Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kuduz Nedir Nasıl Bulaşır Kuduz Virüsü Kuduz İnsan Nasıl Anlaşılır

Mavi Kadın>Yaşam>Kuduz Nedir Nasıl Bulaşır Kuduz Virüsü Kuduz İnsan Nasıl Anlaşılır

Kuduz virüsü taşıyan hayvanın insanları ısırması ile meydana gelen hastalığa kuduz hastalığı denir. Kuduz, merkezi sinir sistemine saldıran ölümcül bir virüstür. Yaygın olarak ısırık yoluyla hayvanlardan insanlara geçmektedir.

Kuduz Nedir Nasıl Bulaşır Kuduz Virüsü Kuduz İnsan Nasıl Anlaşılır

Kuduz virüsü taşıyan hayvanın insanları ısırması ile meydana gelen hastalığa kuduz hastalığı denir. Kuduz, merkezi sinir sistemine saldıran ölümcül bir virüstür. Yaygın olarak ısırık yoluyla hayvanlardan insanlara geçmektedir. Bu virüs insanlara; kuduz virüsü olan hayvan ısırması veya kuduz bulaşmış hayvanın tükürüğü ağız burun, göz veya açık bir kesik veya yara içine girmesiyle bulaşmaktadır.

Kuduz,belirtileri görülmeden önce tedaviye başlandığını taktirde aşı ile tedavi edilebilmektedir. Belirtiler görüldüğünde çok geç kalınmış olabilir. Belirtiler yaşanmaya başlandığında kuduz vakalarının tamamı ölümle sonuçlanmaktadır.

Kuduz Hastalığı Sebepleri

Insanlarda kuduzun sebebi  kuduz virüsü taşıyan hayvanların ısırmasıdır. Genellikle tükürük yolu ile yayılmaktadır. Kuduz olmuş hayvanın tükürüğünün açık yaraya bulaşması da kuduz enfeksiyonuna sebep olmaktadır.

Kuduz; enfekte olmuş hayvanlardan insanlara yayılan bir tür virüs enfeksiyonudur. Bunun sebebi ise virüsün önce sinir sistemini sonra ise beyni etkilemesidir.

Bu enfeksiyonda kuduz virüsü vücuda girer ve sinirlere ulaşır. Sinirler aracılığıyla beyne kadar ulaşır. Bu beyinde çoğalır ve vücutta sinirler aracılığıyla vücudum bazı bölgelerine yayılır ve sinirsel belirtilere yol açar.

Kuduz Hastalığı Belirtileri

  1. Isırık bölgesinde ve çevresinde karıncalanma hissi
  2. Kas ağrısı
  3. Yorgunluk ve baş dönmesi
  4. İştah kaybı
  5. Ateş
  6. Halüsinasyonlar görmek
  7. Anksiyete ve saldırganlık
  8. Yutmada zorluk
  9. Mide bulantısı
  10. Mide ağrıları
  11. Kaygı
  12. Huzursuzluk
  13. Ateş
  14. Boğaz ağrısı ve öksürük
  15. Sayıklama
  16. Sporadik nabız
  17. Şiddetli ve ağrılı kas spazmları
  18. Kısmi veya tam felç
  19. Koma
  20. Tükürük ve gözyaşı fazla üretimi
  21. Boğaz ağrısı

3. veya 4. Evre Belirtileri

Bazı evrelerde ciddi belirtiler görülür.  Bu da sinir sisteminin sürekli olarak darbe almasından kaynaklanır. Bu dönemde koma ve nefes darlığı görülebilir. Normalde bu evrenin 4 gün ila 20 gün içinde ölüm gerçekleşir.

  1. Çift görme
  2. Ağızda köpük
  3. Yüz kasları kontrolü kaybı
  4. Solunum kontrolünün olmaması
  5. Yutkunamama

Kuduz Bulaştıran Hayvanlar

Hem vahşi hem evcil hayvanlar, kuduz virüsünü yayabilirler. Aşağıdaki hayvanlar, insanlarda ana kuduz enfeksiyonu kaynağıdır:

  1. Köpek
  2. Yarasa
  3. Dağ gelinciği
  4. Kedi
  5. Inek
  6. Keçi
  7. At
  8. Tavşan
  9. Kunduz
  10. Çakal
  11. Tilki
  12. Maymun
  13. Rakun
  14. Kokarca
  15. Dağ sıçanı

Eğer bir hayvan tarafından ısırıldıysanız şu adımları izlemelisiniz:

  1. Öncelikle ısırık olan bölgeyi su ve sabunla 10 dakika yıkayın ve ardından temiz bir bandajla üzerini sarın.
  2. Ardından hemen en yakın hastaneye gidin. Olası kuduz enfeksiyonu tedavisi hastanede yapılmalıdır. 

Kuduz Hastalığı Nasil Tedavi Edilir ?

Belirtiler görülmeye başlandığında kuduz icin herhangi bir özel tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirtiler görünmeye başladığında 7 ila 14 gün içerisinde kuduz bulaşan kişi ölür. Bu nedenle kuuduz bir hayvan tarafından ısırıldığında ilk iş acilen doktora gitmek olmalıdır. Belirtiler görülmeye başlandığında çok geç kalınmış olabilir.

Doktorunuza danışın veyahut hemen bir doktora gidin.  Belirtiler yaşanmadan tedavi mümkündür. Kuduz hastalığı belirtileri görülmeden önce yapılması gereken tedavi kuduz aşısı olmaktır.

Hayvan Isırığı Sonrası Aşı

Eğer kuduz olabilecek bir hayvan tarafından ısırıldıysanız kuduz aşısı olmalısınız. Doktorunuz bu konuda yardımcı olacaktır. Eğer önceden kuduz aşısı olmadıysanız 4 doz kuduz aşısını olmanız gerekecektir. Ilk dozu aldıktan sonraki dozlar:

  1. Ilk dozdan 3 gün sonra
  2. Ilk dozdan 1 hafta sonra
  3. Ilk dozdan 2 hafta sonra
  4. Bağışıklık sistemi zayif olan kişilerde ilk dozdan 4 hafta sonra baska bir doz daha gereklidir.
  5. Ayrıca, vücudun virüsle daha hızlı savaşmasına yardımcı olmak için ilk dozla birlikte Kuduz Immune Globulin isimli aşı da yaptırılabilir.
  6. Daha önce kuduz aşısı olduysaniz, hayvan ısırdıktan sonra 2 doza ihtiyacınız olacaktır. (İlk doz hemen alınır ardından ilk dozdan 3 gün sonra ikinci bir doz alınır) Kuduz İmmün Globulin aşısına  ihtiyaç duyulmayacaktır.

Sizde veya ailenizde herhangi birinin kuduz aşısına ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktora danışmalısınız.

Kuduz Hastalığı Nasıl Önlenir?

  1. Bilmediğiniz hayvanlarla temastan kaçının.
  2. Eğer riskli bir işte veyahut kuduz riski yüksek olan bir ülkeye seyehat edecekseniz hemen aşı olun. Hayvanlarla yakın temas halinde bulunan kisiler, gelismekte olan ülkelere seyahat eden ve laboratuar ortamında çalışan  kişiler mutlak kuduz aşısı olmalıdır.
  3. Eğer evcil hayvanınız varsa düzenli olarak veteriner kontrolü yaptırın.
  4. Evcil hayvanınızın dışarda vahşi hayvanlarla temas etmesini önleyin.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...