Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

Mavi Kadın>Keşfet>Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

Oruç tutarken en çok zorluk yaşanan konu genelde susuzluk oluyor. Hem susuzluğu gideren hem de enerji veren şerbetler, Ramazan günlerinin kurtarıcı içecekleridir. Ramazan şerbetleri nelerdir neye iyi gelir? Ramazan şerbeti tarifi nasıl yapılır? İşte Ramazan şerbeti, rehyan şerbeti, hibiskus şerbeti, kızılcık şerbeti, gül şerbeti, Osmanlı şerbeti, nane şerbeti, üzüm şerbeti, demirhindiba şerbeti ve diğerlerinin tarifleri

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

Hızlı erişim: 

  • RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • REYHAN ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • HİBİSKUS ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • KIZILCIK ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • GÜL ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • OSMANLI ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • NANE ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • ÜZÜM ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
  • DEMİRHİNDİ ŞERBETİ TARİFİ NASILYAPILIR?

Meyveler ve çiçekler kullanılarak hazırlanan, rengarenk görüntüsüyle göze hitap eden şerbetler Osmanlı mutfağının vazgeçilmeziydi. Özellikle Ramazanda iftar sofralarında çeşit çeşit şerbetler ikram edilirdi. Enerji veren ve susuzluğu önleyen şerbetler Ramazan ayında hem içimizi ferahlatıyor hem de gün boyu aç ve susuz kalan bedenimizin ihtiyaçlarını karşılıyor. Binbir çeşit şifa kaynağı olan şerbetler, oruç tutarken mide yanmalarını önlüyor, acıkmayı geciktiriyor.

Mavi Kadın editörü en çok tüketilen 9 Ramazan şerbeti tarifini derledi. İşte malzemeleri ve püf noktalarıyla Ramazan şerbetleri: 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Susuzluğu gideren, enerji veren Ramazan şerbeti, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin rol oynuyor. İftardan sonra içildiğine tatlı isteğini bastıran bu şerbeti, şişkinlik şikayeti çekenler mutlaka Ramazan sofralarında bulundurmalıdır. 

Malzemeler: 1,5 litre su, 1 su bardağı şeker, 2 adet çubuk tarçın, 1 çay kaşığı karanfil, 1 adet zencefil, 5 adet üzüm, 5 adet hibiscus

Yapılışı : Zencefil, karanfil ve çubuk tarçınları bir tencereye alıp üzerine 1.5 litre suyu dökün ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra üzerine 1 su bardağı şekeri ekleyin. Şeker eridikten sonra kalan malzemeleri de ekleyip 15 dakika daha kaynatın. Daha sonra tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Şerbet soğuduktan sonra, karışımı süzgeçten geçirerek servis edebilirsiniz. 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

REYHAN ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Mayhoş kokusu ile bilinen Reyhan, antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Ağız kokusunu önler, mide problemlerinin önüne geçer. Vücuttaki ödemleri atmaya yardımcı olur ve böbrek sağlığına iyi gelir. Bu nedenle Ramazan sofralarının vazgeçilmez şerbetlerinden biridir.  

Malzemeler: 1 demet reyhan, 1 su bardağı şeker, 1 cubuk tarçın, 2 tane karanfil, 5-6 adet limon tuzu, 2 litre su

Yapılışı: Reyhanları güzelce yıkadıktan sonra derin bir tencerenin içerisine koyun. Üzerine suyu ve şekeri ekleyip ocağın altını açın. Su kaynamak üzereyken, limon tuzunu, tarçın ve karanfili ekleyin. Tüm malzemeleri ekledikten sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Daha sonra malzemeleri süzgeçten geçirip dervis edin.

 Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

HİBİSKUS ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Hibiskusun kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. Bu sebeple açlık krizleriyle başa çıkmada önemli rol oynar. Tansiyon düşürücü etkisi vardır. İçerisinde yüksek oranda C vitamini ve demir bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Malzemeler: 5 yemek kaşığı hibiscus (nar çiçeği), 1 adet çubuk tarçın, 10 adet karanfil, yarım limon, 3 litre su ve 1.5 su bardağı şeker.

Yapılışı: Şeker haricindeki tüm malzemeler bir tencereye koyulur ve kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 10 dakika kaynayan şerbetin altı kapatılır ve şeker eklenir. Şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra şerbet soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra süzerek servis edebilirsiniz. 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

KIZILCIK ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Kızılcık, karaciğer sağlığını destekleyen önemli meyvelerden biridir. Vücudu kronik hastalıklara karşı ( tansiyon, şeker vs.) korur. İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde büyük rol oynar. 

Malzemeler: 1 kg kızılcık, 1 su bardağı şeker, 2 litre su ve 5 -6 adet karanfil. 
Yapılışı:Tüm malzemeler bir tencereye alınır ve kaynamaya bırakılır. Kızılcıklar iyice yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılır ve şerbet soğumaya bırakılır. Süzgeçle süzüp servis edilir. 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

GÜL ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Gül şerbeti mide hazımsızlığının giderilmesi için Ramazan aylarında içilen tatlı kokulu bir şerbettir. Sindirim sistemini rahatlatan Gül şerbeti, içerisindeki vitaminlerle de (A,B,C ve D) bağışıklığı koruyor. 

Malzemeler: 1 litre su, 1 su bardağı kuru gül, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 su bardağı şeker.

Yapılışı: Gül yapraklarını yıkadıktan sonra suyla beraber bir tencerenin içerisine koyun. Su kaynamaya başladıktan sonra limon tuzunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ardından 1 su bardağı şekeri ekleyin ve ocağın altını kapatın. Şerbet soğuduktan sonra gülleri süzebilir ve servis edebilirsiniz. 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

OSMANLI ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Osmanlı şerbeti içerisinde bir çok Baharat bulundurduğu için tam bir şifa deposudur. Susuzluğu giderir, sindirim probşlemlerinin giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda kan şekerini düzenler ve açlık hissini bastırır. 

Malzemeler: Yarım kilo vişne ya da kırmız erik, 2 adet limon, 1 su bardağı şeker, 2 litre su, 7-8 tane karanfil, 1 parça zencefil, 1 adet kabuk tarçın.

Yapılışı: İlk olarak bir tencerenin içerisine suyu, karanfili, tarçını kök zencefil ve şekeri ekleyip ocağın altını yakın. Karışım kaynadıktan sonra vişneleri ya da erikleri ekleyip biraz daha kaynatın. Şerbet rengini belli ettikten sonra 2 adet limonun suyunu sıkıp şerbete ekleyin. Tencerenin üstünde köpükler oluşacaktır. Onları bir kaşık vasıtasıyla temizleyin. Daha sonra ocağın altını kapatın. Şerbet soğuduğunda süzerek servis yapabilirsiniz. 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

NANE ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Nane şerbeti ferahlatan tadıyla Ramazan ayında yapılabilecek şerbetlerden bir diğeridir. Nanenin mideyi koruyucu etkisi aynı zamanda yenilen yemeklerin daha rahat sindirilmesini sağlar. 

Malzemeler: Yarım demet nane, 1 adet limon, 1 su bardağı şeker ve 1 litre kaynar su

Yapılışı: Naneler güzelce yıkandıktan sonra bir tencerenin içerisine alınır. İçerisine bir adet limonun suyu eklenir. Şeker ve kaynar su ilave edilir. Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ve karışım yarım saat demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra naneleri süzerek servis edebilirsiniz. 

Ferahlatan tadıyla 9 Ramazan şerbeti tarifi: Reyhan, kızılcık, Osmanlı, demirhindi...

ÜZÜM ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Üzümün tansiyonu düzenleyici bir etkisi vardır. Aynı zamanda bağırsakların işleyişini düzenleyen üzüm, iftarda içildiğinde sindirim problemlerinin giderilmesinde etkin rol oyar. 

Malzemeler: 1 kg siyah ya da beyaz üzüm, 2 litre su, 1 çubuk tarçın, 1 adet limon, yarım çay kaşığı toz zencefil, 1 su bardağı şeker

Yapılışı: Üzümler iyice yıkandıktan sonra bir tencereye alınır. Üzerine su, şeker  ve diğer malzemelrin hepsi eklenerek kaynamaya bırakılır. Karışım kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır ve yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra süzerek servis edebilirsiniz. 

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ TARİFİ NASILYAPILIR?

Demirhindi şerbeti Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen çok eski bir şerbettir. Tropik bir meyve olan dimirhindi bağırsak sağlığını düzenler ve kabızlık gibi sorunların giderilmnesinde büyük rol oynar. Ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar ile ödem attırıcı bir etkiye sahiptir. 

Malzemeler: Yarım kilo demirhindi, 1 su bardağı şeker, 1 adet çubuk tarçın, 10 adet karanfil, 3 litre su

Yapılışı: Demirhindilerin çekirdeklerini ayıklayın. Daha sonra kalan demirhindileri bir tencereye alın ve üzerine 3 litre su ekleyip bir gece boyunca dinlendirin. Ertesi gün orta ateşte yarım saat boyunca kaynatın. Kaynadıktan sonra kalan tüm malzemeleri karışımın içine ekleyin ve ocağın altını kapatın. Soğuduktan sonra süzüp servis edebilirsiniz.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...