Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Tarkan Karakan'dan ezber bozan açıklama: Glutensiz diyet kilo aldırır

Mavi Kadın>Diyet>Prof. Dr. Tarkan Karakan'dan ezber bozan açıklama: Glutensiz diyet kilo aldırır

Son yıllarda diyet listeleriyle tartışılan Gluten konusunda çarpıcı açıklamalar yapan Prof. Dr. Tarkan Karakan ezber bozdu. Çölyak hastalığı olmayan kişilerin glutensiz diyet yapmaları durumunda kilo alabileceğini bilerten Karatan sağlıklı kilo vermek isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Prof. Karakan, makarnanın bir Akdeniz diyeti bileşeni olduğunu ve tüketilmesinde sakınca olmadığını vurguladı.
Prof. Karakan, makarnanın bir Akdeniz diyeti bileşeni olduğunu ve tüketilmesinde sakınca olmadığını vurguladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalından Prof. Dr. Tarkan Karakan çölyak hastalığı olmayan kişiler için glutensiz diyetlerin bilimsel bir temeli olmadığını söyledi. Glutensiz diyet listelerinin sağlık üzerinde olumsuz etkiler yapabileceğini belirten Prof. Karakan, son yılların tartışılan kavramıyla ilgili ezber bozan tavsiyelerde bulundu. 

Glutenin ne olduğu, çölyak hastalığı, gluten hassasiyeti ve alerjisi, glutensiz diyetler ve bu diyetlerin sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tarkan Karakan şaşırtıcı açıklamalarda bulundu.

Dr. İbrahim Ersoy'un sunduğu bir sağlık programında Profesör Doktor Tarkan Karakan'ın katılımıyla sağlık alanında merak edilen konulara dikkat çekildi. Programda özellikle gluten ve glutensiz diyetlerden bahsedildi. 

MAKARNA VE EKMEK MUTLAKA OLMALI

Prof. Dr. Tarkan Karakan gluteni buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olarak tanımlarken, gıda endüstrisinde kullanılan bu proteinin özellikle çölyak hastaları üzerinde ciddi anlamda etkileri olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Tarkan Karakan'dan ezber bozan açıklama: Glutensiz diyet kilo aldırır

Prof. Dr. Tarkan Karakan ekmek ve makarnanın beslenme açısından önemli olduğuna dikkat çekerken günde birkaç dilim tahıllı ekmeğin yenmesi gerektiğini ifade etti. 

Makarnanın bir Akdeniz diyeti bileşeni olduğunu ve tüketilmesinde sakınca olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Karakan, yulaf hakkında da bilgiler verdi. 

Yulafın probiyotik açısından çok zengin olduğunu bağırsak bakterilerini beslediği için mutlaka yenmesi gerektiğini söyledi. 

Karakan, çölyak hastalığını glutenin bağışıklık sistemi tarafından düşman olarak algılanması ve bağırsaklarda ciddi bir inflamasyona yol açması olarak tanımladı. Daha sonra bu hastalığın tedavisi hakkında konuştu...

GLUTENSİZ DİYETLER ZARARLI OLABİLİR 

Çölyak hastalığı olmayan kişiler için glutensiz diyetlerin bilimsel bir temeli olmadığını söyleyen Prof.Dr. Karakan bu diyetlerin sağlığa zararları olabileceğinin de altını çizdi.

Tam tahıllı besinlerin sağlık açısından göz önünde bulundurulduğunda glutensiz diyetlerin önemsiz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karakan kilo vermek bir yana bu diyetlerin daha da zararlı olabileceğini ifade etti.

GLUTEN CANAN KARATAY İLE GÜNDEM OLDU

Glutensiz beslenme konusunda son yıllarda en çok konuşulan isim Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay ise ekmek ve makarna gibi besinlerin hayatımızdan çıkıralması gerektiğini söylüyor. Her açıklamasında Glutensiz beslenme tavsiyesinde bulunan Canan Karatay, her türlü hastalığı bu proteinden kaynaklandığını savunuyor. Canan Karatay, glutenin vücuda girdiğinde dost bakterileri öldürdüğünü savunarak "ALS, dikkat dağınıklığı, otizm, diyabet, osteopeni, beyin bulanıklığı,kanser, sık sık hastalanma, süt ürünlerinde entolarans, büyüme geriliği, depresyon, kısırlık, migren, sık sık düşük yapma, Alzheimer, Parkinson, burun tıkanıklığıdır" gibi rahatsızlıklara neden olduğunu belirtiyor. 

GLUTEN NEDİR, ZARARLI MI, YARARLI MI?

Gluten tahıllarda bulunan temel depo proteinidir. Cölyak hastaları glutenli besinler tüketemiz. Bu kişilerin ömür boyu ciddi bir glütensiz diyet uygulamaları gerekir. Çölyak dışında buğday alerjisi, glüten hassasiyeti veya glüten duyarlılığı olan kişiler de glüten içeren besinleri tükettiklerinde ciddi semptomlar karşılaşabilirler.

Glutensiz beslenmenin son yıllarda gündemde olması nedeniyle bu proteinin zararlı olduğu algısı yayılmıştır. Aslında insan vücudu için faydası da bilimsel olarak ispatlanmıştır. Prebiyotik sınıfında yer alan protein bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Böylece ciddi sonuçlar doğurabilecek bazı bağırsak hastalıklarının oluşmasına engel oluyor. Ayrıca tahılsız bir beslenme düzeni tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlıklarını da artırıyor. Bundan dolayı bazı uzmanlar gluten hassasiyeti yaşamayan kişilerin tam tahıllı gıdaları hayatından çıkarmaması gerektiği belirtiyor.  

Kaynak : yasemin.com
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...