Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bilgisayara Bağımlılığı Nedir Nasıl Kurtulunur Zararları

Mavi Kadın>Yaşam>Bilgisayara Bağımlılığı Nedir Nasıl Kurtulunur Zararları

Günümüz dünyasında bizler zamanımızın çoğunu birçok şeye bağlı olaral geçiririz. Aklımıza alkol, sigara ve madde gibi bağımlılıklar dışında günümüz dünyasının teknoloji araçları da artık bağımlılık yapmakta. Bu tür bağımlılıklar gençlerde bırakmış

Bilgisayara Bağımlılığı Nedir Nasıl Kurtulunur Zararları

Bilgisayara Bağımlılığı Nedir Nasıl Kurtulunur Zararları

Günümüz dünyasında bizler zamanımızın çoğunu birçok şeye bağlı olaral geçiririz. Aklımıza alkol, sigara ve madde gibi bağımlılıklar dışında günümüz dünyasının teknoloji araçları da artık bağımlılık yapmakta. Bu tür bağımlılıklar gençlerde bırakmış olduğu fiziksel hasarlar dışında davranışssal olarak da birçok hasarı olmaktadır. İlerleyen teknolojiyle her yaştan birey cep telefon ve bilgisayar ile aletlere sahip olmaktadır. Hal böyle olunca her eve yayılan özellikle bilgisayarlar yararı dışında zararlı olabilmektedir.

Normalde aile büyüklerinin eve bilgisayar almasında amaç çocuğun ödevlerini yapması olsa da çocuklar sosyal ağlarda gezmek, oyun oynamak ve daha birçok farklı amaçla bilgisayarı kullanmakta. Elbetteki yayılan ve gelişen bu teknolojinin birçok faydası vardır, hayatımıza kattığı kolaylık yadsınamaz fakat başta bilgisayarlar çocuklarda bağımlılık yapmaktadır. Özellikle de gelişme çağındaki çocuklarda bu tür bağımlılıklar çocuklarda içedönüklük, yalnız hissetme, özgüven eksikliği ve hassasiyete sebep olmaktadır. Bu tür çocuklar her şeyden çok çabuk sıkılır hale gelmektedir.

Sağlığı hem psikolojik hem de fiziksel açıdan kötü etkileyen bilgisayar bağımlılığı gençlerde ayrıca algılama ve öğrenmede güçlük, denge sorunları ve sosyal bozukluklar gibi birçok ciddi problemlere yol açmaktadır.

Bilgisayar Bağımlığının Belirtileri

İster genç ister yetişkin bilgisayara olan bağımlılık kişinin uzun süre bilgisayar başından kalkmaması, yemek yemeyi unutması, çok geç saatlerde uyuması, az konuşması, okula gitmek istememesi ve birçok işini ertelemesi ve ders başarısında düşüş ile kendini göstermektedir. Ayrıca bilgisayar bağımlılığı kişide baş, bilek, sırt ve omuz ağrısı gibi fiziksel problemlere de yol açmaktadır. Kişide bilgisayar bağımlılığı olduğunu gösteren durumlar şunlardır:

  1. Kişi haftada ortalama 30 saat bilgisayar başında zaman geçiriyorsa,
  2. Çocuklarda bilgisayar oyunları dışında gerçek oyun oynamama,
  3. Kişi vaktinin çoğunu bilgisayar başında geçiriyorsa, kalkmak bilmiyorsa,
  4. Kişi bilgisayar ile vakit geçirmediğinde çok sıkılıyor ve huzursuz oluyorsa,
  5. Kişi dışarda arkadaşlarıyla zaman geçirmek ve sosyalleşmek yerine bilgisayarda oturmak istiyorsa,
  6. Kişi bilgisayar kullanmak için ailesine yalan söylüyorsa,
  7. Kişi ödevleri yapmak yerine bilgisayarda zaman geçiriyorsa,
  8. Kişinin ders ve okul başarısında düşüş varsa,
  9. Kişi yemeği bilgisayar önünde yemek istiyorsa,

Bilgisayara Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Bilgisayar bağımlılığından kurtulmak için günde bilgisayar kullanımı okul öncesi çağlarda 45 dakika, ilköğretim çocuklarında 1,5 saat ile sınırlandırılmalıdır. Lise öğrencilerinde ise bu saat haftaiçi günlük 2 saati geçmemelidir. Eğer ergenlik dönemindeki çocuklar bu tür kısıtlamalara uymuyorsa bilgisayarlarına ebeveynleri tarafından el konulmalıdır.

Aileler gün de en az 10-15 dakika telefonsuz, televizyonsuz ve bilgisayarsız zaman geçirmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Bu sayede hem beyinler dinlenecek hem de aileler arası iletişim de artacaktır. Bu süre zarfında insanlar kendilerine asıl neyin iyi geldiği konusunda düşünecektir. Bu sayede bağımlılıklar zamanla azalacaktır.

Çocuklar ve gençler ailede, anne ve babalarında ne görürlerse onu yapmak onu taklit etmek isterler. Bu yüzden bilgisayar kullanımında öncelikle anne ve babalar çocuklarına örnek olmalı, bilgisayar kullanımını sınırlandırmalı ve bu şekilde bağımlılığın önüne geçmiş olmalılar.                            


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...