Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Yeni Doğan Bebekte Kan Şekeri Kaç Olmalı

Mavi Kadın>Anne çocuk>Yeni Doğan Bebekte Kan Şekeri Kaç Olmalı

Bebekler dünyaya geldikleri ilk andan beri sağlıklı olabilmeleri için kontrol altında olmalıdır. Bebek sağlıklı olsun olmasın bazı test ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Ancak en büyük risk tabi ki da bazı bebeklerdedir ve bu bebeklerin

Yeni Doğan Bebekte Kan Şekeri Kaç Olmalı

Bebekler dünyaya geldikleri ilk andan beri sağlıklı olabilmeleri için kontrol altında olmalıdır. Bebek sağlıklı olsun olmasın bazı test ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Ancak en büyük risk tabi ki da bazı bebeklerdedir ve bu bebeklerin sağlıkları hakkında daha dikkatli olunmalıdır. Bebeklere uygulanan testler arasında kan şekeri kontrolü de vardır. Bu test sayesinde bebeklerin vücudundaki şeker oranı ölçülmekte ve şeker seviyesinin yüksek veya düşük olması görülmekte ve bu durumda büyük sağlık problemlerinin bebeğin gelişimini engellemesinin önüne geçilebilmektedir.

Bebeklerde Kan Şekeri Kaç Olmalıdır?

Yenidoğan bebekte kan şekerinin 70-150 mg/dL arasında olması hedeflenmektedir. Kan şeker düzeyi >150 mg/dL olması hiperglisemi olarak tanımlanırken; 4 saat ara ile bakılan kan şekerinin >180-200 mg/dL olması ve +2 glukozüri olması tedaviyi gerektirmektedir. Doğumdan 30-60 dakika sonra, otuz dakika aralıklarla bakılan iki kan şekeri ölçümünün 40 mg/dl nin altında olması durumunda bebek hipoglisemik olarak değerlendirilir. Çok düşük kan şekeri ve bunun uzun sürmesi kalıcı beyin hasarına neden olabilen önemli bir olaydır. Bebek hipogisemi nedeniyle havale geçirebileceği gibi hipogliseminin uzaması kalp kasını etkileyerek kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle bebekte beslenmeye engel herhangi bir durum yoksa bebek hemen ağızdan beslenmelidir.

Hangi Bebeklerde Kan Şekeri Testi Yapılır?

Bebeklerde kan şeker testi topuktan kan alınması ile yapılmaktadır. Bebek doğduktan sonraki ilk günlerde kan şekeri düşüklüğü görülebilir. Bu durum zamanında anlaşıldığında yapılacak uygun tedavi sayesinde kandaki şeker seviyesi normal seviyesine dönmektedir.

Bebeklerde kan şeker testi olabildiğinden erken yapılmalıdır. Özellikle annenin geçmişte diyabet yaşaması, aile içinde diyabet hastalığı çeken insanlar olması veya gebelik süresince diyabet hastalığı olan kişilerin bebeklerinin kan şeker testi bir an önce yapılmalıdır.  Gebelik süresince diyabet yaşayan annelerin bebeklerinde risk büyüktür. Ek olarak eğer bebek erken doğmuşsa veya aşırı kilolu ise kan şeker takibi mutlaka yapılmalıdır.

Zayıf doğan bebeklerinde kan şekeri ve kan sayım takipleri yapılmalıdır. Anne karnında yeteri kadar beslenmeyen bebekler doğduktan sonra vücuttaki düzen değişir. Doğduktan sonra süt ve mama ile beslenen bebeklerin vücutlarında glikoza ihtiyaç artar ve bu da hormonsal problemlerin oluşmasına neden olur. Bu durumun daha da şiddetlenmesi bebeğin gelişimini direkt olarak etkiler. Bu yüzden bebek ciddi bir kontrol ve takip altında olmalıdır.

Bebeklerde Şeker Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde şeker düşüklüğü durumunda görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Baş ağrısı
  2. Ellerde titreme ve morarma
  3. Çift ve bulanık görme
  4. Huzursuzluk hali
  5. Parmaklarda, dudaklarda ve dilde uyuşukluk hissi
  6. Çarpıntı
  7. Denge kuramama

Bebeklerde kan şekeri seviyesi eğer 40 mg/dL altında ise bu durum kan şekerinin düşük olduğunu gösterir bu durumda bebeğe hipoglisemik teşhisi konur. Bu durumdaki bebeklerde solunum güçlükleri ve hızlı soluk alıp verme görülür. Bu durum eğer bebekte uzun sürerse havaleye ve ciddi beyin hasarlarına sebep olur. Ek olarak solunum problemine bağlı olarak bebeğin kalp kaslarında da hasarlar oluşabilir. Bebeğinizde üstte bahsettiğimiz belirtiler görmeniz halinde mümkün olduğunca emzirmelisiniz. Eğer emzirmiyorsanız bebeğinize mama vermelisiniz.

Bebeklerde Kan Şekeri Düşüklüğü Nelere Neden Olur?

Bebekler ilk doğdukları andan kısa bir süre sonra beslenmeye başlanmalıdır. Başlanmadığı taktirde kan şekeri seviyesinde düşme görülmektedir. Bu durum hafif gibi görünse de bebeğin vücudunda kalıcı sorunlara neden olabilir. Beyin kandaki şeker ile beslenir. Yenidoğan bebekler eğer yeterince beslenmezse kan şekeri düşer ve bu da beyin hücrelerinde hasar oluşumuna yol açar. Ek olarak kandaki şeker düştüğünde beyinde arka kısımda bulunan görme merkezi de etkiler. Bu durumda da görme problemleri görülebilir. Bu durumda bebekte gözlerde kayma, titreme ve hareket bozukluğu görülebilir ve bu durumlar ilerleyen zamanda körlüğe bile yol açabilir. Kan şekeri düşüklüğü ayrıca beynin başka bölümlerini de etkilediğinden kan şekeri düşen bebeklerde konuşamama, yürüyememe, yemek yiyememe ve zeka gerilikleri gibi problemler görülebiliyor.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...