Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte ve emzirirken kullanılmaması gereken kozmetik ürünleri neler?

Mavi Kadın>Gebelik>Hamilelikte ve emzirirken kullanılmaması gereken kozmetik ürünleri neler?

Hamilelikte ve emzirme süreinde kullanılan bazı kozmetik ürünler, annenin ve bebeğin sağlığına zarar verebilecek riskler içerebilir. Uzmanlar bazı kozmatik ürünlerdeki kimyasallar konusunda anneleri uyarıyor. Peki bu kozmetik ürünler neler, hangi sağlık sorunlarına yol açabilir?

Hamilelik ve emzirme sürecinde birçok kozmatik üründe bulunan bazı kimyasallar vücuda ve bebeğe zarar verebilir.
Hamilelik ve emzirme sürecinde birçok kozmatik üründe bulunan bazı kimyasallar vücuda ve bebeğe zarar verebilir.

Hamilelik dönemi, anne adayları için oldukça hassas bir süreç olduğundan dikkat edilmesi gereken konuların başında günlük kullanılan kozmetik ürünleri geliyor. Uzmanlar anne ve bebeğe zarar verebilecek bazı kozmetik ürünlerdeki kimyasal maddeler için uyarıyor. Peki hamilelikte hangi kozmetik ürünler tehlikeli?

HAMİLELİKTE VE EMZİRME SÜRECİNDE KAÇINILMASI GEREKEN KOZMETİK İÇERİKLERİ

Hamilelik ve emzirme sürecinde kullanılan kozmetik ürünlerin içeriklerinde bazı kimyasal maddeler anne ve bebeğe zarar verme riski barındırıyor. Bu dönemde kozmetik ürün seçiminde aşağıdaki içeriklere dikkat etmek gerekir. Kullandığınız kometik ürünlerin içeriğinde bu maddeler varsa uzak durmanızda fayda var:

Retinoidler

Cilt bakım ürünlerinde bulunan retinoidler, hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır çünkü fazla miktarda A vitamini içerebilirler.

Parabenler

Kozmetik ürünlerin koruyucu olarak kullanılan parabenler hormon sistemine olumsuz etki edebilir. Bu nedenle paraben içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Genellikle vücut losyonları, şampuanlar ve yüz temizleyiciler gibi ürünlerde sıkça paraben bulunur.

Ftalatlar

Saç spreyi, oje gibi ürünlerde bulunan ftalatlar da hormon düzenleyici özelliklere sahip olabilir ve zararlı olabilir.

Formaldehit

Tırnak cilalarında sıkça bulunan formaldehit de hamilelik ve emzirme döneminde uzak durulması gereken bir madde olarak bilinmektedir. Güneş kremi, losyon, saç kremi ve şampuan gibi ürünlerde kullanılır.

Petrolatum

Bazı vazelin ve nemlendiriciler petrolatum içerir, cildi kapatarak hava almasını engelleyebilir.

Avage, Fabior, Tazorac (Tazarotene)

Cilt bakım ürünlerinde bulunan retinoid türlerinden biridir. Retinoidler A vitamini türevleri olduğu için hamilelikte kullanılması önerilmez.

Pitalik

Vücut bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunan bu bileşen, günlük kullanım ürünlerinde sıkça karşılaşılan bir kimyasaldır ve hormon sistemimizin düzenini etkileyebilir. Oje, parfüm, losyon ve saç spreyinde bulunur.

 

Hamilelikte ve emzirirken kullanılmaması gereken kozmetik ürünleri neler?

Etanolamin

Etiketlerde sıkça MEA, DEA, TEA, trietanolamin veya dietanolamin gibi adlarla yazılan etanolamin bileşeni, maskara, saç boyaları, parfüm, güneş kremi, şampuan ve losyon gibi ürünlerde bulunur. Bu kimyasal madde organ sistemlerine zarar verebilir, bazı kanser türlerine yol açabilir. Avrupa Birliği, kozmetik ürünlerde DEA kullanımını yasaklamıştır. Yapılan bir araştırma sonucunda, annenin DEA'ya maruz kalması durumunda çocukların hafıza fonksiyonu ve beyin gelişiminin uzun süreli olarak etkilenebileceği belirtilmektedir.

BHT ve BHA Antioksidan

Kozmetik ürünlerde göz farı, ruj, nemlendirici, bebek bezi kremleri, allık ve pudra gibi makyaj malzemelerinde bulunan kimyasallar koruyucu bileşen olarak kullanılır ve hormon dengesizliklerine yol açabilir. Araştırmalar, bu kimyasalların hamile kadınlar ve bebekleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini göstermektedir.

Retinil Palmitat ve Retinol (A Vitamini)

Cilt bakım ürünlerinde ve nemlendiricilerde bulunan bu kimyasallar, cilt kolajeninin yıkımını engelleyen bir tür vitamindir. Anti-aging ürünleri arasında popülerdir. Hamilelik sürecinde aşırı miktarda A vitamini alınması, doğumsal kusurlara yol açabilir.

Doktorlar, gebelik esnasında bu ürünleri kullanmaktan kaçınmaları gerektiği konusunda kadınları uyarıyor. Bazı oral retinoidler, örneğin reçeteli sivilce ilaçları gibi, fetüs için büyük risk oluşturduğundan hamilelik sürecinde bunların kullanımı kesinlikle yasaktır.

Oksibenzon

Güneş koruyucu, nemlendirici ve tıraş sonrası bakım ürünlerinde yer alan Oksibenzon adlı madde, vücutta östrojen hormonuna benzer şekilde etki edebilir ve hayvanlarda sperm üretimini etkileyebilir. Güneş kremi sürdüğümüzde cildimiz büyük ölçüde bu maddeyi emer. Araştırmalar da maddenin endometriozise veya alerjik reaksiyonlara yol açma potansiyeli hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Triklosan

Triklosan adı verilen madde, hamile kadınlar için önemli bir tehlike oluşturabilir. Tıraş kremi, antibakteriyel sıvı sabun ve diş macunları gibi ürünlerde bulunan bu bileşiğe karşı dikkatli olunması gerekiyor. Araştırmalar, bu kimyasalın hormonal dengeyi bozarak doğum kusurlarından kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir.

Hamilelikte ve emzirirken kullanılmaması gereken kozmetik ürünleri neler?

Hidrokinon veya Glutatyon

Cilt aydınlatıcı kremlerde yer alır. Diğer kimyasal bileşenlerle karşılaştırıldığında cildimiz tarafından daha etkili bir şekilde emilir. Bu nedenle, hamilelik döneminde bu içeriklere sahip ürünlerin kullanımını azaltmak en uygun çözüm olarak önerilebilir.

1,4-Dioksan (PEG veya Sodyum Laürat Sülfat)

 PEG veya Sodyum Laürat Sülfat olarak da bilinen 1,4-Dioksan, köpük banyoları, şampuanlar, sıvı sabunlar ve saç kremlerinde yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından kanserojen olarak tanımlandığı bildirilmiştir.

HAMİLELİKTE KULLANILAN CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Hamilelik döneminde cilt bakımı yaparken daha doğal ve güvenli içeriklere sahip ürünleri tercih etmek önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı OP. DR. MÜGE AKSOY, hamilelikte kullanılabilecek cilt bakım ürünleri arasında yer alan bazı ürünleri önerdi.

“Gebelik süresince özellikle hyalüronik asit ve C vitamini içeren cilt yenileyici serum ve kremlerin kullanılmasında sakınca yoktur. Güneş koruyucu olarak kimyasal filtre içeren mineral filtreli ve minimum 50 SPF’ye sahip, gözeneklerde tıkanıklık yapmayan nemlendirici özellikli ürünler kullanılmalıdır.”

Kaynak : Mavi Kadın, mugeaksoy.com
Editör : Funda Aydın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...