Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Sarı Leblebinin Zararları Leblebi İshal Yapar mı?

Mavi Kadın>Yaşam>Sarı Leblebinin Zararları Leblebi İshal Yapar mı?

Nohutların kavrulmuş hâli olan leblebi, kuruyemişlerin en sevilenlerinden biridir. Beyaz ve sarı olarak iki farklı türü bulunan leblebiler nohut ile yapıldıkları için, sağlığımıza da son derece yararlıdır. Leblebi kilo vermeye yardımcı olurken aynı

Sarı Leblebinin Zararları Leblebi İshal Yapar mı?

Nohutların kavrulmuş hâli olan leblebi, kuruyemişlerin en sevilenlerinden biridir. Beyaz ve sarı olarak iki farklı türü bulunan leblebiler nohut ile yapıldıkları için, sağlığımıza da son derece yararlıdır. Leblebi kilo vermeye yardımcı olurken aynı zamanda kalp ve mide sağlığını da desteklemektedir. Bunun gibi çok sayıda yararı olan leblebi, aşırı tüketildiğinde birtakım yan etkilere de sebep olabilmektedir.

Leblebinin Zararları Nelerdir, Leblebi Kabızlık Yapar mı?

Tüm gıdalarda olduğu gibi, leblebi tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Aksi halde bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkma riski mevcuttur. Beyaz leblebiyi gereğinden fazla yerseniz, bazı olumsuz durumlarla karşılaşmanız muhtemeldir.

Çerezlerin en lezzetlilerinden olan leblebi, herkesin iştahla yediği bir besindir. Fakat leblebinin içerisinde bulunan maddelerin bazıları, gaz oluşumuna yol açabilir. Leblebinin yapısındaki lif miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle aşırı tüketilmesi durumunda hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri meydana gelebilir. Leblebi, gaz yapma özelliği olan nohudun kavrulmasıyla elde edildiğinden, fazla yendiğinde gaz oluşumuna sebep olması kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra eğer nohut alerjiniz varsa, leblebinin bünyenizde gaz yapma ihtimali daha yüksek olacaktır. Vücudun savunma mekanizması, leblebiyi yabancı bir madde olarak göreceğinden gaz sorunu baş gösterebilir. Bilhassa emziren anneler, bebeklerinde gaz sancısı oluşmaması amacıyla leblebi tüketiminde dikkatli olmalıdırlar.

Leblebiyi gerektiği kadar tüketirseniz, kabızlığa neden olmayacaktır. Fakat zengin lif kaynağı olduğundan dolayı, aşırı tüketilmesi durumunda kabızlık ve şişkinlik rahatsızlıklarını beraberinde getirebilir. Ancak ölçülü yendiği takdirde sağlık için oldukça yararlıdır. Hattâ bağırsakların da düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Leblebi ishal yapmaz, aksine ishalin kesilmesine yardımcı olur.

Leblebi, erişkinler için tehlikeli olmamakla birlikte, bebeklerin bulunduğu ortamlarda ağzı açık bırakılmamalıdır. Çünkü leblebi, yeme yeteneği gelişmemiş olan bebeklerin nefes borusuna kaçarsa, yaşamı tehdit eden problemler ortaya çıkabilir.

Devamlı leblebi tüketmek, aşırı miktarda karbonhidrat almak anlamına gelir. Bu ise kilo alımına neden olabilir.

Leblebi yerken ölçülü olunmalıdır. Gereğinden çok leblebi yemek, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik sorunlarına davetiye çıkarabilir.

Ayrıca leblebi bazı insanlarda bağırsak kramplarına da yol açabilir.

Leblebinin Faydaları Nelerdir?

  1. Leblebinin içerisinde bolca fosfat, kalsiyum, çinko, manganez, magnezyum ve benzeri mineraller yer almaktadır. Buna ek olarak leblebi, K vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler de barındırmaktadır.
  2. Tam anlamıyla bir protein deposudur.
  3. Bağışıklık sistemini güçlendirerek her zaman zinde kalmaya yardımcı olur.
  4. Bel ağrılarının giderilmesinde rol oynar. Aynı zamanda diş ağrılarına da yararlıdır.
  5. Bol miktarda lif içermektedir ve sindirim sisteminin rahatlamasına katkıda bulunur.
  6. Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir. Böbrek taşınız varsa leblebiyi güvenle tüketebilirsiniz.
  7. Hazımsızlığa iyi gelir.
  8. Bağırsakların çalışmasını düzenler.
  9. Ses kısıklığına yararlıdır.
  10. Yüksek kan basıncının düşürülmesinde tesirlidir.
  11. Enerji vericidir.
  12. Sinir sistemi üzerinde pozitif etkiler gösterir.
  13. Leblebi, DNA sentezi ve onarımı için gerekli olan folat bakımından da zengindir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...