Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

“Hamileyim, uykuya dalamıyorum” diyorsanız yanlış tarafa yatıyor olabilirsiniz! Sadece 4 yöntemle daha iyi uyku mümkün

Mavi Kadın>Gebelik>“Hamileyim, uykuya dalamıyorum” diyorsanız yanlış tarafa yatıyor olabilirsiniz! Sadece 4 yöntemle daha iyi uyku mümkün

Bir o tarafa bir bu tarafa dönüp duruyor, asla uyuyamıyor musunuz? En başından yanlış tarafa dönüp yatmış olabilirsiniz. Hamilelikte daha kaliteli uyku için işte detaylar…

Gebelik döneminde yiyecek ve içecek alışkanlıklarınızdan hangi yöne doğru yattığınıza kadar tüm detaylar uyku kalitenizi etkileyebilir.
Gebelik döneminde yiyecek ve içecek alışkanlıklarınızdan hangi yöne doğru yattığınıza kadar tüm detaylar uyku kalitenizi etkileyebilir.

Hamilelik zorlayıcı bir süreç olmasının yanında uyku sorunlarını da beraberinde getirir. Huzurlu uyku ihtiyacınızı karşılamayacak, uykunuzu tamamen alıp götürecek bazı yanlış davranışlar gösteriyorsanız, suçu hormon dengenize atıyor olabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selin Çetinkal, hamilelerin daha iyi bir uyku için yapması gerekenleri anlattı.

SOL TARAFA DOĞRU YATIN

Hamilelikte uykuya dalmayı zorlaştıracak konuların başında yanlış tarafa yatmak geliyor. Daha iyi uyuyabilmek için hamilelikte en ideal uyku sol tarafa doğru yatarak sağlanıyor. Sol tarafa yatarak hem kendi bedeninizde hem de bebeğinizde kan dolaşımını kolaylaştırır. Gebelikte sol tarafa doğru yatmak beslenme ve idrar sıvılarının atılmasını kolaylaştıran bir uyuma egzesizidir.

Sol tarafa yatmaya erkenden alışmak gebeliğin en başından itibaren hayat kolaylaştıran bir yöntemdir. Gebelikte yüzüstü yatmak anne adayına rahatsızlık verir ve kan dolaşımını olumsuz etkiler. Gebelikte rahat bir uyku pozisyonu için yatarken bacaklarınızın arasına, sırtınızın ve karnınızın altına destek olacak yastıklar koyabilirsiniz.

YATMADAN 2 SAAT ÖNCESİNE KADAR BOL SIVI TÜKETİN

Gebelikte bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı durumlar söz konusu. Eğer akşam saatlerinde fazla sıvı tüketiyorsanız gece uykunuz bölünebilir. Bunun olmaması için ve gece idrara çıkma sayınızı azaltmak için yatmadan en az 2 saat öncesinde sıvı almayı bırakmalısınız. Aynı zamanda çay ve kahve gibi idrar söktürücü özelliği bulunan içecekleri tüketmemelisiniz.

“Hamileyim, uykuya dalamıyorum” diyorsanız yanlış tarafa yatıyor olabilirsiniz! Sadece 4 yöntemle daha iyi uyku mümkün

HAREKET EDİN, MUTLU OLUN

Egzersiz kasların gevşemesi ve vücutta rahatlık hissi veren mutluluk hormonu da denilen endorfin hormunun salgılanması açısından oldukça faydalıdır. Burada amaç anne adayını yormayacak, karnın üstünde basınç uygulamayacak şekilde bir iki basit nefes teknikleri ve esneme, gerilme hareketleri yeterli olacaktır. Doğru ve düzenli yapılan egzersizler gece kramplarının sıklığını da azaltacaktır.

YEDİKLERİNİZE VE İÇTİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Sindirim sistemini zorlayacak besinlerden uzak durun. Hamilelikte hazımsızlık yaşamak gece uykusunun kalitesini bozar, uykunuzun bölünmesine neden olur. Bu yüzden kaliteli bir uyku için daha basit sindirilen yiyecekleri tercih etmelisiniz. Size dokunan, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bol sebze içeren öğünler tercih ederek sağlıklı bir beslenme yöntemi tercih edebilir, sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

“Hamileyim, uykuya dalamıyorum” diyorsanız yanlış tarafa yatıyor olabilirsiniz! Sadece 4 yöntemle daha iyi uyku mümkün

Gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek oldukça önemlidir. Öğünlerinizi bölerek tüketin. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde yaşanan yorgunluk ve uyku hali ile baş etmenin en iyi yolu sık sık ama az az yemektir.

Yatmadan önce çay, kahve gibi kafein içeren ve uykusuzluğa sebep olabilecek içecekler içmemeye özen gösterin.

Uyku kalitenizi tavan yaptıracak bu önerilere kulak vererek daha iyi bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz.

Kaynak : Türkiye Hastanesi Reçete Dergisi, turkiyehastanesi.com
Editör : Simgenur Gök
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...