Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Mantı Pişirme Süresi Mantı Pişirme Püf Noktaları

Mavi Kadın>Yemek tarifleri>Mantı Pişirme Süresi Mantı Pişirme Püf Noktaları

Kıyma ve soğanın minik hamur parçalarının içine konulup suda haşlanmasıyla elde edilen enfes yiyeceğe mantı denir. Dayanılmaz tadıyla hepimizin iştahını kabartan mantı, Osmanlı padişahlarından bu yana önemini hiç yitirmeyen geleneksel bir lezzettir.

Mantı Pişirme Süresi Mantı Pişirme Püf Noktaları

Mantı Pişirme Süresi Mantı Pişirme Püf Noktaları

Kıyma ve soğanın minik hamur parçalarının içine konulup suda haşlanmasıyla elde edilen enfes yiyeceğe mantı denir. Dayanılmaz tadıyla hepimizin iştahını kabartan mantı, Osmanlı padişahlarından bu yana önemini hiç yitirmeyen geleneksel bir lezzettir. Mantı buharda-yağda, fırında ya da suda pişirilmektedir. Tencereye su koyulur içine yaptığımız mantılar atılır ve 15-20 dk pişirilir.

Mantı Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir? 

  1. Mantıda kullanılacak un doğru tercih edilmeli, her zaman unun taze olmasına özen gösterilmelidir.
  2. Mantı hamurunu güzelce yoğurmaya ve topaklanmamasına dikkat edilmelidir. Hamurun yumuşaklığı, kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalıdır. Mantı hamurunun bir miktar sert olması gerekir, çünkü yumuşak hamur düzgün açılmayacaktır ve kaynayan suyun içinde eriyecektir. Hamurun tam olarak yoğurulması lazımdır.
  3. Mantı hamuru uygun kıvama ulaştığında büyüklüğü avuç içi kadar olacak şekilde beze yapılarak yüzeyi unlanır. Ne kadar çıkıyorsa o kadar yapılmalıdır. Nemli bir bezin altına koyulup daha sonra açmak üzere beklemeye bırakılır.
  4. Hazırladığımız bezeleri böreklik yufkadan daha kalın olacak biçimde un ve oklava kullanarak açmamız gerekmektedir. Ardından bir süre bekletmeliyiz.
  5. Bu süre zarfında mantı bezelerimizi 20 dakika boyunca dinlenmeye bırakmalıyız.
  6. Mantımızın harcına koyduğumuz soğanı asla rendelememeliyiz. Çünkü soğan suyu mantının lezzetini kaçırmaktadır. Çok minik olacak biçimde bıçak yardımıyla kesmeliyiz.
  7. Mantı harcımızın sulu olmamasına özen göstermeliyiz ve hamurunu açana dek buzdolabında dinlendirmeliyiz.
  8. Mantımızın hamurunu açarken son derece dikkatli olmalıyız. Fazla kalın veya fazla ince olmaması gerektiğinden, 2 mm. kalınlıkta olması yeterli olmaktadır.
  9. Açtığımız mantı hamurunu hemen kapatmalı ve kurumasına engel olmalıyız. Hamurumuzu kare kare keserek iç harcını karelerin ortasına yerleştiriyoruz ve dört ucu da birbirine ddeğecek biçimde katlıyoruz. Geniş bir tepsiye un serpiyoruz ve hazırladığımız mantıları içerisine ekliyoruz. Bütün hamurlarda bunu aynen tekrarlıyoruz.
  10. Kapattığımız mantıların birbirine yapışmaması için az unlu bir tepsinin içine alıyoruz.
  11. Et ya da tavuk suyunda haşlarsak mantımızın tadı daha güzel olacaktır.
  12. Mantılarımızı bol suda haşlamalıyız. Suya atmadan evvel yapışmaması için koyduğumuz unları elemeliyiz.
  13. Haşlama suyumuz kaynadığında 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tatlı kaşığı tuz eklemeliyiz.
  14. Mantıları yüksek ateşte haşlamalıyız.
  15. Mantıları haşlama suyuna koyarken çok fazla doldurmamaya dikkat etmeliyiz.
  16. Mantıları haşlarken asla tenceremizin kapağını kapatmamalıyız.

Mantı Nasıl Saklanır?

1- Buzluğa koyulabilecek büyüklükte bir tepsinin içerisine bir miktar un serpiyoruz. Ardından mantıları birbirinin üzerine gelmeyecek biçimde tepsimize diziyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz. Uzun müddet orada bekletmemiz gerekmiyor, ortalama 15 dakika boyunca buzlukta durması yeterli olacaktır. Mantılarımız birbirine yapışmayacak kadar uygun sertliğe eriştiğinde çabucak poşetlere dolduruyoruz ve yeniden buzluğa yerleştiriyoruz. Pişirmek istediğimizde buzluktan çıkarıp 5 dakika oda ısısında bekleterek haşlayabiliriz.

2- Mantılarımızı düz bir zeminde yağlı kağıdın üstüne seriyoruz. Ortalama iki saat boyunca oda sıcaklığında ara sıra karıştırıyoruz. Böylece mantılarımızın her tarafını kurutuyoruz ve ardından poşetleyip buzluğa koyuyoruz.

3- Fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz. Mantılar birbirine temas etmeyecek şekilde diziyoruz. Daha önceden 180 derecede ısıttığımız fırına koyuyoruz. Mantılarımızın rengi hafif pembemsi bir hâl alana dek fırınlıyoruz ve ardından oda ısısına ulaştığında poşetleyip buzluğa yerleştiriyoruz.

4- Mantılarımızı tepsiye diziyoruz. Yapışmasın diye üstüne un serpiyoruz. Yarım saat boyunca buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Mantılarımız soğuyunca poşetleyip buzluğa atıyoruz.

5- Yapışmaz tavada ve kısık ateşte mantılarımızı biraz çeviriyoruz. Ardından poşetleyip buzluğa koyuyoruz.

6- Mantılarımızı bir miktar un ile karıştırıyoruz. Kurutmaksızın poşetlere ayırıyoruz ve buzluğa yerleştiriyoruz.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...