Anadolu mutfağının en eski lezzetlerinden biri olan tirit yemeği günümüzde bile hala geleneksel Türk lezzetleri arasındaki yerini koruyor. Birçok yörede kendine has ve farklı şekillerde yapılsa bile Anadolu mutfağının yöresel ve doyurucu tatlarından biri. Üstelik tirit tarifi de oldukça kolay.
Düğünlerde, şenliklerde ve diğer özel günlerde kalabalık sofraların yıldızı olan bu yemek, Türk gastronomisi için bir ikon niteliğinde. Bu yemeğin Türk mutfağı için bu kadar önemli olmasının nedeni 7 bölgede 81 ilde yapılması diyebiliriz. Ortak bir amaca hizmet eden birleştirici niteliğinde bir yemek olması da büyük bir etken. Peki, kadim Anadolu kültürünün mihenk taşlarından biri olan tirit nasıl yapılır? Şunu belirtmeliyiz ki, yapıldığı bölgede yetişen ürünlere göre reçetesi birtakım farklılıklar gösteriyor. O halde bu eşsiz lezzetin detaylarına bakalım.
Tadıyla damaklarda gelenekleri yaşatan tirit nedir, biliyor musunuz? Tirit yemeği nasıl pişirilir anlatmadan önce biraz ortaya çıkış hikayesinden de bahsedelim. Pek çoğunuz daha önce bu yemeği tatmış veya ismini duymuş olabilirsiniz. Acaba tirit yemeğinin nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü?
Aslına bakarsanız bu yemek yoksulluktan ortaya çıkmış bir lezzet olarak biliniyor. Yaşam şartları gereği eldeki malzemeler kullanılarak oluşmuş bir tarif diyebiliriz. Oysa şimdilerde geleneksel törenlerin ve toplanmaların vazgeçilmez bir tadı. Eğer siz de tirit nasıl yapılır bilmiyorsanız ve merak ediyorsanız, birazdan vereceğimiz tarifi kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Peki, Türkiye'nin dört bir yanında bilinse de bu yemek ilk olarak hangi yörede ortaya çıktı? Yapımında kullanılan temel malzemeler neler?
Her yörede farklı şekilde yapılan bu yemek bir Orta Asya geleneği. İsmini çoğunlukla Karadeniz bölgesinde duyduğumuz tirit yemeği, yöredeki popülerliği sebebiyle şarkılara ve türkülere konu bile olmuş bir lezzet. Ayrıca Kastamonu mutfağının yöresel bir yemeği olarak kabul ediliyor. Günümüzde tirit deyince akıllara ilk olarak hala Kastamonu geliyor olsa bile, Konya'da, Balıkesir'de, Kayseri'de, Samsun'da, Şanlıurfa'da yani kısacası pek çok yörede sıklıkla tüketilen yemekler arasında.
Başta belirttiğimiz gibi bu yemek ilk olarak yoksulluktan ortaya çıkmış bir tarif. Bayatlamış ekmekleri değerlendirmek amacıyla ortaya çıkan bu tarif, zamanla Anadolu mutfağının bir sembolü haline geldi. Yani anlayacağınız üzere tirit yemeği bayat ekmeklerle et suyunun buluşmasını ifade ediyor. Peki, tirit tarifi içerisinde yer alacak malzemeler hangileri? İşte malzemelerimiz:
Bu malzemeler kullanılarak enfes bir tirit tarifi yapabilir, geniş bir tepsi içerisinde servis edebilirsiniz. Öyleyse tirit nasıl yapılır?
Birçok kültürün en önemli yemeği olan tirit hem pratik hem de ekonomik. Eskiler, bayat ekmekler değerlensin diye bu tarifi sıklıkla pişirirlerdi. Günümüzde hala yaşatılan bu gelenek için tarife geçelim.
Yukarıdaki tirit tarifini kullanarak hazırladığınız yemeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz.