Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Faydaları Ne FazlaAlınırsa Ne Olur

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Faydaları Ne FazlaAlınırsa Ne Olur

Folik asit, gebelikte kullanılan çok önemli bir takviyedir. Uzmanlar da bebek sahibi olmak isteyenlerin hamilelikten en az 3 ay önce folik asit kullanmaya başlamalarını tavsiye etmektedir. Folik asit; bebekte nöral tüp olarak adlandırılan bir doğumsal

Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Faydaları Ne FazlaAlınırsa Ne Olur

Folik asit, gebelikte kullanılan çok önemli bir takviyedir. Uzmanlar da bebek sahibi olmak isteyenlerin hamilelikten en az 3 ay önce folik asit kullanmaya başlamalarını tavsiye etmektedir. Folik asit; bebekte nöral tüp olarak adlandırılan bir doğumsal kusur meydana gelmesini engeller. Öte yandan bazı gıdalar yüksek miktarda folik asit içerir. Folik asit ihtiyacının giderilebilmesi için hamilelik boyunca bu yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Folik asit bakımından zengin besinler; mercimek, ıspanak, fıstık, ceviz, fındık, baklagiller ve yumurta sarısıdır. Eğer anne adayı bu yiyecekleri tüketiyor ancak yine de folik asit eksikliği yaşıyorsa gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanabilir. Fakat bunun doktor kontrolünde ve düzenli yapılması gerekir.

Hamilelikte Hangi Folik Asit Markaları Kullanılabilir?

Aşağıdaki ilaçlar doktora danışılıp hamilelikten en az 3 ay önce kullanmaya başlanır. Günde 1 tablet içilir.

  1. Solgar Folic Acid (Folacin) 400 Mcg
  2. Folbiol Folik Asit
  3. Folidoce 400 mg
  4. Folica folik asit
  5. Folden QF
  6. Diofol tablet
  7. Regenesis
  8. İnofolic

Hamilelikte Folik Asit Almanın Faydaları Nelerdir?

Kadınlar gebelikte ve emzirme döneminde daha fazla folik aside ihtiyaç duyar. Artan ihtiyacın karşılanmasında besinler yetersiz kalabilir. Bundan dolayı folik asit eksikliğinin engellenmesi amacıyla folik asit hapı kullanmak önerilmektedir. Gerektiği kadar folik asit almak bebeğin daha hızlı büyümesine yardımcı olur ve nöral tüp defekti oluşumunun önüne geçer. Hamilelikte folik asit içeren gıdalar beslenme programından hiç eksik edilmemeli, bununla beraber her gün 400 mcg (mikrogram) folik asit takviyesi alınmalıdır.

  1. Folik asit bulunduran gıdalarla birlikte ek takviye almak; düşük yapmaya, nöral tüp defektlerine ve folik asit eksikliğinden kaynaklanan spina bifida gibi doğum kusurlarına karşı etkili bir tedbirdir.
  2. Folik asit hamilelik sürecinin daha rahat geçirilmesine destek olur. Bebeğin sağlığı kadar anne adayının sağlığı için de önemlidir.
  3. Folik asit bebeğin gelişimi için mühim bir ihtiyaçtır. Çeşitli anomali risklerini azaltır. Fetüsün yarık dudak ve benzeri doğum kusurlarından korunmasında da rol oynar.
  4. Hamilelikten önce ve hamilelik esnasında folik asit kullanmak; bebekte şu durumların meydana gelmesini önleyebilir; düşük yapma, yarık damak ve yarık dudak, normalden daha düşük kiloda doğmak, erken doğum.

Hamilelikte Folik Asit Alınmazsa Ne Olur?

  1. Gebelikte folik asit alınmazsa bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Nöral tüp defekti diye isimlendirilen rahatsızlığın temel nedeni folik asit eksikliğidir. Yeterli miktarda folik asit kullanımı doğumsal bozukluklardan biri olan sinir tüpü anomalilerinin görülme riskini %70 oranında azaltmaktadır.
  2. Hamilelikte vücudun folik asit ihtiyacı tam olarak giderilemezse bebekte kansızlık (anemi) ortaya çıkabilir. En yaygın anemi türü demir eksikliği anemisidir.
  3. Ayrıca hamilelikte folik asit düşüklüğü anensefali ve spina bifida gibi nöral tüp defektlerinin oluşumunu tetikleyebilir. Bunun yanı sıra çok ciddi başka sağlık problemlerine de sebep olabilir. Bebeğin hayatını tehdit eden bu durumların önlenmesi için hamilelerin folik asit alımı konusunda hassas olması gerekir.

Hamilelikte Fazla Folik Asit Alınırsa Ne Olur?

Hamilelikte fazla miktarda folik asit alımı bebekte otizm görülme ihtimalini artırmaktadır.

Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre hamilelikte aşırı folik asit kullanımı bebeği olumsuz etkilemekte ve otizm riskini artırmaktadır.

Araştırmacılar, birçok annede doğumun ardından kandaki folat düzeyini ölçmüş; folat seviyesi normalden çok yüksek olan annelerin bebeklerinde diğer bebeklere kıyasla 2 kat daha fazla 'Otizm Spektrum Bozukluğu' gözlemlemişlerdir.

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Dr. Murat Berksoy  bu konuda şu bilgileri vermektedir; Folik asit kaynakları şunlardır; Muz, fasulye, brokoli, turunçgiller ve suları, yumurta, folik asit katkılı  ekmekler ve tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, karaciğer, bezelye, ıspanak, çilek, ton balığı, buğday tohumu, yoğurt, avokado.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...