Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Balığın en değerli yerini çöpe atıyoruz! Balık derisinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir?

Mavi Kadın>Yaşam>Balığın en değerli yerini çöpe atıyoruz! Balık derisinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir?

Balık sağlıklı yağlar açısından zengin bir besin kaynağı olmanın yanında atılan derisi bile şifa kaynağı oluyor. Balık derisinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir?

Somon gibi cıva oranı düşük balıkların derisini yiyin.
Somon gibi cıva oranı düşük balıkların derisini yiyin.

Balık derisi, balığın epidermis olarak bilinen en dış kısmıdır. Balıkları zorlu ortamlardan ve enfeksiyonlara neden olabilecek patojenlerden korur. Ayrıca balıkların sulu kalmasına da yardımcı olur. İnsanlar için balık derisinin faydaları nelerdir desek saymakla bitmiyor. Ancak çoğu insan besin değerini takdir etmediği veya bilmediği için sıklıkla atılır. Balık derisinin sindiriminin kolay olmadığına dair bir yanlış kanı da var. Çoğu insan balık derisinin dokusunu ve görünümünü itici bulur. Ancak balık derisini güzel bir şekilde pişirmek onu çıtır ve lezzetli hale getirir. 

BALIK DERİSİ YENİR Mİ?

Balık derisi yeterince temizlendiğinde ve dış pulları çıkarıldığında yenilebilir. Ancak bazı balık türlerinin derisinin tadı diğerleri kadar iyi olmayabilir. Örneğin tilapia derisi acı bir tada sahiptir. Ton balığı ve kılıç balığının derileri kalın, serttir.

Aynı zamanda balık derisi iyi hazırlanırsa besleyici, çıtır ve lezzetli olur. Örneğin somonun kabuğuyla birlikte ızgarada veya tavada kızartılması onu daha çıtır ve daha lezzetli hale getirir. 

Balığın derisi ile pişirilmesi, balığın tavada kızartılması veya ızgarada pişirilmesi sırasında kullanılan yüksek ısı nedeniyle hiçbir besin maddesinin kaybolmamasını sağlar.

BALIK DERİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Balık derisinin pek çok faydası bulunmaktadır.

Protein kaynağı

Balık derisi bir protein kaynağıdır. Balık derisinde en çok bulunan proteinler jelatin ve kollajenden oluşur. Balık derisinde bulunan proteinler güçlü kas ve kemiklerin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır.

Omega-3 yağ asitlerinin kaynağı

Balık derisinin faydalarından bir diğeri, vücuda faydalı olan omega-3 yağ asitlerini içermesidir. Omega-3 yağ asitleri inflamasyonu azaltır ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca balık derisi yemek endotel fonksiyonunu iyileştirir ve kalbe giden kan akışını artırarak kalp hastalığını önler.

Artrit hastaları da balık derisini yemelidir. Çünkü balık derisi omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri genellikle eklem iltihabını ve ağrısını azaltır. Bu yağ asitleri aynı zamanda osteoartritli kişilerde kıkırdak kaybını da önler. Romatoid artritli kişilerde sabah tutukluğunun ve diğer semptomların giderilmesine yardımcı olur.

Omega-3 yağ asitleri içerdiğinden hamile kadınlar balık derisini tüketmelidir. Omega yağ asitleri büyüyen fetüse faydalı olur. Fetal beyin ve gözlerin büyümesini desteklerler. Bununla birlikte, hamile kadınların fetüsün civaya maruz kalmasını azaltmak için ölçülü miktarda balık yemesi gerekir. 

Emziren anneler, bebeklerine omega-3 yağ asitlerini aktarabildikleri için balık derisini de yiyebilirler. Ancak cıva oranı düşük olduğundan somon, sardalya ve alabalık gibi balıkların yalnızca derisini yemelidirler.

Omega-3 yağ asitleri içeren balık derisini yemek beyin sağlığını da destekler. Bu, insanları demanstan korur. Ayrıca balık derisindeki omega-3, bipolar bozukluğu olan kişilerde depresyon riskinin azaltılmasına ve hatta ruh hali değişimlerinin giderilmesine yardımcı olur.

 

Balığın en değerli yerini çöpe atıyoruz! Balık derisinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir?

 

Cilt sağlığını iyileştirir

Balık derisi kolajen ve jelatin içerir. Bu proteinler cildin parlak ve genç olmasını sağlar. Kolajen ayrıca sarkmış cildi daha sıkı hale getirerek kırışıklıkları da azaltır.  

Balık derisi ayrıca cildi nemlendiren K vitamini içerir. C vitamini ayrıca insan cildini UV ışınlarına aşırı maruz kalmaktan korur. Böylece balık derisini yiyenler bu vitamini alarak güneş yanığı ve cilt kanseri riskini azaltır.

Ayrıca balık derisi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini cilt sağlığını iyileştirir, kırışıklıkları önler ve cildin onarılmasına yardımcı olur.

Mineral Kaynağı

Balık derisinde ayrıca kalsiyum, iyot ve mineral tuzları bulunur. Bu mineraller güçlü kemik ve kasların oluşmasına ve metabolizmanın korunmasına yardımcı olur.

Yara tedavisi

Balık derisi, yaraların iyileşmesini hızlandırmak için kullanılabilir. Balık derisi, yaralı bölgeyi enfeksiyondan korur ve yara dokusunun yeniler.

BALIK DERİSİNİ YEMENİN RİSKLERİ NELERDİR?

Balık derisi cıva içerebilir. Cıva balık derisindeki yağlarda depolanır ve yutulması halinde sağlığa olumsuz etkileri olur. Özellikle cıva, alımı beyin hasarına, böbrek yetmezliğine, işitme kaybına veya bozukluğuna ve hatta ölüme neden olabilir. Küçük çocuklar ölçülü olarak balık derisini yemelidir. Ayrıca cıva gelişmekte olan çocukların beyinlerini ve diğer vücut organlarını etkileyebileceğinden, yalnızca cıva oranı düşük balıkların derisini yenilmelidirler.

Bazı balıklar oldukça kirli göllerden veya nehirlerden tutulabileceğinden, balıkların kaynağına dikkat etmek her zaman önemlidir. Kirli su kaynakları, balık derisini kirletebilecek, tüketilmesi halinde kanser ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilecek yüksek düzeyde cıva içerebilir.

BALIK DERİSİ YEMENİN RİSKİ NASIL AZALTILABİLİR?

  • Daha az kirlenmiş balıkların derisini yiyin. Küçük balıklar genellikle büyük balıklara göre daha az kirletici maddeye sahiptirler.
  • Somon gibi cıva oranı düşük balıkların derisini yiyin.
  • Yayın balığı ve sazan gibi dipte beslenen veya yaşayan balıklardan elde edilen balık derisini yemekten kaçının. Çünkü bunlar yüksek düzeyde kirletici madde içerir.
  • Kirletici madde miktarını azaltmak için balıkları ızgarada pişirin.
  • Eğer yeme konusunda rahat değilseniz balığın derisini çıkarın. Balığın yağlı kısımlarında kirletici maddeler daha fazla biriktiği için deri etrafındaki yağları da temizlemelisiniz.

 

Kaynak : optimalhealthfacts.com
Editör : Nuran Yunak Gözüaçık
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...