Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

Mavi Kadın>Yaşam>İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

Mangal yakmak oldukça zor bir iş diyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü mangal yakmak aslında sandığınız kadar çok zor değil.

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

Yaz aylarında Pazar günü yapılabilecek en güzel şeylerden biri de piknik yapmaktır. Piknik denilince de ilk akla gelen mangal olsa gerek. Piknikte ailece mangal keyfi yapmak kimsenin hayır diyemeyeceği bir şeydir. Ancak mangal yakmak öyle kolay bir iş değildir, etlerin iyi pişmesi için önce ateşin doğru bir şekilde yakılması gerekir. Ateşin doğru bir şekilde yakılması için de doğru malzemelere ihtiyaç vardır. Velhasıl mangal yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Mangal yakarken uzun bir süre ateşle uğraşmamak ve etleri yakmak istemiyorsanız size birkaç tavsiyemiz var, buyurun birlikte okuyalım;

Mangal Nasıl Yakılır?

İlk defa mangal yakacağım, nasıl yakmayalım diyorsanız doğru yerdesiniz. Çünkü mangal yakmak sanıldığı kadar zor değil. Tabii ki çok kolay diyemeyiz, ancak mangal yakarken birkaç noktaya dikkat edersek, mangal yakma işini kolaylaştırabiliriz. Yorucu olmadan keyiflice mangal yakmanın püf noktaları;

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

  • İlk olarak mangal kömürünün doğru bir şekilde yakılması gerekir. Doğru bir şekilde mangal yakmanın yolu da doğru mangal malzemesi kullanmaktan geçer. Bu malzemeleri sayacak olursak; gazete kağıdı, kozalak, ince ağaç dalları ve çıra.
  • Mangal yakmak için gerekli olan malzemelerden (gazete kağıdı, ince ağaç dalı, kozalak, çıra) istediğiniz bir malzemeyi seçin ve ateşe atarak tutuşmasını sağlayın. Yanan ateşin üzerine kömürleri yavaşça eklemeye başlayın.

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

  • Ateşe atılan kömürler yanmaya başladıkça, ateşten fazla dumanlar çıkar. Bu dumanın etrafa dağılmadan direk yükselebilmesi için de soba bacası kullanılmasını tavsiye ederiz.
  • Kömürlerin iyice yanabilmesini sağlamak için de gazete yahut mangal faraşı kullanarak, mangalın yellenmesi gerekir.

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

  • Kömürlerin rengi artık iyice sarıya dönmeye başladıktan sonra etleri ızgara teline koyabilirsiniz. Kömürler iyice kor olmadan etler pişirmeye koyulursa, durum gıda zehirlenmesine doğru gidebilir. Bu nedenle kömürlerin iyice kor olup renginin sarıya dönmesini beklemelisiniz.
  • Bu arada kömürler iyice kor olup sararmaya başladıktan sonra bacayı kaldırabilirsiniz.

Mangal Yakmanın Püf Noktaları

Epey bir maharet isteyen mangal yakma işi göründüğü kadar kolay değildir. Ama sanıldığı kadar da zor değildir. Sadece mangal yakarken bilinmesi gereken bazı püf noktalara ihtiyaç vardır. Bu püf noktalar sayesinde keyifli bir şekilde mangal yakabilirsiniz.

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

  • Izgaraya başlamadan evvel bir baş kuru soğanı ortadan ikiye bölün. Ve soğanı ızgara teline sürerek ovalayın. Bu yöntem sayesinde etleriniz ızgara teline yapışmayacaktır.
  • Mangal yakarken dikkat edilmesi gereken nokta da pişen etlere duman kokusunun ve tadının sinmemesini sağlamaktır. Bunun için de iyice yıkanmış bir adet elma yahut limonu yanan ateşe atın. Bu sayede pişirdiğiniz etlere duman kokusu ve tadı sinmeyecektir.
  • Mangalda balık pişirecekseniz tereyağını ızgara telinin üzerine değil, balıkların üzerine sürmelisiniz.

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

  • Mangal yaparken şiş kullanacaksanız şuna dikkat etmelisiniz. Direkt olarak çöp şişlerini ateşe koymak çöplerin yanmasına neden olur. Ancak kullanacağınız tahta çöpleri 2-3 saat kadar suda bekletip öyle kullanırsanız, şişler asla yanmayacaktır.
  • Mangal ateşinin kor haline gelmesini beklediğiniz süre zarfının içerisinde, biber ve soğanları mangalda pişirerek bu süreyi değerlendirebilirsiniz.
  • Kor halinde olan ateşte soğan pişirmek istiyorsanız soğanı şu şekilde pişirin; Soğanın kabuğunu soymayın ve sopanı alüminyum folyoya sarıp közün içerisine koyun. Soğanı bir müddet beklettikten sonra ateşten alın ve soğanın lezzetli tadıyla tanışın.

İlk kez mangal yapacakların bilmesi gereken 8 püf nokta

  • Etlerin pişme sırasında, etten yağlar akar. Kor halindeki kömürün üzerine düşen yağlar da ateşin bir anda alevlenmesine yol açarak etlerin yanmasına neden olur. Bu durumu engellemek için ateşi söndürmeyecek kadar suyu elinize alıp ateşin üzerine serpin, alevin dindiğini göreceksiniz.
  • Mangalı yaktınız, etleri pişirdiniz... Nasıl olsa etler pişti diye işinizi bırakmayın. Çünkü son bir işiniz kaldı, o da ızgara telini temizlemek. Izgara teli henüz sıcakken, temizlemek telde kalan atıkların daha kolay temizlenmesine yardımcı olur. Izgara teli soğuduktan sonra temizlerseniz, temizleme işiniz oldukça uzun sürecektir.

Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...