Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Sahurda çay susatır mı? Sahurda çay içmenin yararı zararı var mı?

Mavi Kadın>Yaşam>Sahurda çay susatır mı? Sahurda çay içmenin yararı zararı var mı?

Çay ülkemizdeki en çok içilen içeklerin başında gelir. Çay içmek hem gelenek hem de alışkanlıktır. Çaysız kahvaltı, sohbet, misafirlik düşünülemez. Peki sahurda çay içilmeli midir? Sahurda çay içmek susatır mı, zararı ya da yararı var mı? Oruçluyken su ihtiyacını karşılayacak içecekler nelerdir? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Mavi Kadın editörü derledi.

Sahurda çay susatır mı? Sahurda çay içmenin yararı zararı var mı?

Hızlı erişim: 

  • SAHURDA ÇAY İÇMEK SUSATIR MI?
  • SAHURDA NE SUSATMAZ?
  • SİYAH ÇAY SUSATIR MI?
  • SAHURDA PEYNİR SUSATIR MI?
  • SAHURDA PASTIRMA SUSATIR MI?

Sohbetlerin baş konuğu, kahvaltının yoldaşı, hayatımızdan eksik olmayan çay, her yaşta insan tarafından sıkça tüketilen bir içecek. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan çayın günlük hayatımızdaki yeri vazgeçilmez. Çay tiryakileri sahurda da bu alışkanlıklarını sürdürmek istiyorlar. Ancak "Sahurda çay içmek susatır mı? Sahurda çayın zararı ve yararı var mı?" sorularının cevabına bakmadan Ramazan'da çay alışkanlığına devam etmemek gerekiyor. Mavi Kadın editörü uzmanların görüşüyle sahurda çay içmenin vücuda etkilerini arıştırdı. 

Sahurda çay susatır mı? Sahurda çay içmenin yararı zararı var mı?

SAHURDA ÇAY İÇMEK SUSATIR MI?

Çay pek çok insan için vazgeçilmez bir içecektir. Sabah kahvaltıda, yiyeceklerin yanında ya da sade, gün boyu çay tüketimi oldukça fazladır. Eve gelen misafirlere mutlaka çay ikram edilir. Çay her yerde bulunan ve evlerde en sık yapılan içecektir.

Ramazan ayında oruçlu iken çay içememek çay tiryakilerini oldukça zorlar. Sürekli çay tüketmeye alışkın olanlar oruçlarını açtıktan sonra, iftar sonrasında çay içmeye başlarlar ve gece boyu içerler. Peki sahurda çay içmek doğru mudur?

Dr. Ümit Aktaş; “Çok çay içerseniz gündüz çok susarsınız. Eğer içmek istiyorsanız çayı suyla için” diyor.

Oruçluyken susuzluk çekmemek için sahurda çay tüketmek tavsiye edilmiyor. Çayın yerine sahurda su, portakal suyu, süt, ayran, maden suyu tercih etmek sağlık açısından daha faydalı olabilir.

SAHURDA İÇİLEN ÇAYIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Sahurda içilen çay susuzluk hissi oluşturmasının yanı sıra vücudu olumsuz da etkiliyor. Sahurda içilen çayın olumsuz etkileri şunlardır:

  • Çay vücudun susuz kalmasına yol açtığı için kişinin enerjisi düşer, yorgun hisseder.
  • Vücuttaki potasyum ve sodyum dengesi bozulur.
  • Ağız kuruluğu oluşur.
  • Demli çay içmek böbreklerde taş oluşumuna yol açar.

Diyetisyen Gamze Altınay sahurda çay içimi hakkında şunları söylüyor: “çay, kahve gibi içecekleri sahurda tüketmeniz gün içerisinde daha fazla tuvalete çıkmanıza ve su kaybetmenize sebep olur. Ayrıca kafein içeriğiyle tekrar uykuya dalmanızı da zorlaştırır. Tüketiyorsanız bile 1 bardak ile sınırlamanızda fayda var. Sahurda içilen çay ağız kuruluğuna da neden olur.”

Sahurda çay susatır mı? Sahurda çay içmenin yararı zararı var mı?

SAHURDA NE SUSATMAZ?

Oruçluyken gün boyu susamamak için sahurda tüketilebilecek besinler şunlardır:

Meyveler: Sahurda meyve tüketmek hem vücudun susuz kalmasını önler hem de kişiye enerji verir. Özellikle C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi oldukça faydalıdır. Meyvelerin lifli olması sindirim sistemi için oldukça faydalı olmanın yanı sıra kan şekerinin dengede kalmasını da sağlar. Sahurda su yönünden zengin meyvelerin aşırıya kaçmadan tüketilmesi önerilir.

Sebzeler: Sahurda domates, salatalık, biber, marul, maydanoz gibi sebze ve yeşillikleri tüketmek vücudun su ihtiyacının karşılanmasında yardımcı olur. Yeşil sebzeler lif bakımından zengin ve tok tutucu özelliğe de sahiptir.

Süt: Süt, içerdiği yüksek protein nedeniyle gün boyu tok olmayı sağlar. Sahurda süt içilirse vücudun günlük su ihtiyacının bir bölümü sağlanmış olur.

Meyve ve sebze suları: Sahurda meyve ve sebze suyu içmek günlük su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Meyve ve sebze suları vücuda enerji verir. Meyve ve sebze suyu içerken aşırıya kaçmamak, imkân varsa meyve ve sebzeyi bütün olarak (lifli kısmıyla birlikte) tüketmek en doğrusu olacaktır.

Çorba: Sahurda çorba içmek vücudun günlük su ihtiyacını karşılamada yardımcı olur. Çorbanın sindirime yardımcı olması midenin gün boyu rahat etmesini sağlar. Özellikle lif yönünden zengin çorbalar tokluk hissi de yaratacağından sahurda çorba tavsiye edilen bir gıdadır. 

Maden suyu: Sahurda maden suyu içmek hem vücudun su ihtiyacını karşılar hem de içerdiği minerallerle vücudu destekleyerek kişinin daha zinde, enerjik olmasını sağlar. Maden suyu sindirime yardımcı olan, rahatlatıcı bir içecektir.

Ayran: Sahurda içilen ayran vücudun susuz kalmamasına katkı sağlar. Mideyi rahatlatır ve uyumayı kolaylaştırır. İçerdiği çeşitli vitamin ve minerallerle kişinin hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Sahurda içilen ayran tuzsuz olmalıdır.

SAHURDA SİYAH ÇAY SUSATIR MI?

Oruçluyken gün boyu susamamak için sahurda içilmesi tavsiye edilmeyen çay hangisidir? Sorusu oldukça merak ediliyor. Sahurda içilen siyah çay, yeşil çay, bitki çayları tamamı aynı etkiyi yapmaktadır. Çayın tüm çeşitleri vücudun su kaybına neden olur. Ağız kuruluğunun yanı sıra böbreklerde taş oluşma riski artar. Vücudun enerjisi azalır. Kişi kendini yorgun hisseder. Bu nedenle sahurda içilen tüm çay çeşitleri susatıcı etki yapar.

Sahurda çay susatır mı? Sahurda çay içmenin yararı zararı var mı?

SAHURDA PEYNİR SUSATIR MI?

Sahurda yenen tuzlu peynir kanın yoğunluğunu arttırarak kişiyi susuz bırakır. Sahurda peynir yenmek isteniyorsa tuzsuz köy peyniri ya da lor peyniri tercih edilmelidir. Tuzsuz peynirler hem kişiyi susatmaz hem de kalsiyum desteği sağlayarak vücudu zinde tutar.

SAHURDA PASTIRMA SUSATIR MI?

Pastırma hem baharatlı hem de tuzlu bir yiyecektir. Sahurda yenen pastırma kişiyi gün boyu susatır. Halsiz olmasına yol açar, mideyi rahatsız eder. Bu nedenle sahurda pastırma tüketilmesi tavsiye edilmez.  

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Işıl Bulur
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...