Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

Mavi Kadın>Anne çocuk>Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

Bebeklerin kaç aylıkken oturmaya başlayacağı anne ve babaların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Peki, bebekler ne zaman oturur? Bebekler ne zaman desteksiz oturmaya başlar? Bebekler kaç aylıkken oturur, hangi aylarda desteksiz oturmaya başlarlar? İşte tüm merak edilenler…

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

Ebeveynler bebeklerinin gelişimlerini heyecanla adım adım takip eder. Bebeğin oturmaya başlaması konusunda erken davranmak istemedikleri gibi geç kalmak da istemezler. Bebeğin gelişiminin normal olup olmadığı bazı becerileri zamanında kazanıp kazanamamasından anlaşılır. İşte bebeğin oturmaya başlaması da bu becerilerden biri. Bu nedenle “Bebekler kaç aylıkken oturur?” sorusu en sık sorulan sorular arasında yer alıyor.

BEBEKLER NE ZAMAN OTURUR? ALTI AYDAN ÖNCE OTURUR MU?

Her bebeğin gelişim hızı birbirinden farklı olduğundan kimi bebek daha erken oturabilmeye başlarken kimi bebek daha geç oturur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Yelda Mumcu bu konu hakkında şu sözleri ifade ediyor:

“Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilirler.Özellikle çevreyi daha iyi görmek için oturmaya çabalarlar. İlk aylarda bebeklerin destek almadan oturması pek mümkün değildir. Oturma pozisyonuna getirdiğinizde sırt kaslarının gelişimi tam olmadığı için genellikle öne doğru eğilirler. Bu nedenle bebeğinizi oturturken mutlaka destek yapmak gerekir. Bazen gövdesi biraz öne doğru eğilirken elleri ile yerden destek alarak otururlar. Tripod oturma dediğimiz bu oturmada birkaç saniye desteksiz bile oturabilirler. Ancak bebeğiniz büyüdükçe, sırt kasları yeteri kadar geliştikçe ancak 8-9 aylık olduğunda tamamen desteksiz oturmaya başlayacaktır.”

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

BEBEKLER KAÇ AYLIKKEN DESTEKLİ OTURUR?

Bebekler genellikle 3 ve 4. ayları arasında oturmaya hazır olma işaretlerini vermeye başlar. 4 aylık bebeğin kasları kuvvetlenmiş, fiziksek gelişimi destekle oturabilecek seviyeye ulaşmış olur. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılmaması önerilir. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkündür. Bebeklerde destekli oturma zamanı 4. ayı bulur. Kucakta destekli oturmaya başlayan bebek, çevresine yastık koyularak destekli oturabilir.

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

BEBEKLER NE ZAMAN DESTEKSİZ OTURUR?

Bebeğin bedenini ve kafasını düz tutabilmesi için 4 aylık olması gerekir. 4 ila 5.aydan itibaren destekli oturmaya başlayan bebek, 6 ila 7. aylarında desteksiz oturabilir.  Bebek 9. ayına kadar oturma eylemini gerçekleştiremiyorsa ebeveynlerin panik yapmaması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek, “Belli aylarda gelişim zamanlarından birinin gerçekleşmemesi durumunda panik yapılmamalıdır. Nitekim tam desteksiz oturma 9. aydan sonraya sarkabilir. Erken doğan, fazla kilolu bebekler veya kromozom eksikliği ile yapısal olarak farklı doğmuş olan bebeklerde bu dönemin kaymaları olabilir. Bu konudaki en doğru rehberliği size hekiminiz yapacaktır. Bu nedenle bebeklerinizin motor gelişiminin takibi için doğumdan itibaren her ay düzenli olarak mutlaka hekim kontrolünün yapılması önerilmektedir. Gelişim zamanlarının sürekli olarak kayması 9. aydan sonra desteksiz oturamaması durumunda çocuk hastalıkları hekiminizin yönlendirmesiyle Çocuk Nöroloğu tarafından değerlendirilmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

Desteksiz oturmanın bebek için önemli gelişim basamağı olduğunu ifade eden Uzman Doktor Yelda Mumcu, “Bebeğim ne zaman oturmaz ise önemli olur?” sorusu şöyle cevaplıyor:

“Tabi her bebeğin motor gelişimi farklı olsa da bebeğiniz 9. aya yaklaşırken hala desteksiz oturamıyorsa motor gelişimi gecikmiş olabilir. O nedenle bebeğinizin oturmasını destekleyecek şekilde pratik yaptırmanız önemlidir. Ama eğer bebeğiniz 9 ayda hala desteksiz oturamıyorsa, oturma gecikmesi ile birlikte kaslarında sertlik, yumuşaklık, vücut parçalarını kullanmada asimetri varsa objeleri ağzına götüremiyor veya ciddi bir baş kontrolü yoksa o zaman çocuk doktorunuz ile mutlaka görüşmeniz gerekir.”

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

BEBEK OTURMAYA NASIL HAZIRLANIR?

Bebeğinizi oturma eylemine alıştırmak için önce başını kendi kendine taşıyacak kadar fiziksel olgunlaşmış olmalıdır. Bebeğin kaslarını güçlendirmek ve motor becerilerini kazandırmak oturma aşamasını geçebilmesi için en önemli adımdır. Bebeğiniz yatar pozisyonda iken ellerinden tutup çektiğinizde başı arkaya düşüyorsa bu durum baş kontrolünün henüz yeterli olmadığını gösterir ve bebek oturmaya hazır değildir.

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

Bebeğin oturur pozisyona gelebilmesi için boyun, sırt ve karın kaslarının güçlü olması gerekir. Bu kasları kuvvetlendirmek için en iyi egzersiz karın üstü yatmaktır. Karın üstü yatan bebek kafasını kaldırmaya çalışır, kol ve bacaklarını hareket ettirdiği gibi etrafına bakmaya çalışır. Bu hareketler sayesinde sırt ve karın kasları çalışır ve oturma becerisine zemin hazırlanır.

Bebeğin sırtı annenin göğüs hizasına gelecek şekilde oturtulması, arkasına ve yanlarına yastıklardan destek koyarak oturması bebeğin desteksiz oturmaya geçişini kolaylaştırır. Bebeğiniz oturmaya hazırladığınız bu süreçte hemen oturmasını beklemek doğru olmaz.

 Bebek ilk zamanlar uzunca süre oturamaz, bedenini tutmakta zorlanır ve yana doğru kayar. Ancak zamanla dik oturabilme süresi artar ve bebeğiniz oturmaya başlar.

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

BEBEKLER OTO KOLTUĞUNA NE ZAMAN OTURUR?

Bebeğin araba yolculuğunun doğası gereği oluşan sarsıntılardan veya kaza gibi durumlardan korunması gerekir. Bebeğin güvenliği açsından oto koltuğuna oturması önemlidir. Oto koltukları bebeğin yaş ve kilosuna uygun olmalıdır. Bu koltukları çocuklar 7 yaşına kadar kullanabilir.

  12 ayı doldurduktan ve yeterli gelişimi tamamladıktan sonra bebek yüzü arka tarafa bakacak şekilde yerleştirilmiş oto koltuğuna oturabilir. 0-10 kg arası ağırlıktaki bebeklerde ise bu bebeklerin kas ve kemik gelişimi henüz tamamlanmış sayılmadığı için oto koltuğuna yatar pozisyonda oturtulmalıdır.

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

BEBEĞİN GELİŞİM AŞAMALARI

Bebeklerin fiziksel gelişimleri belli aşamalardan geçerek gerçekleşir. Kasları denge sağlayabilecek kadar geliştiğinde oturmaya başlarlar. Bebeklerin gelişim aşaması sırasıyla şöyle:

  • Bebek ilk olarak yüz üstü yatar pozisyonda başını ve omuzlarını kaldırmayı,
  • Oturma şeklini aldıktan sonra birkaç saniyelik de olsa kafasını dik tutabilmeyi,
  • Destek alır vaziyette oturabilmeyi,
  • Desteksiz oturabilmeyi,
  • Oturduğu yerden destek alarak ve tutunarak kalkmayı,
  • Emeklemeyi,
  • Son olarak yürümeyi başarırlar.

Dr. Yelda Mumcu: Bebekler 4-6 aylık olduklarında artık oturabilir!

 


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...