Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

1 aylık hamilelik belirtileri neler? 1 aylık gebelikte bebek habercisi 11 semptom

Mavi Kadın>Gebelik>1 aylık hamilelik belirtileri neler? 1 aylık gebelikte bebek habercisi 11 semptom

Hamileliğin ilk ayı gebeliğin 1-4 haftalarını kapsıyor. İlk aydan itibaren, vücutta östrojen, progesteron, oksitosin, relaksin, Beta-HCG gibi hormon seviyelerinde değişime bağlı olarak çeşitli semptomlar ortaya çıkabiliyor. İşte 1 aylık gebelik belirtileri...

1 aylık hamilelik belirtileri neler? 1 aylık gebelikte bebek habercisi 11 semptom

Hamilelik yolculuğu, rahimde sperm ve yumurtanın birleşip zigot oluşumu ile başlıyor. Gebelik kadın vücudunda bir takım değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Gebeliğin ilk belirtisi adet gecikmesi.  Bunun dışında hormonal dalgalanmalara bağlı olarak sabah bulantıları, göğüslerde hassasiyet, aşerme, iştahsızlık, ciltte yağlanma, sivilcelenme gibi pek çok farklı semptom ortaya çıkabiliyor. 1 aylık hamilelikte belirti görülmesi erken olduğu düşünülse de hamilelerin bir kısmında ilk haftalardan itibaren hamilelik belirtileri yaşanabiliyor.

1 AYLIK GEBELİK HAMİLELERDE NELER OLUR, 1 AYLIK HAMİLE OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Hamileliğin ilk ayından itibaren bazı kadınlar mide bulantısı, halsizlik, kabızlık gibi pek çok semptomu bir arada veya ayrı ayrı yaşayabiliyorken bazı hamileler ise ilk aylarda hiç bir belirtiyle karşılaşmıyor.

pampers.com'da bir aylık hamilelikte hamileliğin erken belirtileri şöyle geçiyor:

ADET OLMAMAK

Düzenli olarak adet görüyorsanız, regl döneminizin gecikmesi, adet olmamak belki de hamileliğin en belirgin belirtisidir. Adet gecikmesi yaşadıysanız ve daha sonraki günler adet kanı gelmediyse hamile olabileceğinizden şüphelenebilirsiniz.

BULANTI

Tıpta sabah bulantıları (kusmalı veya kusmasız mide bulantısı) olarak geçen gebelikte mide bulantısı genellikle hamileliğin ilk ayına kadar ortaya çıkmaz, ancak bazı anne adaylarından ilk aylardan hatta ilk haftalardan itibaren mide bulantısı ile karşılaşılabiliyor.

LEKELENME

İç çamaşırınızda kan lekeleri fark ederseniz, bu yerleşme kanaması olarak adlandırılan, hamileliğin ilk aşamalarından sayılan embriyonun rahme tutunmasından kaynaklanabiliyor. Bu hafif lekelenme türü kanamalar, döllenmiş yumurtanın hamileliğin erken döneminde rahim duvarına yerleşmesiyle ortaya çıkabiliyor.

GÖĞÜSLERDE AĞRI VE HASSASİYET

Vücutta meydana gelen değişimlerden kaynaklı bir diğer ilk ay hamilelik belirtisi de göğüslerde ağrı, şişme ve hassasiyet. Pek çok kadın, hamileliğin ilk belirtisi olarak göğüs uçlarının ağrıdığını veya çok karıncalandığını bildiriyor. Ancak bedeniniz bu değişikliklere alıştıkça bu semptom da birkaç hafta içinde azalabiliyor.

ŞİŞKİNLİK

Şişkinlik hissi de gebelikte ilk aydan itibaren görülebiliyor. Hatta hamile kadınların bir kısmı şişkinlik yaşayınca, gebe olmak aklına gelmiyor, PMS olarak bilinen adet öncesi sendromdan dolayı şişkinlik yaşadığını düşünebiliyor. Daha fazla lifli besinler tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak şişkinliği önlemeye yardımcı olabiliyor.

1 aylık hamilelik belirtileri neler? 1 aylık gebelikte bebek habercisi 11 semptom

RUH HALİNDE DEĞİŞİMLER

Hamilelikle birlikte hormonlardaki dalgalanmaya bağlı duygusal, endişeli, bunalmış, heyecanlı olmak gibi çeşitli ruh hallerini deneyimlemek yaygın görülen hamilelik belirtilerinden. Gebelik döneminde, üzgün ve depresif hissetmekten sevinçten zıplamaya kadar duygusal değişimler yaşamak normal sayılıyor.

KRAMP GİRMESİ

Bazı anne adayları hamileliğin ilk günlerinde ve haftalarında hafif rahim krampları yaşayabiliyor. Bu hisler bazen adet kramplarına benzeyebiliyor, bu nedenle regl olmak üzere olduğunuzu düşünebilirsiniz. Kramplar ağrılıysa veya size rahatsızlık veriyorsa, doktorunuzdan gebeler için uygun ağrı kesici yazmasını talep edebilirsiniz.

SIK İDRARA ÇIKMA

Hamile kaldığınızda vücudunuzdaki kan miktarı artmaya başlıyor. Bu, durum böbreklerinizin fazladan sıvıyı işlemek için daha fazla mesai yapması gerektiği anlamına geliyor, böbreklerde işlenen sıvı mesaneye ulaşıyor. Bundan dolayı gebeliğin ilk ayından itibaren sık idrara çıkma ile karşılaşılabiliyor. Vücudun, bebeğin susuz kalmaması için sıvı alımını azaltmayın, düzenli olarak 2-2.5 lt su içmeye devam edin.

İŞTAHSIZLIK

Yeni hamile olduğunuzda, bazı koku ve tatların eskisi kadar çekici olmadığını fark edebilir hatta bazı yiyeceklere ve kokularına karşı mide bulantısı hissi gelebilir. Yemek pişirirken vantilatörü çalıştırmak, sizi rahatsız eden yiyeceklerden bir süre uzak durmak soruna çözüm olabilir.

HALSİZLİK

Hamilelikte progesteron hormonun etkisiyle gebeliğin ilk haftalarından, aylarından itibaren halsizlik yaşayabiliyor. Güzel haber ise halsizlik genellikle ilk üç ayda sürüp bitiyor, birçok anne adayı, ikinci üç aylık döneme girdikten sonra enerji patlaması yaşıyor, halsizlikten eser kalmıyor.

KABIZLIK

Hamilelikte ilk ayda yaşanabilen bir diğer semptom da kabızlık. Bu sağlık sorunu, gebelikte artan hormon seviyelerine bağlı olarak sindirim sisteminin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Demir içeren doğum öncesi ve gebelikte kullanılan vitaminler de kabızlığı tetikliyebiliyor. Kabızlıkla mücadele için her gün düzenli yürüyüş yapın, bol su için, lif içeriği yüksek olan meyve ve sebze gibi besinler tüketin.

Kaynak : pampers.com, mustelausa.com, motherandbaby.com
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...