Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Saç dökülmesi hangi vitamin ve mineral eksikliğinde görülür?

Mavi Kadın>Saç bakımı & saç uzatma>Saç dökülmesi hangi vitamin ve mineral eksikliğinde görülür?

Saç dökülmesi kadın, erkek pek çok kişide, her yaşta görülebilen yaygın bir sorun. Genetik, yetersiz beslenme, stres, hormonlar gibi pek çok koşul saçta dökülmeye yol açabiliyor. Saç dökülmesinin bir diğer önemli nedeni de vitamin eksikliği. Peki hangi vitamin eksiklikleri saç dökülmesi yapıyor?

Çinko, biotin, B12 ve D vitamini gibi vitaminle minerallerin eksikliği saç dökülmesi yapabiliyor.
Çinko, biotin, B12 ve D vitamini gibi vitaminle minerallerin eksikliği saç dökülmesi yapabiliyor.

Cilt sağlığından saç sağlığına kadar vitaminler hayatımızda önemli rol oynuyor. Çeşitli vitaminlerin eksiklikleri vücutta bazı problemlere neden olabiliyor. Vitamin eksikliğinin bir etkisi de saçlar üzerine. Bir kısım vitaminlerin eksik alınması yahut hiç alınmaması saçta dökülme yapabiliyor. Dermatology and Therapy’de 2019 Mart ayında yayımlanan makalede C vitamini, riboflavin, biotin, folat ve B12 vitamini eksikliklerinin saç dökülmesine yol açabileceği yazıyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLÜR?

Ortalama yetişkin kafasında yaklaşık 100.000 ila 150.000 saç yer alır, bunların 100'e kadarı her gün dökülebiliyor. WebMD’de de A, B, C, D ve E vitaminlerinin, demir ve çinko minerallerinin saç dökülmesi yapabileceği yazıyor.

Hims.com’un haberine göre saç dökülmesinde şu vitamin ve minerallerin eksikliği önemli rol oynuyor:

ÇİNKO

Saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri vücutta çinko eksikliğidir. Vücudumuz çinkoyı kendi üretemez bu nedenle çinkoyu gıdalar yahut takviyeler yoluyla temin etmeliyiz. Çinkı genel olarak saç dökülmesi olan kişilerde oldukça yaygın bir eksikliktir. Çinko takviyesi kullanmak için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

DEMİR

Demir eksikliği anemisi olarak bilinen demir eksikliği dünya çapında yaygın karşılaşılan bir sorun.  Demir eksikliği yani kansızlık, vücutta yeterli demir minerali olmaması da saçlarda dökülme yapabiliyor.

SELENYUM

Selenyum fazlalığı veya eksikliği de mineral eksikliğine bağlı saç dökülmesi nedenlerinden sayılıyor.

E VİTAMİNİ

E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır, vücutta E vitaminin eksik olması da saç dökülmesine yol açabiliyor.

Saç dökülmesi hangi vitamin ve mineral eksikliğinde görülür?

D VİTAMİNİ

D vitamini, telogen effluvium  (bir saç dökülmesi türü) ve androgenetik alopesi gibi durumların önlenmesinde kritik bir araçtır. Yani eğer D vitamini eksikliği yaşıyorsanız, bu saç dökülmesi türleri için risk altındasınız demektir. D vitamini eksikliği, saçların uzaması için hayati önem taşıyan bir hücre türü olan keratinositlerle de doğrudan ilişkilidir. D vitamini eksikliğini gidermek için D vitamini takviyeleri kullanılabilir.

C VİTAMİNİ

C vitamini eksikliğinin saç dökülmesiyle şaşırtıcı bir bağlantısı vardır. C vitamini oksidatif stresi azaltma sürecinde de çok önemli olduğundan saç köklerinin kritik koruyucularından biri olarak kabul edilir. Bu nedenle C vitamini seviyesinde düşüklük saçlarda dökülmeyle sonuçlanabiliyor.

B VİTAMNİ

B vitamininin tüm formları (suda çözünen ve yağda çözünen vitamin türleri dahil) saç sağlığı ve uzamasında etkili rol oynuyor.

B2 Vitamini, B6 Vitamini, B7 Vitamini, Riboflavin, Biyotin , Folat ve B12 Vitamini , saç uzamasında, hücresel gelişimde, hücre sinyallemesinde ve gen regülasyonunda etkili olan B vitamini kompleksinin farklı versiyonlarıdır. B vitamini, biyotin eksikliğiniz varsa, biyotin takviyesi bu temel besin sorununa önemli bir çözüm olabilir.

 A VİTAMİNİ

A vitamini eksikliği de saç dökülmesinin muhtemel nedenlerinden. A vitamini saç dökülmesine ilişkin benzersiz bir dizi özellik sunar. Hem saç köklerini koruyan bağışıklık sağlığı hem de saçın hücre büyümesi ve hücre bölünmesi süreçleri için önemlidir.

Kaynak : Dermatology and Therapy, hims.com, webmd.com
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...