Oruç tutan hamileler nasıl beslenmeli? Uzman doktorlardan sahur ve iftar için beslenme önerileri
Ramazan ayında oruç tutmak, islamiyetin beş şartı arasında yer alıyor. Bu ayda oruç tutmak sağlıklı her müslümana farz olsa da dinimizde hamilelere oruç tutmamaya izin verilmiştir. Gebe kadınlar İslamiyetin bu emrinden muaf olmalarına rağmen hamilelerin bir kısmı yine de Ramazan ayında oruç tutuyor. Peki hamileler oruç tutarken nasıl beslenmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay Ramazan'da oruç tutan hamilelere beslenme önerilerinde bulundu.
Onbir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle beraber milyonlarca müslüman orucunu tutup, ibadetlerini yerine getiriyor. Hamile olan birçok Müslüman kadın da Ramazanı oruçlu geçirmeyi tercih ediyor. Peki hamilelikte oruç tutmak zararlı mı? Oruç tutan hamileler nasıl beslenmeli? Kadın doğum uzmanı doktorlar ne diyor?
HAMİLELİKTE ORUÇ TUTULUR MU?
Hamilelikte oruç tutulup tutulmayacağı, bu durumun tıbbi yönü gebe kadınlar tarafından çok merak ediliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, hamilelikte oruç tutulur mu? Sorusuna şöyle açıklık getirdi:
"Gebe kadının herhangi bir hastalığı yoksa ve erken doğum riski söz konusu değilse sahuru yapmak ve bol su içmek koşuluyla hamileler de oruç tutabilir. Şayet gebelik şekeri, gebelikte yüksek tansiyon, kanama riski, bebekte gelişim geriliği, bebeğin suyunun azalması yahut erken doğru riski varsa bu anne adaylarına oruç tutulması önerilmez.
Oruç tutacak hamileler mutlaka sahur yapmalı. Sahurda yumurta, az tuzlu peynir, bir bardak süt, kaşar peynir, ceviz ve badem gibi besinler tüketmeli, çok şekerli tuzlu, yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durmalı, lif ve protein açısından zengin gıdalar tüketmeli.İftar ile sahur arasında 3 litre su içmeye özen göstermeli"
HAMİLELİKTE ORUÇ TUTARKEN NASIL BESLENMELİ?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay oruç tutmak isteyen hamilelere, gebelikte oruç tutarken beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
Hamile kadınlar mutlaka sahura kalkmalı. Yumurta zengin protein içerdiğinden ve tok tutucu özellikte olduğundan sahur yaparken 1 adet yumurta tüketmeli, ekmek tercihini tam buğday yahut kepek ekmeğinden yana kullanmalı, mevsimine göre sahur sofrasında salatalık, domates gibi sebzeler yer almalı, kalsiyum eksikliği yaşamamanız adına iki kibrit kutusu peynir, ayrıca yemekten 20-30 dakika sonra mevsim meyvesi tüketmeniz oldukça yararlı olacaktır.
İftarda ise öncelikle yavaş yavaş bir bardak su içmekle orucunuzu açın. Ardından 1 kase çorba, bir dilim ekmek ve mevsim salata tükettikten sonra biraz ara verebilirsiniz. Ana yemekte protein yüklü gıdalardan olan et, tavuk veya balık olmasını öneriyoruz. Ana yemeğin yanında bol yeşil salata ile az yağlı pilav veya kepekli makarna yiyebilirsiniz. Ana yemeğin yanına 1 bardak tuzsuz ayran veya yarım kase yoğurt tüketilmeli. Yemekleri yavaş yavaş ve çokça çiğneyerek yemeli. 2 dilimden fazla ekmek tüketilmemeli. Yemeğin hemen ardından tatlı, meyve yenilmesini tavsiye etmiyoruz. İftardan 1-1,5 saat sonra 1 kase yoğurt yahut1 bardak süt kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Şayet meyve yiyecekseniz, meyve yemeyi süt ve süt ürünleri tüketiminden 1 saat sonraya bırakın. Kendinize küçük bir meyve tabağı hazırlayın.
HAMİLELİKTE ORUÇ TUTULURSA NE OLUR, GEBELİKTE ORUÇ ZARARLI MI?
Oruç tutmanın hamileler üzerine etkileri hususunda sınırlı sayıda araştırma yapılmış olsa da çalışmalar oruç tutmanın hamileliğini sağlıklı geçirenlere herhangi bir zararı olmadığını gösteriyor. American Journal of Perinatology'da 2006 Ocak ayında yapılan çalışmada Ramazan ayında oruç tutmanın düşük riskli gebelikler için doğum ağırlığını veya diğer gebelik sonuçlarını olumsuz etkilemediği görüldü.
Ancak hamilelik veya emzirme döneminde oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hatta bazı araştırmalar oruç tutmanın hamilelere faydalı olduğunud destekler nitelikte. Iranian Journal of Pediatrics'da 2010 Haziran ayında yayınlanan çalışmada İran'da ikinci trimesterde oruç tutan hamile kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, hamilelik sırasında oruç tutan kadınların, oruç tutmayan kadınlara göre gebelik diyabetine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Doğru beslenen sağlıklı kadınlarda orucun intrauterin büyüme ve doğum zamanı indeksleri üzerinde olumsuz bir etkisi görülmedi.
HAMİLE KADIN ORUÇ TUTMAZSA NE YAPMALI, FİDYE VERİLİR Mİ?
İslamiyette hamile kadının oruç tutmamasına izin verilmiştir, yani zor geliyorsa tutmayabilirler. Fakat gizli yemelidir. Tutamadığı oruçların fidyesini vermez, kaza etmelidir. Hamilelik, çocuk emzirme bittikten sonra kısa günlerde, meselâ kasım, aralık aylarında bunları kaza etmeli.
Editör : Selma Yenidoğan