Saç nezlesine ne iyi gelir? Saç nezlesi için 6 farklı bitkisel tedavi yöntemi
Saç nezlesi saç diplerinde ağrı, yanma hissi, ve hassasiyete neden olabilen bir saç derisi bir hastalığı. Saç nezlesi probleminin ortaya çıkmasının ana nedeni banyo yaptıktan sonra saçın yeterince kurutulmaması. Stres, saçı sıkı sıkıya toplamak, D vitamini eksikliği de saç nezlesine yol açabiliyor. Saç nezlesinin geçmesi için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler şöyledir:
Saç nezlesi özellikle uzun saçlı olup da saçlarını banyodan sonra kurutmayan kadınlarda sık karşılaşılan bir problem. Hürriyet’in haberine göre saç nezlesi sık sık fön makinesi ve saç düzleştirici kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Saç nezlesine çoğu zaman saç dökülmesi de eşlik ediyor. Saç nezlesinin geçmesi için Cildiye doktoruna gidip doktorun verdiği şampuan ve ilaçları kullanabilir yahut aşağıda bildireceğimiz doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. İşte saç nezlesine şifa olan doğal ve bitkisel tarifler:
SAÇ NEZLESİ NASIL GEÇER?
Dr. Hülya Sağlam saç nezlesinin geçmesi için saçları fön makinesiyle yavaş devirde kurutmayı, saçları çok sıkı toplamamayı, mümkün olduğunca kimyasallardan (boya, renk açıcı) uzak durmayı, ek olarak saça doğal zeytinyağı ve mezoterapi yöntemi uygulanabileceğini söylüyor. Saç nezlesinin geçmesi için uygulayabileceğiniz diğer yöntemler şöyle:
ASPİRİN MASKESİ
10 adet aspirini havanda toz haline getirip ılık suyla karıştırın. Saç diplerine sürün. Yarım saat bekleyip yıkayın. Haftada 1 kez doktorunuza danışıp bu maskeyi uygulayabilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı da saç nezlesine doğal çözümdür. Bir miktar zeytinyağını saça uygulamadan önce kısık ateşte cezvede ısıtın. Isıttığınız ılık zeytinyağıyla saç derinize masaj yapın. Haftada 2 kez buna devam edin.
SARIMSAK MASKESİ
Havanda sarımsakları iyice ezip içerisine zeytinyağı katıp saç diplerinize sürün. Saçlarınızda 1 saat bekletip sulandırılmış şampuanla saçlarınızı yıkayın. Haftada 2 kez buna devam edin.
ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi de antifungal ve antibakteriyel içeriği sayesinde saç nezlesine şifa olabiliyor. Bir maşrapa ılık suya 2-3 yemek kaşığı kadar elma sirkesi koyun, banyodan çıkmadan önce saçlarınıza ve saç diplerinize bu sudan dökün. Her banyodan sonra bu işleme devam edin. Saçlarınızı 5-10 dakika sonra kurutmayı ihmal etmeyin.
KARANFİL
Karanfil de doktora gitmeye gerek kalmadan düzenli kullanımda saç nezlesine iyi geliyor. 10-15 tane kuru karanfili 1 bardak suyun içerisine koyarak 10 dk boyunca kaynatın. Ağızı kapalı bir kavanoza koyarak ılımasını bekleyin ve ardından süzerek saç diplerinize bu suyla masaj yaparak uygulayın. 5 dakika sonra kurutun. Haftada 3 kez bu işlemi tekrar edin.
KEKİK
Kekiği saç nezlesinden kurtulmak için kullanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı kuru kekik 1 bardak suyu cezvede kaynatın. Ilık hale gelince sürün, saçlarınızı ve saç diplerinizi haftada 2 kez bunla yıkayın. 5 dakika kalsın ve kurutun.
MADEN SUYU
Beş adet aspirini dövüp maden suyuyla karıştırın.Elde edilen karışımı saç diplerinize uygulayın ve 15 dakika bekletin Ardından ılık suyla durulayın. Saçlarınızı mutlaka her zaman kurutun.
PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN YULAF KÜRÜ
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu saç diplerinde ağrı için yeşil yulaf samanı kürünü öneriyor. Bir tutam yeşil yulaf samanını kaynamakta olan bir bardak suya atılır ve 5 dakika kaynatılır. Ilıyınca bir kaseye boşaltılır ve parmaklar bu suya daldırılarak saç diplerine sürülür. Bu şekilde 10 gün uygulanır.
SAÇ NEZLESİNDEN NASIL KORUNMALI?
Saç nezlesine iyi gelmeyen durumlardan bazıları şunlardır:
- Saçı sıkı toplamamalı, uzun süre toplu saçla kalmamalı.
- Banyodan, havuzdan, denizden sonra mutlaka saçı kurutmalı, ıslak bırakmamalı.
- Çok sıcak veya soğuk suyla saçı yıkamamalı.
- Saç ıslakken sokağa çıkmamalı.
- Banyo sonrası soğuk havaya, rüzgarlı havaya çıkmamalı.
- Saç derisini tahriş edecek şekilde saçları taramamalı.
- Saç jölesi, saç köpüğü, saç spreyi gibi kimyasallardan uzak durmalı.
- Sık sık fön çekmek saç şekillendirici kullanmak bunlar da saç nezlesi yapabiliyor, bir süre bunlardan uzak durmalı.
- D vitamini eksikliği, b12 eksikliği kansızlık da saç nezlesine yol açabildiğinden Dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırmalı, vitamin eksikliği varsa tedavi olmalı.
- Stresten ve stresli kişilerden mümkün mertebe uzak kalmalı.
Editör : Selma Yenidoğan