleri içeren besinler tüketilmelidir. Ancak regl döneminden önce de demir eksikliği, B vitamini eksikliği gibi problemler yaşanıyorsa, besinlerin yanında bu vitaminleri içeren takviyelerin alınması önerilir. 

BOL BOL SU İÇİN

Regl döneminde, normal zamanlara göre vücuttaki sıvı kaybı artış gösterir. Bu dönemde sindirim problemleri de sık sık yaşandığı için bol su tüketmek, sindirim problemlerini düzenleyecektir. Aynı zamanda vücudun kaybettiği suyu geri almasını sağlayacak ve susuzluğun yan etkilerini önleyecektir. Bu yüzden regl dönemlerinde günlük en az 2.5 -3 litre su içilmesi önerilir. 

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...