Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Buğdayın Faydaları Ve Zararları Besin Değeri

Mavi Kadın>Yaşam>Buğdayın Faydaları Ve Zararları Besin Değeri

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmeğin ana maddesi buğdaydır. Buğday dünyada en çok tüketilen tahıl olup sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Buğdayda bolca karbonhidrat, B vitamini, kalsiyum, demir ve çinko minerali bulunur. Ayrıca buğday iyi

Buğdayın Faydaları Ve Zararları Besin Değeri

Buğdayın Faydaları Ve Zararları Besin Değeri

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmeğin ana maddesi buğdaydır. Buğday dünyada en çok tüketilen tahıl olup sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Buğdayda bolca karbonhidrat, B vitamini, kalsiyum, demir ve çinko minerali bulunur. Ayrıca buğday iyi bir lif kaynağıdır.

Buğdayın Faydaları Nelerdir?

Buğdayın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Buğdayda bulunan lifler sayesinde tüketildiği zaman bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve kabızlığı önler.
  2. Buğdayda bulunan kalsiyum, çinko ve demir vücuda iyi gelir.
  3. Buğday bağırsak ve rektum kanserini önler.
  4. Selenyum açısından zengin olan buğday cildi besler ve cildin esnekliğini arttırır. Ayrıca cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur. Ek olan buğdaydaki çinko ve E vitamini cilde parlaklık verir.
  5. Buğdayda bolca bulunan lif; ciltteki sivilceleri kurutur. Ayrıca ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Buğday cilt kanserlerini önler.
  6. Buğday içeriğindeki çinko saçları güçlendirir. Ayrıca saçtaki kırıkları onarır ve saç köklerinin beslenmesine katkı sağlar.
  7. Buğdayda yüksek oranda bulunan lif; sindirim sistemine iyi gelir ve bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Bu sayede buğday kabızlığı ve hazımsızlığı önler.
  8. Buğdayda bulunan çinko ve E vitamini gözde makula dejenerasyonu ve katarakt hastalığı oluşma riskini düşürür. Ayrıca buğday görme kaybını yavaşlatır ve gözlere iyi gelir.
  9. Buğday  tüketimi vücuttaki kan şekerini dengeler. Bu yüzden diyabet hastaları için çok faydalıdır.
  10. Buğday lifli yapısı sayesinde bağırsaktaki dışkıların atılmasını düzene sokar. Bu sayede vücudun etkili temizliğini sağlar.
  11. Buğdayın düzenli olarak tüketilmesi vücutta kanser gelişme riskini düşürür. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki düzenli buğday tüketen kişilerin daha az buğday tüketen kişilere göre kansere yakalanma riski daha azdır.
  12. Buğday metobolizmayı hızlandırır ve bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca bol lifli içeriği sayesinde sindirim sistemini hızlandırır, tok tutar ve kilo vermeyi hızlandırır.
  13. Buğday bulunan B ve E vitaminlerinin beyne faydası çoktur. Bu sayede buğday beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olur. Buğdayda yer alan B vitamini bazı hafıza problemlerine de iyi gelir. Başta alzheimer hastalığı gibi zihinsel problemlere yakalanma riskini azaltır. Buğday beyin sağlığına katkı sağlar.

Buğdayın Zararları

Faydalarından bahsettiğimiz buğdayın bir takım zararlı da olabilir. Buğday aşırı tüketildiğinde yarardan çok zarar getirmektedir. Buğdayın zararlı şunlardır:

  1. Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar.
  2. Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar.
  3. Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
  4. Buğday tüketiminde aşırıya kaçıldığında vücuttaki oksalat seviyesi çok yükseleceğinden sağlık problemleri görülebilir.

Buğday Nasıl Kullanılır?

Genel itibariyle buğday un yapımında kullanılmakta. Buğday unundan ise ekmek, börek, kek ve yufkalar elde edilmektedir.

Buğdayın kabukları çok besleyicidir. Buğday taneleri kepekleri ile birlikte öğütüldüğünde “tam buğday unu” veya “esmer un” elde edilir ve bu un beyaz una göre daha sağlıklı, besleyici ve yararlıdır. Buğday kepeği ayrıca süt veren hayvanlara verilerek sütlerinin daha iyi olması amaçlanır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...