Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

Mavi Kadın>Yaşam>Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

Yaz mevsiminde yetişen ve olgunlaşan üzümün tazeliği kış aylarına kadar devam eder. Tazeliğini yitirdikten sonra kurutulursa dört mevsim de tüketmek mümkün. Zengin besin değerine sahip kuru üzümün sağlık açısından pek çok faydası bulunur. Enerji deposu kuru üzümün yararlarını merak ediyorsanız buyurun devam edelim…

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

Zengin besin değerine sahip kuru üzüm, sağladığı faydaları ile biliniyor. Taze üzümün güneşte on beş gün bekletilmesiyle elde edilen kuru üzüm, güneşten aldığı enerji sayesinde faydalarını ikiye katlıyor. Siyah ve sarı olmak üzere iki farklı çeşide sahip olan kuru üzüm sade tüketildiği gibi; kek, çörek ve kurabiyelerde lezzetlendirici olarak kullanılıyor. Aynı zamanda kuru üzüm, sağlıklı beslenen, spor yapan ve diyette olanların vazgeçilmez besin maddelerinden biri.  Tatlıya düşkünseniz, sağlıksız atıştırmalıklar yerine doğal şeker içeren kuru üzümü tercih edebilirsiniz.

Kuru üzümün içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yapılan araştırmalara göre kuru üzüm vücudun savunma sistemini güçlendiriyor, yorgunluğu gideriyor ve kişiye bol enerji veriyor. İçerdiği fenoller bakımından da zengin olan kuru üzüm, antioksidan özelliği sayesinde pek çok hastalığın önüne geçiyor. Peki kuru üzümün faydaları neler? İşte kuru üzüm hakkında merak edilenler:

KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI NELER?

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyen kuru üzümün sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Zengin besin değerine sahip olan kuru üzüm, kişiye bol enerji veren bir kuru yemiş türü. Yapılan araştırmalara göre yüksek demir içeriği özelliğine sahip kuru üzüm kansızlığı önlüyor. Kuru üzüm yemenin diğer faydaları şöyle:

KANSIZLIĞI ÖNLER

Kuru üzümün içerisinde çok sayıda demir bulunur. Kuru üzüm yüksek demir içeriği sayesinde, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığın tedavisinde önemli rol oynar. 

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür. Bu özelliği sayesinde kalp hastalıkları riskini en aza indirir.

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

ENERJİ VERİR

Kuru üzümün en bilinen özelliği enerji veriyor olması. Kendinizi yorgun ya da halsiz hissettiğinizde bir avuç kuru üzüm yiyerek enerji toplayabilirsiniz.

DETOKS ÖZELLİĞİNE SAHİP

Kuru üzüm detoks özelliğine sahiptir. Kuru üzüm tüketerek karaciğer ve bağırsaklarınızdaki toksinlerden kurtulabilirsiniz. Ayrıca kuru üzüm antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Bu özelliği karaciğerlerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve vücuttaki zararlı toksinlerin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olur.

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

KOLON KANSERİNİ ÖNLER

Kuru üzüm probiyotik içeriğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde bağırsak sağlığını korur ve kolon kanserini önler.

ALZHEİMER HASTALIĞINI ÖNLER

Kuru üzüm, sinir hücrelerini güçlendirerek beyin fonksiyonlarını arttırır. Böylece ileri yaşlarda görülmesi mümkün olan Alzheimer gibi unutkanlık hastalıklarına yakalanma riskini engeller.

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

TOKLUK HİSSİ VERİR

Kuru üzüm tokluk veren kuru yemişler arasında. Bu özelliği kişinin kilo vermesine yardımcı olur.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUR

Göz sağlığı üzerine de fayda sağlayan kuru üzüm, bilhassa sarı nokta denilen göz hastalığının tedavisini destekler.

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

CİLDE FAYDA SAĞLAR

Kuru üzüm aynı zamanda cilde olan faydaları ile de bilinir. İçerdiği resveratol antioksidan bileşeni sayesinde cilt sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirir ve daha parlak bir cilt görünümü sağlar.

KANSERİ ÖNLER

Güçlü antioksidan içeriği sayesinde vücut hücrelerini korur. Vücuttaki serbest radikallerle savaşır ve kanser oluşumunu engeller.

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

AĞIZ SAĞLIĞINI KORUR

İçerdiği oleanolik ve linoleik asit içeriği sayesinde ağızda plak oluşumuna neden olan bakterileri önler. Aynı zamanda kuru üzümün Ph seviyesini koruduğu ve diş çürümesinin önüne geçtiği biliniyor.

KURU ÜZÜMÜN ZARARLARI

Tüm besinlerde olduğu gibi, kuru üzümü de tüketirken aşırıya kaçıldığında vücutta birtakım yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle kuru üzüm tüketirken aşırıya kaçmamalısınız. Kuru üzüm aşırı tüketildiğinde kilo alımına, ishale ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ölçülü tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına karşı faydalı olan kuru üzüm, aşırı tüketildiğinde ise mide asidini arttırarak mide ağrısına yol açabilir. Bununla birlikte kuru üzümün içerisinde bol miktarda früktoz bulunur. Fazla früktoz intoleransına sahip olan bünyelerde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulma görülebilir.

KURU ÜZÜM KALORİ

Kuru üzümün içerisinde A, B1, B2, C vitaminleri, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve fosfor minerali bulunur. Zengin besin içeriği sayesinde sağlığa birçok fayda sağlar. 1 avuç kuru üzümün ortalama 91 kalori olduğu biliniyor. Kuru üzümü, 1 avuç olma şartıyla diyette gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Peki kuru üzüm kaç kalori? İşte kuru üzümün kalori değeri hakkında tüm detaylar:

  • 1 adet (2 gr) kuru üzüm 6 kalori.
  • 1 yemek kaşığı (10 gr) kuru üzüm 30 kalori.
  • 1 avuç (30 gr) kuru üzüm 91 kalori.
  • 1 çay bardağı (100 gr) kuru üzüm 304 kalori.
  • 1 kase (150 gr) kuru üzüm 456 kalori.
  • 1 su bardağı (200 gr) kuru üzüm 434 kalori.

KURU ÜZÜM BESİN DEĞERİ

Enerji veren özelliği ile bilinen kuru üzüm, demir içeriği sayesinde ferritin (kansızlık) ile mücadele eden besinler arasında. 100 gram kuru üzümün besin değeri şöyle:

Kuru üzümün 10 faydası: Kansızlığa iyi geliyor, Alzheimer'ı önlüyor...

 


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...