Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Güneş Yanığına Hangi Krem İyi Gelir Güneş Yanığına, Güneş Yanığı İçin Krem

Mavi Kadın>Yaşam>Güneş Yanığına Hangi Krem İyi Gelir Güneş Yanığına, Güneş Yanığı İçin Krem

Yaz aylarında herkesin başına sıklıkla gelebilen bir problem olan güneş yanıkları, aşırı derecede güneş ışınlarına maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.  Yaz aylarında güneş kremi sürmeden dışarı çıkan kişilerde güneş yanıkları

Güneş Yanığına Hangi Krem İyi Gelir Güneş Yanığına, Güneş Yanığı İçin Krem

Güneş Yanığına Hangi Krem İyi Gelir?

Yaz aylarında herkesin başına sıklıkla gelebilen bir problem olan güneş yanıkları, aşırı derecede güneş ışınlarına maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.  Yaz aylarında güneş kremi sürmeden dışarı çıkan kişilerde güneş yanıkları görülmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.Güneşten yayılan UV (ultraviole) ışınlarına fazla derecede maruz kalınmasından dolayı ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı, yara ve hatta su toplaması gibi durumlar güneş yanığı olarak adlandırılmaktadır. Ciltte kızarıklık , sıcaklık ve yanma hissi , dokunulduğunda acı hissi ve zaman zaman su toplaması güneş yanığının en yaygın belirtilerindendir. Güneş yanığı oluşan bölgede güneşe maruz kalındıktan sonraki birkaç saat içinde herhangi bir belirti görülmez. Güneş yanığı belirtileri genellikle güneşe maruz kalındıktan sonraki ilk 24 ila 48 saat içinde ortaya çıkmaktadır ve bu belirtilerin yoğunluğunda zaman geçtikçe artış görülebilmektedir. Daha sonraki ilerleyen günlerde belirtiler yavaş yavaş giderek azalma gösterebilir.

Güneş yanığının cilt üzerindeki olumsuz etkileri uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Ciltte oluşan kızarıklıklar birinci derece güneş yanığı olarak adlandırılmaktadır. Kızarıklar ile birlikte su toplaması görüldüğünde ise bu durum ikinci güneş yanığı anlamına gelmektedir. İkinci derece yanıkların cilt üzerindeki etkisi son derece olumsuzdur ve cilt kanserine yakalanma riskinin artmasına sebep olabilmektedir.

Güneş yanığı sorunu yaşıyorsanız aşağıda bildireceğimiz güneş yanığını geçirmeye yardımcı kremleri kullanabilirsiniz.

Güneş Yanığını Geçiren Krem İsimleri Nelerdir?

Silverdin krem

Bepanthol Losyon

Fito krem

Hametan krem

Bepanthene krem

Stelix Jel

Anestol krem

Bepanthene plus krem

Ne Zaman Güneşlenmeli?

Dr. Melike Aslan anlatıyor; Sabah saat 11 ile öğlen 3 arasında güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılması kişinin cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gün içerisinde dışarı çıkılacak ise vücudu örten pamuklu, bol ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Yaz aylarında kullanılacak güneş kremlerinin en az 15 faktörlü olmasına dikkat edilmelidir. Beyaz tenli kişilerde bu faktörün en az 30 olması gerekmektedir.  Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce güneş kremi sürülmeli ve her 3-4 saatte bir krem yenilenerek tekrar uygulanmalıdır. 3 yaşından küçük çocukların güneş ışığına maruz kalması sağlıkları açısından oldukça tehlike arz eden bir durumdur. Güneş yanığı oluşan kişilerin bol bol su içmesi oldukça önemli bir noktadır. Ciddi dereceli yanıklarda evde tedavi uygulamak yerine bir sağlık kuruluşuna gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığı oluşumu fark edildiği anda yapılacak ilk işlem soğuk bir duş almak ve güneş yanıklarının görüldüğü bölgelere soğuk suyla ıslatılmış havlu ile kompress uygulamaktır. Duş alırken suyun soğuya yakın olmasına ve suyun can acıtarak tahrişe yol açmaması açısından tazyikli olmamasına dikkat edilmesi gereklidir. Duştan sonra cilde çok fazla bastırmadan bir havlu yardımı ile hafifçe kurulanmalıdır.

Duş alırken şampuan ya da sabun gibi ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır çünkü bu ürünlerin yanık bölgelerin daha çok tahriş olmasına yol açma ihtimalleri vardır.

Eğer yanık oluşan bölgeler su toplamış ise ayakta duş almak yerine küvete su doldurup küvette yıkanmak vücut ısısının düşerek yanıkların daha fazla rahatlamasını sağlayacaktır.

Soğuk su ile ıslatılmış yumuşak dokulu bir havlu ile yanık görülen bölgelere hafifçe kompres uygulamak da rahatlık sağlayacaktır.

Yanık bölgelere temas eden kıyafetlerin pamuklu ve bol olması bu bölgelerin tahriş olmasının önüne geçmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Sentetik giysiler yanık görülen bölgelerde tahrişe yol açabilmektedir.

4-5 adet poşet çay demlenip soğumaya bırakıldıktan sonra bir sürahiye alınır ve bu su ile yanık görülen bölgelere bir havlu yardımıyla kompres yapılır. Bu işlemin yatmadan önce uygulanması yanma hissinin sabaha kadar rahatlamasını sağlayacaktır.

Yapılan araştırmalara göre yaban mersini, domates ve kiraz gibi antioksidan ve C vitamini içeren gıdalar güneş yanığı sonucu vücutta meydana gelen sıvı kaybını azaltarak yanıkların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

İçeriğinde safa ve aloe vera bitkisi bulunan kremler de güneş yanıklarına iyi gelmektedir. Yanık görülen bölgelere bu çeşit kremlerden sürüp ovalamadan emilmesini beklemek tedavi sürecine katkı sağlayacaktır.

Güneş yanıklarından kaçınmak için dikkat edilecek en önemli husus, güneşin tam tepede olduğu öğle vakitlerinde dışarıya çıkmaktan ya da güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmaktır. Eğer bu saatlerde dışarı çıkılması çok gerekli bir durum ise güneşe çıkmadan önce mutlaka yüksek faktörlü bir güneş kremi sürülmelidir.

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer Güneş Yanığı Su Toplaması Acısı Nasıl Geçer? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...