Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kedim Kabız Oldu Kakasını Tuvaletini Yapamıyor Kabızlık Nasıl Geçer

Mavi Kadın>Yaşam>Kedim Kabız Oldu Kakasını Tuvaletini Yapamıyor Kabızlık Nasıl Geçer

Kabızlık kedi gibi evcil hayvanlarda sindirim sistemiyle ilişkili en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Kabızlık kedinin dışkısını yaparken zorlanması, küçük, sert ve kuru kaka yapması demektir. Kabızlık her yaştaki kedilerde ortaya çıkabilir,

Kedim Kabız Oldu Kakasını Tuvaletini Yapamıyor Kabızlık Nasıl Geçer

Kabızlık kedi gibi evcil hayvanlarda sindirim sistemiyle ilişkili en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Kabızlık kedinin dışkısını yaparken zorlanması, küçük, sert ve kuru kaka yapması demektir. Kabızlık her yaştaki kedilerde ortaya çıkabilir, ancak orta yaşlı ve yaşlı kedilerde daha yaygındır.

Kedilerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

  1. Yetersiz lifli beslenme
  2. Yaşlanma. Yaşlanma ile birlikte kedilerde kabızlık görülebilir.
  3. Bağırsaklarda tüy yumağı birikmesi. Kediler kendilerini temizlemek için diliyle tüylerini yalarlar. Bu durum çok sayıda tüy yutmalarına neden olur ve bağırsaklar tüyle dolup kabızlık meydana gelebilir.
  4. Şeker hastalığı
  5. Raşitizm hastalığı
  6. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması) . Dehidrasyon kedilerde kabızlığın sık karşılaşılan nedenlerindendir. Dehidrasyon, kediniz yeterince su içmiyorsa su alımının azalmasından veya böbrek hastalığı, kusma, ishal veya idrara çıkmaya neden olan ilaçlardan dolayı su kaybının artmasından kaynaklanabilir.
  7. Büyümüş prostat bezi
  8. Stres veya davranışsal nedenler - çevrede bir değişiklik, evde yeni bir hayvan vb kedinin huzurunu bozan şeyler
  9. İp, kumaş, kemik vb. yabancı cisimlerin yutulması
  10. İlacın yan etkisi
  11. Hareketsiz yaşam
  12. Pelvik bölgeye yakın tümörler
  13. Tümör veya diğer bağırsak tıkanıklığı hastalıkları
  14. Nörolojik bozukluk
  15. Kedinizin çok fazla su kaybetmesine (örn. Kronik böbrek hastalığı, hipertiroidizm, şeker hastalığı vb.) susuz kalmasına neden olan metabolik hastalık
  16. Obezite
  17. Yetersiz su tüketimi kedinizde kabızlığa sebep olabilir.
  18. Pelvis / kemik veya sinir problemleri
  19. Kanser
  20. Enflamatuar barsak hastalığı.
  21. Kalıtsal nedenler (daha yaygın olarak Manx kedisinde görülür)
  22. Anormal kolon şekli veya hareketliliği
  23. Hipertiroidizm

Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Bir kedi kabız hale geldiğinde, kedi dışkısını kolonunda birkaç gün tutar ve dışkı sertleşip kurur. Kedinin dışkılamasızorlaşır ve acı verir.

  1. Seyrek veya hiç dışkılama olmaması
  2. Dışkılamaya çalışırken kedinin acı çekmesi
  3. Sert, kuru, küçük dışkı, muhtemelen biraz mukoza veya kanla dışkılama
  4. Keçi dışkısı gibi parça parça kaka yapma
  5. İştah kaybı
  6. Kilo kaybı
  7. Ayaklarını karnına doğru çekmiş top gibi olduysa
  8. Letarji
  9. Kusma

Kedilerde, Yavru Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Kediniz kabızlıktan muzdaripse onu veterinere götürebilirsiniz. Veteriner elle muayene yapacak gerekirse bağırsak filmi çekecek kedideki kabızlığın nedenini belirleyip size bazı ilaçlar verecektir.Veteriner lavman önerilebilir veya müshil, dışkı yumuşatıcı veya probiyotik gibi ilaçlar reçete edilebilir.

Zeytinyağı

Yetişkinlerde olduğu gibi kedilerde de kabızlık için zeytinyağı kullanılabilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağını kedinin sulu mamasına eklemek daha kolay tuvalete çıkmasını sağlayacaktır. Pamuklu çubuğu zeytinyağına batırıp bunu kedinin anüsüne nazikçe batırmak anüsü uyarıp kabızlığı giderebilir.

Mamasını Değiştirin

Sulu ve lifli mamalar ile kediyi beslemek kedide kabızlığa iyi gelecektir. Bu özellikte bir mamaya geçiş yapabilirsiniz.

Egzersiz Yaptırın

Kedinizin günlük rutinine daha fazla aktivite katmak, bağırsakları da dahil olmak üzere tüm vücudunun hareket etmesini sağlayacaktır. Birlikte oynayabileceğiniz farklı oyunlara bakın veya onları ayakta tutmak için oyuncaklar bulunBirçok yaşlı kedi ve ev kedisi, aktivite eksikliği, hareketsiz nedeniyle kabız hale gelir. Kedinizi hareket ettirmeye çalışın, kabızlığın çözülmesine yardımcı olabilir. Kedinin egzersiz yapmasını ve oynamasını sağlamak için lazerli oyuncak kullanabilirsiniz. İyi bir egzersiz, genellikle kediyi bağırsak hareketi yapmaya teşvik eder.

Bol Su İçirin

Kedinizin kabız halindeyken bol su içmesini sağlayın. Su kabızlığın giderilmesine yardımcı olacaktır. Kedinize daha fazla içmesini hatırlatmak için evin farklı yerlerinde su kapları bulundurun

Bal Kabağı Verin

Haşlanmış püre halde balkabağı da kediler için doğal bir müshil görevi görür. Kabızlığı gidermek için kedinizin yemeklerine bir çorba püre haldeki balkabağı eklemeyi deneyin.

Günde 1-2 tatlı kaşığı püre haldeki balkabağını kedinin mamasına katabilirsiniz.

Kedinizi Fırçalayın

Kedinin tüylerini yutması kedilerde kabızlığın ana nedenlerindendir. Kedinizi düzenli olarak fırçalamak, özellikle uzun tüylü kedilerde kedinin kabızlığı için harika bir doğal önlemedir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...