Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Akasya Ağacı Nedir Akasya Ağacının Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir?

Mavi Kadın>Yaşam>Akasya Ağacı Nedir Akasya Ağacının Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir?

Akasya ağacı, küçük yapraklı, dalları sarkık ve salkım çiçekli boyu 9–10 metre olan bir ağaçtır. Toplumumuzda “Salkım Ağacı” adıyla anılan bu hoş kokulu ağaç, farklı iklim şartlarına adapte olabilen bir yapıya sahiptir ve yurdumuzda son derece yaygın

Akasya Ağacı Nedir Akasya Ağacının Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir?

Akasya (Salkım Ağacı) Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Akasya ağacı, küçük yapraklı, dalları sarkık ve salkım çiçekli boyu 9–10 metre olan bir ağaçtır. Toplumumuzda “Salkım Ağacı” adıyla anılan bu hoş kokulu ağaç, farklı iklim şartlarına adapte olabilen bir yapıya sahiptir ve yurdumuzda son derece yaygındır.

Akasya Ağacının Özellikleri Nelerdir?

  1. Güzel kokusu ve zarif görüntüsüyle akasya ağacı, yol kenarlarına, bahçelere ve parklara süs ağacı olarak dikilir.
  2. Yarı tropikal, nemli ve ılık iklimleri sever.
  3. Çoğunlukla beyaz, kırmızı, krem ve sarı tonlarda çiçek açar. Fakat mor Akasya çiçeği de vardır.
  4. Akasyaların oldukça güçlü bir yapısı olduğundan sert hava koşullarından etkilenmezler. Fakat yine de ince dallarını rüzgara karşı korumak lazımdır. Yoksa bu küçük dalların hemen kırılma riski yüksektir.
  5. Akasya fidanları ekildikten kısa bir süre sonra çabucak büyür. Bunun için fazla beklemenize gerek kalmaz.
  6. Akasya ağacının sıkı ve sert bir dokusu vardır. Esnek olduğu için yarılma, vurulma, sürtünme gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Akasya ağacının işlenmesi zordur.
  7. Küçük yaprakları ve mis gibi kokan salkım çiçekleriyle bu ağaç, doğadaki en muhteşem güzelliklerden biridir. Akasya çiçeğinin faydaları ise pek çoktur.
  8. Yarı tropikal ve sıcak ılıman iklimlerde doğal olarak yetişen Akasya, çoğunlukla yeşil yapraklıdır.

Akasya Ağacının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Akasya ağacının kurutulan yaprakları ve çiçekleri farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Örneğin kuru Akasya yaprağını kaynatıp içmek vücudun terlemesini sağlar, soğuk algınlığını ve astım belirtilerini hafifletir. Daha rahat nefes almaya yardım eder. Safrayı artıran Akasya yaprağı, mikroplara karşı etkilidir.
  2. Akasya çayı sakinleştirir ve dinlendirir. Akasya çiçeğinin suda kaynatılmasıyla hazırlanır. Lakin Akasya yaprağı fazla tüketilirse hafif zehirlenme yapabilir.
  3. Akasya ağacı kendi içinde çeşitli türlere ayrılmaktadır. Bazı Akasya türlerinden zamk çıkarılmaktadır. Yine bazı Akasya türlerinin odunu suda kaynatılmakta ve böylelikle dericilik, kumaş boyama, tıp gibi alanlarda faydalanılan Kadıhindi isimli bir madde elde edilmektedir.
  4. Akasya çiçeği ve yaprağı suda kaynatılıp bal eklenerek göz çevresine pansuman olarak uygulanırsa sivilceleri ve iltihaplanmayı giderir.
  5. Akasya meyvelerinin ve yapraklarının hayvanlara yem olarak verildiği bilinmektedir.
  6. Akasya odunu çok serttir ve dayanıklıdır. Kolaylıkla işlenir ve gemi inşası, mobilyacılık gibi alanlarda kullanılır.
  7. Macar balında Akasya ağacının katkısı vardır. Maceristan'da her yıl en az 10.000 ton Akasya balı üretilmektedir.
  8. Akasya, bahçelere süs ağacı olarak dikilir. Ayrıca deri işlemede sıklıkla kullanılan tanen isimli bir madde, Akasya ağacında yoğun olarak bulunur. Koku üretiminde Akasya çiçeklerinden yararlanılır. Zira bu çiçekler, uçucu yağlar ihtiva eder.

Akasya Ağacı Yaprağı Nasıl Tüketilir?

25 gram akasya yaprağı 1 litre suya eklenip kısık ateşte kaynamaya bırakılır. 5 dakikadan fazla kaynatılmaz. Süzülüp her sabah-akşam birer bardak içilir.

Akasya Ağacının Zararları Nelerdir?

  1. Çok fazla Akasya yaprağı tüketmek zehirlennmeye sebep olur.
  2. Akasya yapraklarını kullanmadan evvel doktorunuzdan bilgi almalısınız.
  3. Eğer Akasya yaprağı kullanırken herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız derhal kullanımı sonlandırarak bir uzmandan yardım almalısınız.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...