Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamileyken Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir mi Tehlikeli mi?

Mavikadin>Anne çocuk>Hamileyken Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir mi Tehlikeli mi?

Hamile kadınlar, gebelik sürecinde hangi yatış pozisyonun sakıncalı olduğunu merak ederler.

Hamileyken Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir mi Tehlikeli mi?

Hamile kadınlar, gebelik sürecinde hangi yatış pozisyonun sakıncalı olduğunu merak ederler. Hamilelik sürecinde yatış şekli oldukça önemlidir. Bilhassa gebe kadının sırt üzeri uzanması, anne adayı ve bebek için oldukça sakıncalı bir durumdur. Makalemizin devamında, gebelikte sırt üstü yatmanın bebek ve anne adayına olan zararlarından bahsettik.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Zararlı Mı?

Anne adayları, hamilelik sürecinde sırt üstü yatıp yatamayacağını merak ederler. Uzmanlar anne adaylarının sırt üstü yatmalarının, hem anne adayı için hem de bebek için zararlı olduğunu bildirmektedir. Bilhassa gebeliğin 15. haftasından sonra rahim daha da büyümeye başlar ve anne adayı sırt üstü yattığında rahim, omurga kısmına ve kalp üzerine baskı uygular. Anne adayı sırt üstü uzandığında rahim, kalbe giden damarlara baskı uygular ve kalbe giden kan akışını azaltarak anne adayının tansiyonunun düşmesine yol açar.

Gebelikte sırt üstü uzanmak, yahut uyumak hem bebek hem de anne adayı için oldukça zararlıdır. Hamilelikte sırt üstü yatış pozisyonu anne adayında; sırt ağrılarına, sindirim bozukluğuna nefes alma güçlüğüne, tansiyonun düşmesine ve hemoroit problemine sebep olabilir. Bununla birlikte hamile kadının sırt üstü uzanması, rahime giden kan akışının azalmasına yol açmaktadır. Bebeğe giden kanın azalması ise, bebek için oldukça sakıncalı bir durum olup, bebeğe zarar vermektedir.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Neden Tehlikeli?

Gebeliğin 16. haftasından sonra rahim daha da büyüyerek karın iyice belirginleşmeye başlar. Hamilelikte sırt üstü uzanmak, karnın iyice büyümesiyle birlikte, rahime giden kan akışını azaltır. Özellikle son aylarda rahim daha da büyüyüp ağırlaşır ve sırt üstü yatıldığında rahimdeki tüm ağırlık kalbe baskı yapar. Baskı yapmasıyla birlikte kalbe giden damarı sıkıştırarak, kalbe giden kan akışını yavaşlatır. Gebelikte sırt üzeri yatmak, kalbe giden kan akışını yavaşlatarak, anne adayında kalp çarpıntısına ve nefes almada zorluğa neden olabilir.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik döneminde, anne adayının sırt üstü yatması kendine zarar verdiği gibi bebeğe de zarar vermektedir. Gebenin sırt üstü yatması, rahime giden kanın azalmasına yol açarak bebeğe giden oksijen miktarının azalmasına neden olur. Gebeliğin bilhassa son 3 ayı boyunca, kadının sırt üstü yatması, bebeğe zarar vererek bebeğin ölü doğmasına neden olabilir.

Araştırmacılar 35 ila 38 aylık arasındaki 29 ayrı hamile kadının üzerinde bir deney yaptılar. Hamile kadınların hepsi bir müddet sağ ve sol taraflarına bir müddet de sırt üstü pozisyonda yattılar. Ve bu yatış pozisyonları arasında, hamile kadınlar sırt üstü uzandıkları zaman, bebeğe giden oksijen miktarının azaldığını gözlemlediler. Bununla birlikte, her yatış pozisyonunda bebeklerin kalp atış seviyesini dinlediler ve sırt üstü yatıldığında bebeklerin kalp atış hızının oldukça yavaşladığını tespit ettiler.

Yapılan bir diğer araştırma ise, gebe kadının sırt üstü pozisyonunda yatması düşük riskini arttırdığını göstermiştir. Gebelikte sırt üstü uzanmak, bebeğe giden oksijen miktarının azalmasına neden olarak, bebeğin ölümüne yol açmaktadır. Anne adayları hamilelik döneminde sırt üstü yatma pozisyonundan uzak durarak hem kendi sağlığını korumalı hem de bebeğin hayatını riske atmamalıdır.  


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...