Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

İlkbaharda Yetişten Meyve ve Sebzeler İlkbaharda Hangi Meyveler Yenir

Mavi Kadın>Yaşam>İlkbaharda Yetişten Meyve ve Sebzeler İlkbaharda Hangi Meyveler Yenir

Her mevsimin kendine özgü meyve ve sebzeleri vardır. Tüm sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan vitamin, mineral ve proteinler sağlıklı yaşayabilmek için oldukça önemlidir.

İlkbaharda Yetişten Meyve ve Sebzeler İlkbaharda Hangi Meyveler Yenir

Her mevsimin kendine özgü meyve ve sebzeleri vardır. Tüm sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan vitamin, mineral ve proteinler sağlıklı yaşayabilmek için oldukça önemlidir. Günümüz çağında her türlü meyve ve sebzeleri büyük marketlerde bulmak mümkündür. Ancak meyve ve sebzelerde bulunan bu faydalı besinleri ancak mevsiminde tükettiğimiz zaman alabiliriz. Ayrıca mevsiminde alınan bir meyve ya da sebze ekonomik olarak daha uygun olacaktır. Bunun için şunu diyebiliriz ki; mevsiminde tüketilen meyve yahut sebze hem sağlık açısından hem de ekonomi açısından daha uygundur. Bu makalemizde ilkbahar mevsiminde yetişen taze meyve ve sebzelerden bahsettik.

İlkbaharda Yetişen Meyveler Nelerdir?

Yeşil Erik

Erik Nisan ayının ortasından itibaren, pazar tezgahlarında ve market reyonlarında yerini almaya başlar. Erik; A, B ve C vitamini, demir, potasyum, bakır ve fosfor bakımından zengin bir meyvedir. İçerisinde bulunan B vitamini kansızlığı (anemi) giderir ve sinir sistemini güçlendirir. Aynı zamanda içeriğindeki potasyum da böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Kiraz

İlkbaharın sonlarında satışa sunulan kirazı yaz mevsiminin ortasına kadar tezgahlarda görmek mümkündür. Kiraz yüksek lif içeren bir meyve olup bu özelliği sayesinde kabızlığa, ishale iyi gelerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Aynı zamanda kiraz sadece meyve olarak değil kiraz sapı çayı olarak da tüketilmektedir. Yediğiniz kirazların sapını çöpe atmak yerine ayrı bir kase içerisine alıp yaklaşık bir ay kurumasını sağlayın. Sonrasında kiraz sapını kaynayan suyun içerisine atarak kiraz sapı çayı tüketebilir ve kiraz sapı çayıyla hızlı kilo verebilirsiniz. 

Çilek

İlkbahar meyvelerinin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan çilek Mayıs ayının gelmesiyle satışa sunulur. Çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan çilek C vitamini ve lif yönünden de oldukça zengindir. Cilt gençleştiren ve cilt onarıcı özelliğiyle bilinen çilek ister tek başına ister yoğurdun içerisine katılarak yenilebilir.  Aynı zamanda çilek; tatlıların içerisinde, sosunda ve süslemesinde kullanıldığında tatlılara ayrı bir lezzet katar. 

Malta Eriği-Yenidünya

Malta eriğini Mart ayının başlarından Haziran ayına kadar tüketmeniz mümkündür. İlkbaharın güzel meyvelerinden biri olan malta eriği aynı zamanda yenidünya meyvesi olarak da bilinir. Sarımtırak turuncu bir renge sahip olan yenidünyanın tatlı ekşi arası bir tadı vardır. Uzak Doğu’dan Ülkemize gelen bu meyve bol miktarda A vitamini, potasyum ve lif içerir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve susuzluğa iyi gelir.

Çağla

İlkbaharın en az ömürlü meyvesi olan çağla meyvesi çok kısa bir zaman tezgahlarda yerini alır. Yaklaşık 20-25 gün boyunca tezgahlarda bulabileceğiniz çağla meyvesi, çok lezzetli olup sindirim sistemi bozukluğuna iyi gelmektedir. Çağla, E vitamini, kalsiyum, magnezyum ve lif yönünden zengin bir meyvedir.

Avokado

İlkbaharda taze taze tüketilebilecek meyveler arasında avokado da yer alır. Birçok kişinin çok sevdiği yeşil renkli tropikal bir meyvedir. Çok yüksek oranda A, C, E vitaminleri içeren avokado bağışıklığı güçlendirir. Avokadoyu ortadan ikiye bölüp içini ezerek yiyebileceğiniz gibi avokado dilimleyerek de tüketebilirsiniz.

İlkbaharda Yetişen Sebzeler Nelerdir?

Enginar

Enginar tüketimi için en doğru zaman Nisan ve Mayıs aylarıdır. İlkbaharda bolca tüketilmesi önerilen enginar kalori ve yağ oranı düşük, lif oranı yönünden ise oldukça zengin bir besindir. Enginar, karaciğer sağlığına, sindirim sistemine iyi gelirken kolestrolü düşürmeye yardımcıdır. Enginarı, zeytinayağlı yemek olarak tüketebileceğiniz gibi salatalarda ve makarnada da tüketebilirsiniz.

Kuşkonmaz

Mart ve Haziran ayları arasında taze kuşkonmaz tüketmeye başlayabilirsiniz. Günlük K vitaminini karşılayabilen bir sebzedir. Aynı zamanda kuşkonmaz sebzesinde B, C vitaminleri ve demir bulunur. Yağ oranı düşük olup lif oranı yüksektir. Kuşkonmaz yemeğini fırında, ıtavada yahut ızgarada hafif zeytinyağı ile soteleyerek tüketilebilir.

Bezelye

Bilhassa Nisan ve Temmuz ayları arasında hem tazecik hem de bol miktarda bezelye bulabilirsiniz. Protein açısından zengin bir besin olup yağ açısından düşüktür. Ayrıca bol miktarda lif içerir. Bezelyeyi ister etli ister zeytinyağlı olarak yiyebilirsiniz. Bununla beraber salataların içerisinde de tüketmeniz mümkündür.

Turp

Turpu tüm sene boyunca bulabilirsiniz. Ancak ilkbaharın gelmesiyle birlikte lezzeti de çoğalır. Kırmızı turp, siyah turp ve beyaz turp olmak üzere üç çeşidi vardır. Ve her çeşidinin sağlığa ayrı ayrı birçok yararı vardır. Turp adeta C vitamini deposudur. Ayrıca yüksek lif oranı sayesinde karaciğer ve mideyi de temizler. Turpu ister tek başına ister salataların içerisinde tüketebilirsiniz.

Bakla

Bakla ilkbaharın gelmesiyle birlikte Mart ayında tüketilmeye başlanır. Bakla, bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. İçerisinde bolca A, B, C ve B2 vitaminleri bulunan bakla idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Bakla yemeklerde, salatarda ve çorbada tüketildiği gibi mezelerin içerisinde de kullanılabilir.

Barbunya

İlkbaharda tüketilmesi gereken sebzeler arasında barbunya da vardır. İlkbahar aylarında taze barbunyayı bulabilirsiniz. Bol miktarda lif içeren barbunya sindirim sistemini güzel çalıştırır ve tok tutar.


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...