Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Leopold Manevrası Neden Ve Kaç Aylıkken Yapılır?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Leopold Manevrası Neden Ve Kaç Aylıkken Yapılır?

Leopold Manevraları, hamile kadınlarda bebeğin anne karnındaki pozisyonu, doğum yoluna girip girmediğinin saptanması, genel hali ve organlarının durumunu belirlemek için kullanılan yönteme denir. Leopold manevraları genellikle doktor tarafından doktorun iki

Leopold Manevrası Neden Ve Kaç Aylıkken Yapılır?

Leopold Manevraları, hamile kadınlarda bebeğin anne karnındaki pozisyonu, doğum yoluna girip girmediğinin saptanması, genel hali ve organlarının durumunu belirlemek için kullanılan yönteme denir. Leopold manevraları genellikle doktor tarafından doktorun iki eli hamile kadının karnının üzerine koyularak, fetüsün genel durumuna ait bilgilerin elde edilmesi için yapılır.

Leopold Manevrası Nedir Leopold Manevrası Ne Zaman Yapılır?

Leopold manevrası; gebelik döneminde anne karnında olan bebeğin yerini belirlemek için uygulanan özel muayene yöntemidir. Bu yöntem sayesinde bebeğin sırt, bacak ve başın yeri kolayca belirlenmektedir. Bu yöntemin en büyük özelliği; gebeliğin 5.ayından sonra gebeliğin durumu ve bebeğin sağlığını göstermesidir. Gebelik bitmeye yakın ise anne vücudunda pelvisin şekli bu yöntem sayesinde belirlenir. Ayrıca karnın ölçümü ve ultrason yöntemi de önemli ve hassas bilgilerin edinilmesine yardımcıdır. Günümüz teknolojisi sayesinde daha çok ultrason kullanılsa da Leopold manevraları yöntemi hala büyük önem taşımaktadır. Bu yöntem sayesinde özetle karın içinin haritası çıkarılabilmektedir.

Leopold Manevraları İçin Hazırlık Süreci

  1. İlk olarak annenin tuvaletini yapması yani mesanesini boşaltması gerekmektedir.
  2. Sonrasında ise anne yatış pozisyonu alır. Yani sırt yerde ve dizler büzülmüş vaziyettedir. Baş altına da küçük bir yastık yerleştirilir.
  3. Kontrol bölgesi gizliliği korumak için düzgün olarak açılır.
  4. Yapılacak işlem doktor tarafından hastaya aktarılır.
  5. Bu işlem sırasında annenin elleri vücut sıcaklığında olması önemlidir. Aksi taktirde rahimde kasılmalar meydana gelir.
  6. Kontrol ve muayene için avuç içi kullanılmaktadır. (Parmak kullanılmaz.)

Adım Adım Leopold Manevraları

Leopold manevrasının anne karnındaki bebeğin durumunu ve yerini belirlemek için kullanıldığını ifade etmiştik. Bu manevra 4 adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar şunlardır:

Leopold 1: Bu adımda rahimde fundusun fetal kısmı ve fundus yüksekliği belirlenir. Bu sayede gebeliğin süresi belirlenir.

Leopold 2: Bu adımda anne karnındaki fetüsün pozisyonu ve sırt yönü belirlenir. (Sırt yönü belirlenmesinin sebebi bebeğin kalp sesinin en iyi sırtından dinlenmesidir.

Leopold 3: Bu adımda fetüsün prezente olan bölümleri(makat ve baş) görülür.

Leopold 4: Bu adımda bebekte prezente olan bölümün pelvis boşluğuna inip inmediğini gösterir. Prezente bölümünü aşağı inmesi doğumun başladığına işarettir.

1.Leopold Manevrası:

  1. Bu manevrada anne karnındaki bebeğin rahimde duruşunun aşağı mı yoksa yukarı mı olduğu anlaşılır.
  2. Anne adayı yatış pozisyonuna getirilir ve bacaklarının bükülmesi istenir.
  3. Annenin karşı pozisyonun geçen doktor; iki elin parmak uçlarını birleştirir ve elin al bölümünü bebeğin üzerine koyar.
  4. Sonrasında parmak uçları ile bebek hareket ettirilir. Bu sayede gebeliğin hangi haftada olduğu anlaşılır.
  5. Bebeğin kafası hissedilir. Kafası sert, hareketli, düzgün ve küre şeklindedir. Bebeğin alt kısmı yani makat bölümü ise yuvarlak, yumuşak, hareketsiz ve düzensiz hissedilir. Bu esnada anlaşılan rahim yerleşim alanı yüksekliği sayesinde gebelik ayı belirlenir.

2.Leopold Manevrası:

  1. Bu adımda bebeğin sırt pozisyonu belirlenir.
  2. Annenin karşı pozisyonun geçen doktor; iki elin avuç içleri batın üzerinde rahim bölgesinin sağ ve sol tarafında konur.
  3. Sonrasında parmak uçları oynatılarak bebeğin sırtının ne yönde olduğu belirlenir.
  4. Bu işlemde sırtın olduğu bölge düz; bacak ve kolların olduğu girintili hissedilir.
  5. Bu manevrada amaç bebeğin sırtının yeri belirlenmesi ve buna göre kalp sesinin dinlenmesidir.

3.Leopold Manevrası:

  1. Bu manevrada ise bebeğin ön kısmının pelvise olan yakınlığı, bir diğer deyişle angaje durumu tespit edilir.
  2. Annenin karşı pozisyonuna geçen doktor; bir elin başparmağını bir yana ve diğer parmakları diğer yanda bitişik olmak üzere bebeğin üzerine koyar.
  3. Bu pozisyonda parmaklar küçük hareket ettirilir ve iki yana hafifçe oynatılır. Bu sayede bebeğin ele gelen kısmının neresi olduğu tespit edilir.
  4. Eğer elde hissedilen kısım düzgün, sert ve küre ise bu baş; eğer yumuşak ve şekilsizse bu makat olduğuna işarettir.

4.Leopold Manevrası:

  1. Bu manevra sayesinde gebeliğin son 3 ayındaki bebeğin pelvise girme durumu tespit edilir. Bunda amaç gebeliğin yaklaşıp yaklaşmadığını belirlemektir.
  2. Annenin başucuna geçen doktor; iki eli açık olarak anne adayının pelvis kanalına doğru yerleştirir ve hafif baskı uygular. Bunda amaç parmak uçlarıyla bebeğin pelvise yakınlığını belirlemektir.
  3. Eğer bu manevra esnasında iki elin parmak uçları birbirine değiyorsa ve bebeğin başı sağa sola hareket ettirilebiliyorsa bebeğin pelvise yerleşmediği anlaşılır. Eğer parmaklar birleşmemiş vaziyette ele gelen bölge hareketliyse (bu durum baş fikse olarak adlandırılır) bebeğin pelvise yerleşmediği anlaşılır. Bu pozisyonda bebeğin başı hareket ettirilemiyorsa bebeğin pelvis içine girdiği anlaşılmaktadır.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...