Yerleşme kanaması nedir, rengi ne, nasıl olur, kaç gün sürer, ne zaman biter? Yerleşme kanaması hakkında her şey!
Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın (embriyonun) rahim içine yerleşmesi esnasında rahim duvarındaki dokuları hafifçe zedelemesiyle meydana gelen kanamaya deniyor. Yerleşme kanaması, hamile kadında iç çamaşırında lekelenme tarzı kanamalar olarak belirti veriyor. Peki yerleşme kanaması nasıl olur, ne renktir, ne kadar sürer? İşte yerleşme kanaması hakkında ayrıntılar:
Yerleşme kanaması, hamileliğin doğal bir süreci olarak her 4 hamileden 1'inde görülüyor. Erken gebelik belirtileri arasında sayılan yerleşme kanamasına, mide bulantısı, bel ağrısı, kramplar, göğüslerde şişme ve hassasiyet gibi semptomlar da eşlik edebiliyor. Yerleşme kanaması birkaç saat ya da birkaç gün sürebiliyor. Bu süre kadından kadına değişiklik gösterebiliyor. Ancak üç günden fazla sürmesi nadirdir.
YERLEŞME KANAMASI NEDİR?
Yerleşme kanaması, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) kadının rahim duvarına tutunurken çevredeki dokuların hafifçe zarar görmesi ve kanamaya neden olmasına deniyor. Yerleşme kanamasının ana belirtisi, genellikle adet döneminden çok daha açık renkte ve az miktarda olan vajinal lekelenme veya kanamadır. Yerleşme kanaması implantasyon kanaması olarak da biliniyor. Hamilelerin yaklaşık %25'i yerleşme kanaması yaşamaktadır. Yumurtanın döllenmesinden altı ila 12 gün sonra ortaya çıkıyor.
YERLEŞME KANAMASI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Yerleşme kanaması genellikle adet döneminden çok daha az miktarda ve açık renkte olan vajinal lekelenme veya kanamadır. Vajina bölgesinden lekelenme tarzı kan gelmesi olarak belirti verir. Hamile kadının iç çamaşırında lekelenme tarzı kan görünür.
YERLEŞME KANAMASI NEDEN OLUR?
Yerleşme kanaması, döllenmiş bir yumurtanın rahmin iç duvarına yapışmasıyla meydana geliyor. Rahim duvarı kan damarları ve damar dokusuyla dolu olduğundan, embriyo bu astarın içine yerleşirken damarları hafifçe tahrip ediyor, bunun sonucunda yerleşme kanaması ortaya çıkıyor. Yerleşme kanaması kadının vajinasından lekelenme tarzı hafif kanama gelmesiyle anlaşılıyor.
YERLEŞME KANAMASI NE KADAR, KAÇ GÜN SÜRER, NE ZAMAN BİTER?
Dr. Ayşe Duman ayseduman.com web sitesinde yerleşme kanaması ne kadar sürer sorusuna:
"Yerleşme kanaması genellikle hafif lekelenme şeklinde geliyor ve 3-5 saat sürebiliyor. Ancak bazı gebelerde yerleşme kanamasının 2-3 gün de sürdüğü görülebiliyor. Yerleşme kanamasının süresi 3 saat ile 3 gün arasında değişmektedir. Bu durum üç gün sürse de yoğun olmadığı sürece bir probleme neden olmaz."dedi.
YERLEŞME KANAMASI NE RENKTİR?
Dr. Duman, yerleşme kanamasının rengi soluk pembe veya kahverengi tonlarında görülebiliyor. Kıvamı ise yoğun yahut akıntı kıvamında olabiliyor.
YERLEŞME KANAMASI AĞRISI OLUR MU?
Santa Monica, California'daki Providence Saint John Sağlık Merkezi'nden Dr. Sherry Ross yerleşme kanamasının regl ağrısına, kramplarına benzer ağrılara neden olabildiğini, geçici olarak kişiye rahatsızlık hissi verebildiğini söylüyor.
YERLEŞME KANAMASI KAÇ GÜN SONRA BELLİ OLUR?
Yerleşme kanaması genellikle döllenmeden yani yumurta ile spermin birleşip zigot oluşturmasından yaklaşık 10 ila 14 gün sonra ortaya çıkar.
YERLEŞME KANAMASI CİNSEL İLİŞKİDEN KAÇ GÜN SONRA OLUR?
Yerleşme kanaması, embriyonun cinsiyetine ve yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğine bağlı olarak, cinsel ilişkiden sonraki 7 ila 14 gün arasında meydana gelebiliyor.
ADET KANININ YERLEŞME KANAMASINDAN FARKI NEDİR?
Adet kanı pek çok açıdan yerleşme kanamasından farklıdır. Adet kanının yerleşme kanamasından farkları şöyledir:
- Adet kanı 3 günden başlayıp bir hafta hatta daha uzun sürebiliyor.
- Kanama hafif seviyeden başlayıp günler geçtikçe yoğunlaşıyor ve kan pıhtısı içerebiliyor.
- Günde birkaç defa ped değiştirecek kadar yoğun olabiliyor.
- Kan parlak kırmızı, pembe veya kahverengidir.
- Kramplar kanama başlamadan bir veya iki gün önce ortaya çıkabiliyor.
YERLEŞME KANAMASI DIŞINDA VAJİNADAN KAN GELMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Yerleşme kanaması vajinadan lekelenme tarzı kan gelmesiyle belli oluyor. Yerleşme kanaması dışında vajinadan kan gelmesinin nedenleri şöyle:
- Düşük yapma
- Dış gebelik
- Plasenta previa veya plasentanın ayrılması.
- Cinsel İlişki.
- Vajinal enfeksiyon
- Çikolata kisti
- Polikistik over sendromu
Editör : Selma Yenidoğan