Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Astımlı Çocuğu Olan Anneler Ne Yapmalı Çocuklarda Astım Tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Astımlı Çocuğu Olan Anneler Ne Yapmalı Çocuklarda Astım Tedavisi

Astım akciğerlerdeki hava yolunun kronik iltihaplanmasına denir. Hava yolları, havayı akciğere taşıyan ve akciğerdeki havayı da vücuda taşıyan tüplerdir. Eğer astımınız varsa hava yollarının içindeki duvar yaralanır ve şişer. Çocuklarda astıma çoğu zaman bronşit de eşlik edebilir.

Astımlı Çocuğu Olan Anneler Ne Yapmalı Çocuklarda Astım Tedavisi

Astım akciğerlerdeki hava yolunun kronik iltihaplanmasına denir. Hava yolları, havayı akciğere taşıyan ve akciğerdeki havayı da vücuda taşıyan tüplerdir. Eğer astımınız varsa hava yollarının içindeki duvar yaralanır ve şişer. Çocuklarda astıma çoğu zaman bronşit de eşlik edebilir.

Çocuklarda Astım Belirtileri

  1. Özellikle geceleri şiddetlenen öksürük
  2. Nefes alıp verirken hırıltı
  3. Nefes darlığı
  4. Çok sık öksürük nöbetleri
  5. Nefes verirken ıslık sesi
  6. Göğüste dolgunluk veya sıkışma hissi
  7. Göğüs ağrısı 
  8. Solunum yolu enfeksiyonundan sonra iyileşmenin gecikmesi veya bronşit gelişmesi
  9. Kaburga veya boyun etrafında cildin çekilmesine neden olan nefes alma veya hızlı nefes alma sorunu
  10. Çocuğunuz tüm bu belirtilere sahip olmayabilir ve muhtemelen her zaman bu belirtileri yaşamazlar. Çocuğunuzun belirtilerini gece, sabahın erken saatlerinde ve belirli tetikleyicilere maruz kaldıklarında daha kötü olduğunu fark edebilirsiniz.

Çocuklarda Astım Nasıl Tedavi Edilir?

Astımın kesin bir tedavi yöntemi yoktur ama önceden alınacak bir takım tedbirlerle önlenebilir. Astım tedavisi için uygulanacak iki yöntem vardır: tetikleyicilerden kaçınmak ve ilaç kullanmak. Çoğu ilaç genellikle akciğerlere nefes olarak alınırken bazıları da ilaç veya sıvılardır.

Çocuklarda Astım Bronşit İçin Bitkisel Ve Doğal Tedavi Yolları

Bal

Bal, astım için en iyi doğal besindir. İçerisinde barındırdığı alkol ve ether sayesinde astım belirtilerini azaltmada çok etkilidir. Bal, hava yollarındaki mukusu yumuşatır. Bronş tüplerinde mukus birikimi, astım belirtileri nedenlerinden biridir. Aynı zamanda, öksürük ve astım ile ilişkili hırıltıyı da azaltmaya yardımcı olur.

  1. 1 tatlı kaşığı balı 1 bardak ılık su içine katın. Bu suyu günde 2 veya 3 kez için.
  2. Aynı zamanda yarım tatlı kaşığı papatya çayı ve 1 tatlı kaşığı organik balı karıştırın. Bu karışımı her gece uyumadan önce çocuğunuza yedirin.

UYARI: Yenidoğan botulizmi riski sebebiyle 1 yaşından küçük çocuklara bal vermeyin.

D Vitamini

D vitamini astım tedavisi için çok etkilidir. Aslında astımının bir sebebi de vücuttaki D vitamini eksikliği olabilir.

Avrupa Tıbbi ve Farmakolojik Bilimler Dergisi'nde 2016’da yayınlanan bir çalışmada, kontrollere kıyasla astımı olan çocuklarda D vitamini eksikliğinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, çalışma, düşük D vitamini seviyesi kötü astım kontrolü ve artan astım şiddeti ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.

  1. D vitamini takviyeleri almak çocuğunuzun bu vitaminin hızlıca normal değerlere ulaşmasının en kolay yoludur. Doğru dozaj için çocuğunuzun doktoruna danışın.
  2. Ayrıca, güneş ışınlarının çok yoğun olmadığı zamanlarda çocuğunuzun sabah erkenden en az 10 dakika boyunca güneşi almasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem, vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olur.
  3. Ayrıca, çocuğunuza portakal suyu, süt, yoğurt ve badem sütü gibi besinler de verebilirsiniz.

Zencefil

Çocuklarda astımı tedavi etmek için kullanılan çok bilinen bir bitki zencefildir. Hava yolu iltihabını azaltmaya ve hava yolu kasılmasını önlemeye yardımcı olan iltihap sökücü özelliklere sahiptir.

Kanada Fizyoloji ve Farmakoloji Dergisi'nde 2008 yılında yayınlanan çalışmada, zencefilin astım gibi solunum yolu hastalıklarını tedavi etmede etkili olduğunu göstermektedir.

  1. Çocuğunuza günde 2 ila 3 bardak zencefil çayı içirin. Bu çayı hazırlamak için 1 zencefili (küçük parçalar halinde kesilmiş) kaynar suya ekleyin. 10 dakika kaynatın, süzün, soğumaya bırakın. Sonrasında çocuğunuza içirin.
  2. Alternatif olarak, eşit miktarda zencefil suyu, nar suyu ve balı karıştırın. Çocuğunuza bu karışımdan 1 yemek kaşığı kadar her gün 2 veya 3 kez verin.
  3. Çocuğunuza zencefilli şekerleri de verebilirsin.

Zerdeçal

Zerdeçal, çocuklarda astım krizlerini önlemek için etkili bir başka bitkidir.

  1. Astım belirtileriyle savaşmaya yardımcı, güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücü bileşik olan aktif bileşen curcumini içerir. 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu 1 bardak süt ile karıştırıp kaynatın. Sonrasında hafif soğumaya bırakın, daha sonra çocuğunuza bu sütten günde 1 kez verin.
  2. Bir doktora danıştıktan sonra çocuğunuza kurkumin takviyeler de verebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak da astım atakları için etkili bir tedavi yöntemidir. Sarımsak, astımı tedavi etmenin yanı sıra diğer solunum rahatsızlıklarıyla ilişkili belirtileri azaltmaya ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Sarımsak ayrıca vücuttaki histamin yıkımını hızlandırabilir ve vücutta salınan histamini azaltabilir. Histaminin astım hastalarında iltihabı arttırdığı bilinmektedir.

Sarımsak bunun yanında, astım hastalarında hava yollarındaki düz kasların kasılmasına neden olan kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize eden bolca C vitamini içermektedir.

  1. 2 diş sarımsağı 1 çay bardağı süte koyup kaynatın.
  2. Ardından sütü oda sıcaklığına gelinceye dek bekletin.
  3. Bu sütten her gün 1 çay bardağı çocuğunuza içirin.

Beslenme Değişiklikleri

İyi bir beslenme, astım hastaları dâhil herkes için çok önemlidir. Astım hastalarının beslenmesinde bolca C ve E  vitaminleri, betakaroten, flavonoid, magnezyum, selenyum ve omega 3 yağ asitleri bulunmalıdır.

  1. Çocuğunuzun beslenmesine bol miktarda taze ve organik meyve ve sebze ekleyin.
  2. Çocuğunuza somon, ton balığı ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren daha fazla yiyecek yedirin.
  3. Çocuğunuz için yemeği içine adaçayı, kekik, zencefil ve zerdeçal gibi otlar ve baharatlar ekleyin.
  4. Yapay katkı maddeleri ve koruyucu maddeler ile işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan kaçının.
  5. Çocuğunuzun süt proteinlerine karşı alerjisi veya laktoz intoleransı varsa süt ve süt ürünlerinden kaçının.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...