Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte maydanoz yenir mi, düşüğe neden olur mu? Gebelikte maydanozun fayda ve zararları neler?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte maydanoz yenir mi, düşüğe neden olur mu? Gebelikte maydanozun fayda ve zararları neler?

Maydanoz, yemeklerde, salatalarda hatta hamur işlerinde de sık kullanılan bir bitki olduğundan hamilelikte maydanoz yemenin zararı var mı yok mu, maydanoz hamilelikte düşüğe neden olur mu? Diye gebe kadınlar tarafından çok merak ediliyor. Peki hamilelikte maydanoz yenir mi? Gebelikte maydanozun fayda ve zararları nelerdir?

Hamilelikte fazla miktarda maydanoz yenmesi rahim kasılmalarına neden olup düşüğe yol açabiliyor.
Hamilelikte fazla miktarda maydanoz yenmesi rahim kasılmalarına neden olup düşüğe yol açabiliyor.

Maydanoz, güçlü aroması, enfes lezzetiyle Akdeniz bölgesine ait, ülkemizde de sıklıkla tüketilen bir sebze. Taze olarak yenilebildiği gibi kurutulup baharat olarak da kullanılabiliyor yahut maydanoz çayı demlenip içilebiliyor. Halk arasında, maydanozun düşüğe neden olduğu ve hamilelere zararlı olduğu söylenir. Peki hamilelikte maydanoz yemek zararlı mı? Düşüğe ve erken doğuma neden olur mu? Detaylar haberimizde.

HAMİLELİKTE MAYDANOZ YENİR Mİ?

Maydanoz yalnız ülkemizde değil tüm dünyada da mutfaklarda kullanılıyor. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra vitaminler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, folat ve antioksidanlar gibi çok sayıda besin maddesi içeriyor. Sindirim sisteminin çalışmasında doğal ilaç vazifesi de görüyor. Pek çok faydasına rağmen gebelikte fazla miktarda maydanoz yemek rahim kasılmalarını tetikleyip düşük riski gibi bazı yan etkilere neden olabiliyor, bu sebeple hamilelikte maydanoz ölçülü olarak tüketilmeli, aşırı miktarda maydanoz yemekten kaçınılmalı.

Hamilelikte maydanoz yenir mi, düşüğe neden olur mu? Gebelikte maydanozun fayda ve zararları neler?

MAYDONUZUN HAMİLELERE FAYDALARI NELERDİR?

Maydanoz mutfakta yaygın olarak kullanılan aromatik bir bitki. Kurutulup toz haline getirilip baharat olarak veya çay yapımında kullanılabiliyor. Ayrıca tariflere lezzet katmak veya bir yemeği süslemek için taze olarak da katılabiliyor.

Bu kadar sık kullanılan maydanozun gebelikte tüketiminin güvenli olup olmadığı merak ediliyor. Öncelikle şunu söyleyelim ki gebelikte düşük riski yoksa makul miktarda maydanoz yenebilir. Hatta maydanoz yemenin birçok yararı vardır. Hamilelikte maydanoz tüketmenin faydaları şöyle:

BEBEĞİ NÖRAL TÜP DEFECTİNDEN KORUR

Maydanoz, bebeğin sinir sisteminin gelişimi için gerekli olan folik asit açısından zengindir.  The American College of Obstetricians and Gynecologists tüm hamile kadınların günde en az 600 mikrogram (mcg) folik asit alması gerektiğini söylüyor.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention'a) göre folik asit takviyeleri, spina bifida ve anensefali dahil olmak üzere anne karnındaki bebeği nöral tüp hastalıklarından koruyor. Hamilelik sırasında yeterli miktarda folik asit almak, bebeğinizin bu durumlardan biriyle doğma olasılığını azaltabiliyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi zayıflama eğilimine giriyor. Maydanoz, C vitamini ve antioksidan açısından zengin içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, sık hasta olmayı önlüyor. Ayrıca maydanozda bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşmaya da yardımcı olabiliyor.

ÖDEMİN ATILMASINA YARDIMCI OLUR

Ödem hamilelikte artan kan hacmine bağlı ortaya çıkan, yaygın görülen bir problem. Hamilelikte ödeme bağlı olarak gebe kadının ellerinde, ayaklarında, yüzünde şişme görülebiliyor. Maydanoz ise ödemi azaltmaya yardımcı mineraller olan magnezyum ve potasyum açısından zengin bir kaynaktır, ödemin atılmasını destekler. Potasyum kalp sağlığının korunmasında da faydalıdır.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Maydanoz, hamile bir kadının gebelik sırasında kemik sağlığı için gerekli mineraller olan kalsiyum ve K vitamininden de önemli miktarda içeriyor. Ayrıca annenin ve bebeğin osteoartiküler sisteminin korunması bakımında da faydalıdır.

KANSIZLIĞA İYİ GELİR

Kansızlık ve demir eksikliği de gebelikte sık karşılaşılan bir diğer sorun. Maydanoz yüksek dozda demir içeriği sayesinde kan yapımına yardımcı oluyor, hamilelikte kansızlığı önlüyor.

DOĞAL AĞRI KESİCİDİR

Maydanoz,antiinflamatuar özelliklere sahip olduğundan hamile kadınlarda eklem ağrılarını ve diğer ağrıları hafifletiyor.

VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAR

Hamilelikte iki canlı olduğunuzdan vitamin ve mineral ihtiyacınız da doğal olarak artıyor. Maydanoz ile vitamin ve mineral ihtiyacınızı temin edebilirsiniz. Maydanoz, A, C ve K vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri açısından iyi bir kaynaktır. Ayrıca folik asit, demir ve kalsiyum içerir. Hatta yüksek besin içeriği sayesinde maydanoz bazen "süper gıda" olarak anılır. Gebelikte makul miktarda maydanoz yenilebilir.

Hamilelikte maydanoz yenir mi, düşüğe neden olur mu? Gebelikte maydanozun fayda ve zararları neler?

MAYDANOZ DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?

Hamilelikte çok miktarda maydanoz tüketimi yahut maydanoz yağı alımı rahim kasılmalarına yol açıp düşük tehlikesine neden olabiliyor. BMC Complementary Medicine and Therapies 2013 Nisan ayında yer alan makalede de yüksek miktarda maydanoz alımının uterotonik yani rahim kasılmasını tetikleyici etki yapabildiği bu yüzden hamilelikte tüketiminin kontrendike olduğu, maydanoz yağının günde 10 damladan fazla yutulmasının ise düşüğe yol açabileceği yazıyor.

HAMİLELİKTE MAYDANOZUN ZARARLARI NELERDİR?

Hamilelikte maydanozu makul miktarda tüketmenin bir mahsuru yoktur. Ancak çok fazla yenilmesi yahut maydanoz alerjisi olmanız durumunda şu yan etkiler görülebiliyor:

  • Mide yanması, gaz ve şişkinlik gibi semptomlarla kendini gösteren hazımsızlığa yol açabiliyor.
  • Kan dolaşımınız yoluyla plasentaya gidebilen ve bebeğinize de ulaşabilen miristisin içeriyor. Myristicin bebeklerde kalp atış hızının artmasına neden olabiliyor.
  • Maydanoza alerjiniz varsa maydanoz yemek ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi semptomlar yapabiliyor.
  • Maydanozda yer alan apiol ve miristisin ismindeki maddeler rahim kasılmalarını tetikleyebiliyor, adet görmeyi teşvik edebiliyor ve dolayısıyla hamilelik sırasında düşük, kürtaj ve erken doğum gibi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Kaynak : Mavi Kadın, momjunction.com, parenting.firstcry.com, babyfacts.com, stylesatlife.com
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...