Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Karnabahar Neye İyi Gelir Besin Değeri Nedir?Karnabahardaki Vitaminler

Mavi Kadın>Yaşam>Karnabahar Neye İyi Gelir Besin Değeri Nedir?Karnabahardaki Vitaminler

Karnabaharın ve karnabahar suyunun sağlığa yararları saymakla bitmez; cilt sağlığına iyi gelir, sindirim sitemini çalıştırır, antibakteriyel özellikleri ile

Karnabahar Neye İyi Gelir Besin Değeri Nedir?Karnabahardaki Vitaminler

Karnabaharın ve karnabahar suyunun sağlığa yararları saymakla bitmez; cilt sağlığına iyi gelir, sindirim sitemini çalıştırır, antibakteriyel özellikleri ile vücudu mikroplardan temizler, bağışıklık sistemini güçlendirir, çeşitli cilt enfeksiyonlarını önler, kanserin farklı türlerini engeller, vücuttaki iltihabı giderir, kötü kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarına şifadır, kemik sağlığını güçlendirir, kan dolaşımını arttırır, vücudu toksinlerden arındırır ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Ayrıca karnabahar kilo vermek için de çok yararlıdır.

Karnabaharın Sağlığa Faydaları Maddeler Halinde

  1. Karnıbahar yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudu iltihaplardan temizleyip bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  2. Karnabahar akciğer kanseri, meme kanseri, mesane kanseri gibi çeşitli kanser türlerinde kanser riskini azaltmada yardımcı olur: -
  3. Karnabahar zengin bir lif kaynağı olduğundan kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  4. Karnabahar kalsiyum oranı yüksek bir sebzedir, kemik ve dişleri güçlendirir, sinir uyarılarının iletimini artırır.
  5. Karnabahar detoks sebzelerdendir, vücudu toksinlerden arındırır, bedeni içeriden temizler.
  6. Karbahar bol miktarda posa içerir, bu özelliği sayesinde bağırsakları çalıştırıp kabızlığı giderir.
  7. Karnabahar karaciğeri temizleyen sebzelerdendir. Karnabaharda bulunan sülforaphane, glucobrassicin, glucoraphanin ve gluconasturian ismindeki bileşikler, karaciğer fonksiyonlarının çalışmasında çok yararlıdır.
  8. 1 kase karnabar yalnızca 29 kalori içerir, ayrıca karnabahardaki lif oranı çok yüksektir, tüm bu özellikleri ile kilo vermeye yardımcı olur.
  9. Kilo Vermeye Yardımcı Olur: İçerdiği bol miktarda lif nedeniyle vücudunuzun kilosunu korumada çok başarılıdır. Lifler midede şişerek, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar ve tekrar tekrar yeme dürtüsünü ortadan kaldırır. Bu sayede obezite önlenmiş olur. Ayrıca karnabahar B vitaminlerinden birçoğunu içerir ve bunlarda vücudun metabolizması için çok önemlidir. Kilo vermek için diyet yapanlar eğer düzenli olarak karnabahar tüketirlerse, bu onlara kolaylık sağlayacaktır. 100 gram karnabahar içerisinde 29 kalori enerji bulunmaktadır ve bu miktar çok azdır.
  10. Şeker Hastalığını Önler: Karnabahar bol miktarda diyet lifi içerir ve bu durum vücudumuzun, şeker hastalığını önlemesinde çok yardımcı olur. Lif, vücudunuzdaki kan şekeri seviyesini düşük tutar. İnsülin salgılanmasına yardımcı olarak, şekerin kana karışma hızını yavaşlatır ve bu şekilde vücudumuzda dolaşan şeker seviyesi kontrol edilmiş olur.
  11. Göz Sağlığını Güçlendirir: Karnabahar, A vitamini gibi birkaç antioksidan bakımından oldukça zengindir. A vitamini gözün zararlı serbest radikaller tarafından oksidatif zarara uğramasını önler. Ayrıca karnabaharın antioksidan özellikleri, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek göz hücrelerine de oksidatif zarar vermesini önleyerek, sonucu körlük olabilen, sarı nokta hastalığına mani olur. Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli olarak karnabahar tüketen insanların, katarakt gibi birçok göz sorunundan etkilenme ihtimalinin düştüğü bulunmuştur.
  12. Kalp ve Damar Hastalıklarını Önler: Karnabahar diyet lifi bakımından oldukça zengindir ve bu sayede kalbi, kalp krizi, felç gibi kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorundan korur. Bunun nedeni içindeki lifler vücudunuzdaki kötü kolestrolü düşürüp, iyi kolestrol seviyesini yükseltmesidir. Bu sayede vücudunuzda sağlıklı düzeyde bir kolestrol seviyesi olmasını sağlar. Kolestrolün yol açtığı sorunlardan da korunmuş olursunuz.
  13. Sindirim Sistemine Faydaları: Karnabahar su ve lif bakımından çok zengindir ve bunlar da sindirim sisteminize büyük faydalar sağlarlar. Ayrıca sindirim sisteminde oluşan kabızlık, şişkinlik, mide gazı gibi sorunları da önlemeye yardımcı olurlar. Karnabahar ayrıca glukosinolat, glukoraphanin ve sulfurofan gibi maddeler içerir ve bunlar da mide zarını koruyarak, Helicobacter bakterisinin çoğalmasını engeller. Bunların yanı sıra karnabaharın antioksidan özellikleri vardır ve bunlar da serbest radikaller tarafından organların oksidatif zarar görmesini önlerler. Yapılan araştırmalara göre karnabaharın düzenli tüketimi sonucunda, mide ülseri, prostat kanseri, meme kanseri, rahim kanseri ve kalınbağırsak kanserini önlediği bulunmuştur.

Karnabaharın Zararları

  1. Nadir görülse de bazı insanlarda karnabahara karşı alerji gelişebilir. Ciltte şiddetli kaşıntı, yüz ve el şişmesi ve nefes alma güçlüğü gibi belirtiler yaşanabilir.
  2. Karnabahar, sindirim sisteminde gaza ve şişkinliğe neden olan sindirilmeyen karbonhidratlar içerir. Midede gaz sancısına yol açabilir.
  3. Karnabahar pürin ismindeki bir maddeyi içerir. Pürinler, sakatat, sardalya, sığır eti, ıspanak, lahana, patlıcan ve lahana gibi çeşitli yiyecek ve sebzelerde bulunan doğal maddelerdir. Pürinler ürik asit oluşturmak için vücut tarafından parçalanırlar. Pürin miktarının fazla olması duyarlı bireylerde gut ataklarını tetikler ve böbrek taşı oluşturabilir.

Karnabahar Besin Değerleri

  1. Porsiyon Miktarı: 100 g
  2. Kalori (kcal) 24
  3. Toplam yağ 0,3 g        
  4. Trans yağ 0 g     
  5. Kolesterol 0 mg
  6. Sodyum 30 mg  
  7. Potasyum 299 mg      
  8. Karbonhidrat 5 g        
  9. Diyet Lifi 2 g     
  10. Şeker 1,9 g         
  11. Protein 1,9 g      
  12. A Vitamini          0 IU  C Vitamini          48,2 mg
  13. Kalsiyum   22 mg        Demir        0,4 mg
  14. D Vitamini         0 IU  B6 Vitamini       0,2 mg
  15. B12 vitamini      0 µg  Magnezyum        15 mg

Karnabahar Bebeklerde Gaz Yaparmı Ve Bebeklere Ne Zaman Verilir? 

Taze Yeşil Nanenin Faydaları Nane Yağı Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır? Tıklayınız

Lahananın Faydaları Lahana Yaprağı Neye İyi Gelir? Sağlığa 10 Faydası Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...