Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Konsantrasyon bozukluğuna iliç gibi geliyor: Kabusu bitirmek için 8 öneri

Mavi Kadın>Keşfet>Konsantrasyon bozukluğuna iliç gibi geliyor: Kabusu bitirmek için 8 öneri

Günlük hayatta herkes birden fazla işle ilgilenir. Ev, aile, eğitim, iş, özel hayat derken gün içerisinde birden fazla konuya kafa yorarken buluruz kendimizi. Bu durum özellikle iş ve eğitim hayatında yoğun konsantrasyon bozukluklarına yol açar. Odaklanmama, yapılan işi tamamlayamama, sürekli yorgunluk hissi gibi konsantrasyon bozukluğunun temel özellikleri hayat kalitemizi düşürür. Peki bunu önlemenin bir yolu yok mu?

Konsantrasyon bozukluğuna iliç gibi geliyor: Kabusu bitirmek için 8 öneri

Konsantrasyon bozukluğu iş hayatında birçok kişinin yaşadığı sorunların başında gelir. Özellikle kadınlar, çalışma hayatı, ev işleri, çocuk bakımı gibi birbirinden farklı alanlara bölünür ve stresin ilk belirtisi olarak kontrasyon bozukluğu başgösterir. Odaklanamama, unutkanlık, yapılan işi tamamlayamama gibi belirtiler gösteren konsantrasyon bozukluğu özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerde ve öğrencilerde çok fazla oratya çıkar. Peki konsantrasyon bozukluğu nasıl önlenir? Mavi Kadın editörü konsantrasyon bozukluğunun belirtilerini ve kurtulmak için 8 öneriyi yazdı. 

KONSANTRASYON BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ

Konsantrasyon bozukluğu, kişinin herhangi bir iş yaparken odaklanmasını engelleyen bir durumdur. Bu duruma sebep olan bir çok etken vardır. Bu etkenlerden bazılarını sizde de varsa , konsantrasyon eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

UNUTKANLIK

Unutkanlık konsantrasyon bozukluğunun en belirgin özelliğidir. Dağınık bir zihin, her şeyi aklında tutamaz ve bir süre sonra unutkanlık eğilimi gösterir.

KISA SÜRELİ DİKKAT

Konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişiler uzun süreli olarak dikkatini herhangi bir konuya veremezler. Uzun süreli bir kitap vs. okuyamazlar ya da karşısındaki insanı uzun bir süre dinleyemezler. Bu durum konsantrasyon bozukluğunun belirtisidir.

SÜREKLİ YORGUNLUK

Konsantrasyon bozukluğıu yaşayan kişiler genellikle birbirinden bağımsız işlerle beyinlerini aynı anda meşgule ttikleri için hiçbir işi tam anlamıyla bitiremezler ve sürekli olarak yorgunluk hissederler.

DAĞINIK ZİHİN/ DAĞINIK DÜŞÜNCELER

Herhangi bir konuya odaklanmaya çalışırken akla gelen düşüncelerlke zihnin dağılması ya da bir anda başka bir şeyleri düşünmeye , hayal etmeye başlamak konsantrasyon bozukluğunun belirtisidir.

Konsantrasyon bozukluğuna iliç gibi geliyor: Kabusu bitirmek için 8 öneri

KONSANTRASYON ARTTIRMAK İÇİN 8 ÖNERİ

Konsantrasyon bozukluğunu önlemek için ya da konsantrasyonu arttırmak için yapılabilecek bir çok şey vardır. Bunların aşamaları şu şekildedir:

ÖNCELİKLERİNİZİ BELİRLEYİN

Konsantrasyon eksikliğinin en önemli sebebi zihnin bir çok işi ya da yapılması gereken görevi düşünürken zaman kaybetmesidir. Bunun için öncelikle yapılması gereken tüm işler yazılmalı ve her birine belli süre verilmelidir. Süre konusunda kararsız kalındıysa sadece belli sıraya göre işler yapılabilir. Böylelikle bir iş bitmeden diğerine başlanmayacak ve adım adım ilerlenecektir. Bu durum , sadece bir işe odaklanmayı arttıracak ve yapılan işte konsantrasyonu arttıracaktır. 

EN VERİMLİ ÇALIŞTIĞINIZ SAATLERİ BELİRLEYİN

Genellikle sabah saatlerinin en verimli saatler olduğu söylense de, herkesin en verimli olduğu saat farklıdır. Bazı insanlar en iyi gece saatlernde çalışırlar, bazı insanlar ise gün içerisinde ya da sabah saatlerinde. Bu yüzden kişinin en verimli olduğu saatlere göre işlerini programlaması çok önemlidir. Örneğn verimli saatleri saah 7 ile 9 olan bir kişi öğleden sonra işlerini yapmaya kalkarsa belki de 2 saatte bitireceği bir işi 4 saatte bitirebilir u yüzden en verimli saatler belirlenmeli ve bu saatlere göre çalışma düzeni belirlenmelidir. 

Konsantrasyon bozukluğuna iliç gibi geliyor: Kabusu bitirmek için 8 öneri

SİZİ RAHATSIZ EDEN KONULARI YAZIN

Her insanın çalışırken rahatsız olduğu konular farklıdır. Gürültü, sessizlik, sıcaklık, soğukluk, dağınıklık vs. gibi bir çok sebep kişinin konsantrasyonunu bozan konular arasındadır. Bu yüzden kişinin çalışmasını engelleyen tüm koşullar belirlenmeli, ardından bu koşullar tek tek ortadan kaldırılmalıdır.

ÇALIŞMA ORTAMINIZI TEMİZLEYİN/ DÜZENLEYİN

Temiz ve düzenli bir ortam her zaman  konsantrasyonu arttırır. Çünkü konsantrasyonu bozacak dağınıklık ya da kirlilik gibi etkenler ortadan kalkmış olur. Bu yüzden çalışılacak olan oda, özellikle çalışma masası temiz ve düzenli tutulmalıdır. Böylelikle masaya oturulduğunda sadece hedeflenen işe konsantre olunabilir.

TELEFONUNUZU KAPATIN / SESSİZE ALIN

Telefon konsantrasyonu en çok bozan elektronik cihazlar arasındadır. Tam bir şeye odaklanmışken ya da bir çalışmanın ortasındayken çalan telefon, gelen bildirim sesi vb. kişinin odaklanmasını güçleştirir ve hlihazırda odaklandığı konuyu bile bölebilir. Bu yüzden çalışmaya başlamadan önce telefonun sessize alınması ya da kapatılması gerekilir.

TEK BİR İŞİ YAPMAYA ÇALIŞIN

Konsantrasyonu bozan en önemli konulardan biri, kişinin aynı anda birden çok işi yapmaya çalışmasıdır. Bu tam olarak odaklanamamayı ve yapılan işlerde hata olmasına, yarım kalmasına neden olur. Bu yüzden yapılacak işlerin öncelikleri belirlenmeli ve ardından her seferinde tek bir iş yapılmalıdır.

POMODORO TEKNİĞİ UYGULAYIN

Pomodoro tekniği, kişinin az zamanda maksimum konsantrasyon ile bir işi yapabilmesini sağlayan tekniğin adıdır. Bu tekniğe göre beyin, otomatik olarak kısa zamanda bir işi yapmak için proglamlanacaktır. Örneğin yapılması gerekilen bir iş için yarım saatlik bir süre belirlenir ve yarım saatin ardından 10 dakikalık bir mola verilir. Beyin, ister istemez yarım saatte o işi bitirmek için konsantre olacaktır. Bu teknikle, kısa zamanda maksimum verim ve konssantrasyon sağlanır.

DIŞ ETKENLERİ ETKİSİZ KILIN

Konsantrasyon bozukluğuna sebep olan birçok dış etken vardır. Yeterli uyku alınamaması, sağlıklı beslenmemek, yeteri kadar su içmemek vs. bunlardan bazılarıdır. Bu sebeple konsantrasyonu arttırmak için bu dış etkenler etkisiz kılınmalıdır. Bunun için şunlar yapılmalıdır:

Konsantrasyon bozukluğuna iliç gibi geliyor: Kabusu bitirmek için 8 öneri

UYKUSUZLUK

Yeterli uyumamak, kişinin hem yorgun hissetmesine neden olur hem de uzun ve kısa süreli hafızasının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Bunlar da doğal olarak kişinin konsantrasyonunun bozulmasına neden olur. Bu yüzden konsantrasyonu arttırmak için yeterli uyku alınmalıdır.

SAĞLIKSIZ BESLENME 

Sağlıksız beslenme konsantrasyon eksikliğinin en önemli sebeplerinden biridir. Özellikle karbonhidratın aşırı tüketildiği zamanlarda vücudun ihtiyacı olan enerji kısa zamanlı olarak verilir ve sonrasında kişi kendini yorgun ve uykulu hisseder. Bu yüzden sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, öğün aralarında taze kuruyemiş , meyve vb. gibi sağlıklı atıştırmalıklar yenilmelidir. 

SUSUZLUK

Susuzluk beyne giden damarlarda büzülmeler meydana getirir ve baş ağrısı yapar. Bunun yanı sıra günlük olarak yeterli su içmeyen birisi , gün içerisinde kendini yorgun hisseder. Bu yüzden yetişkin bir kişinin günde en az 2,5 – 3 litre su içmesi gerekir. 

FİZİKSEL AKTİVİTE EKSİKLİĞİ

Özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerin konsantrasyon eksikliğinin sebebi fiziksel aktivite yetersizliğidir. Fiziksel aktivite beyin ve beden arasındaki ilişkinin desteklenmesi açısından çok önemlidir. Bu yüzden kısa yürüyüşler yapmak, mümkünse yoga, plates gibi sporlar yapmak konsantrasyonu arttırır ve kişinin daha dinç olmasını sağlar. 

Kaynak : Mavi Kadın, Hürriyet, MentalUP
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...