Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte kivi yemenin faydaları ve zararları nelerdir? Günde kaç tane kivi yemeli?

Mavi Kadın>Gebelik>Hamilelikte kivi yemenin faydaları ve zararları nelerdir? Günde kaç tane kivi yemeli?

Hamilelik döneminde canınız kivi çekiyorsa, bu meyveyi güvenle tüketebilirsiniz. Kivi C, E vitamini, K vitamini, folik asit, kalsiyum, potasyum, mineraller ve lifle dolu muhteşem bir meyvedir. Aynı zamanda anne ve bebek sağlığına faydalı antioksidanlar açısından da zengindir. Bu tatlı ve eşsiz meyvenin gebelikte faydaları hakkında detaylara geçelim...

Kivi, yüksek lif içeriğiyle hamilelikte kabızlığı önlüyor.
Kivi, yüksek lif içeriğiyle hamilelikte kabızlığı önlüyor.

Kivi, anavatanı Çin ve Yeni Zellanda olan, tüm sene boyunca satışı gerçekleşen gebelikte tüketebileceğiniz en sağlıklı meyvelerden. Acıbadem’in haberine göre kivi, folat içeriği sayesinde gebelik döneminde fetüsün gelişimini destekliyor ve doğum kusurlarını önlüyor. Kivide yer alan vitamin ve mineraller, hamile ve bebek sağlığı için de önemli rol oynuyor.

USDA'ya (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı) göre, orta büyüklükte bir meyve, yani yaklaşık 69 gr, 42,1 kalori, 0,3 gr yağ, 10 gr karbonhidrat, 2 gr diyet lifi, 64 mg C vitamini, 17,2 mcg folat ve 27,8 mcg K vitaminleri ile günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını karşılamaya yardımcı oluyor.

HAMİLELİKTE KİVİ YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

The Times Of İndia’da kivinin folat içeriğiyle hamilelikte nöral tüp defektini önlediği, C vitamini özleriyle kansızlığa iyi geldiği, K vitamini barındırdığından dolayı iyileşmeyi desteklediği, diğer meyvelerden glisemik indeksinin daha düşük olduğu bu sayede kan şekerinde ani yükselme yapmadığı yazıyor. Kivinin diğer faydaları şöyledir:

KABIZLIĞI ÖNLER

Kabızlık, gebelik döneminde karşılaşılan yaygın sorunlar arasında yer alıyor. Kivi, yüksek lif oranıyla yumuşatmaya ve bağırsak hareketlerinin düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Bu sayede kabızlığa iyi geliyor, şişkinliği gideriyor ve karın ağrısını önlüyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Kivi, bağışıklığı güçlendirmeye, serbest radikallere ve alerjilere karşı koruma sağlayan yüksek miktarda C vitamini içeriyor. C vitamini içermesinin bir diğer artı yönü de enerji vermesi ve yorgunluğa iyi gelmesi. 100 gram kivide yaklaşık 161,3 mg C vitamini bulunuyor; bu oran, portakal ve çileklerde bulunan C vitamini miktarının neredeyse üç katı kadar.

KANSIZLIĞI ÖNLER

Hamilelik döneminde kadın vücudu bebeğin büyümesini desteklemek için daha fazla kan üretir. Demir içeren besinleri yeteri kadar tüketmediğinizde, vücudunuz bu ilave kanı yapmak için ihtiyaç duyduğu miktarda kırmızı kan hücresi üretemeyebilir. Bunun sonucunda gebelikte kansızlık meydana gelir. C vitamini, demir açısından zengin gıdalardan demirin daha iyi emilmesini kolaylaştırır. Kivi de C vitamini oranı yüksek bir meyve olarak demir emilimi destekleyip gebelerde kansızlığı önler.

KANIN PIHTILAŞMASINA YARDIMCI OLUR

Kivi kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini açısından oldukça zengin bir kaynaktır  özellikle son üç aylık dönemde bol miktarda kivi tüketmeniz önerilir.  Böylece doğum sırasında ve sonrasında vücudunuzun faydalanacağı vitaminlerin kazanılmasına da yardımcı olacaktır.

Hamilelikte kivi yemenin faydaları ve zararları nelerdir? Günde kaç tane kivi yemeli?

KİVİ YEMEK DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR MI?

National Childbirth Trust'ın haberinde Ananas, kivi, mango ve papaya gibi taze tropikal meyvelerde bromelain adı verilen bir enzim açısından yüksek içeriğiyle rahim dokusu üzerinde etkili olduğu yazıyor. Kivi, rahmin kasılması ve rahim ağzının doğuma hazırlanmasında görevli olan 'prostaglandin' hormonu üretimini artırıp doğumu kolaylaştırmaya yardımcı olabiliyor.

KAN ŞEKERİ DENGESİNİ KORUR

Kivi, yüksek şeker içeriği olmadan tatlı ihtiyacınızı giderebilecek en faydalı gıdalar arasında yer alıyor. Kivi diğer meyvelerle karşılaştırıldığında daha az miktarda glikoz içeriyor. Kivinin düşük şeker içeriği sizi gebelik diyabeti riskinden de koruyabilir. Hamilelik döneminde gebelik diyabeti büyük bir risktir, ancak kivi vücudunuzun kan şekeri seviyesini korumasında önemli rol oynar.

BEBEĞİN KEMİKLERİNİ GÜÇLENDİRİR

Kivi içeriğinde kalsiyum yer alan meyvelerden. Kalsiyum minerali sizin ve bebeğiniz için çok önemli bir besin kaynağı. Bebeğinizin dişlerinin, kemiklerinin, kaslarının ve hatta kalbinin gelişimi kısmen kalsiyum açısından zengin gıda maddelerinin alımına bağlıdır. Hamilelikte düzenli olarak kivi tüketerek bu ihtiyacınızı temin edebilirsiniz.

Hamilelikte kivi yemenin faydaları ve zararları nelerdir? Günde kaç tane kivi yemeli?

HAMİLELİKTE KİVİ GÜNDE KAÇ TANE YENMELİ?

Sağlıklı ve güvenli bir hamilelik için günde yaklaşık 2-3 kivi tüketebilirsiniz.  Ancak gastrit, alerji veya herhangi bir sindirim sorunu yaşıyorsanız kiviyi günlük beslenme rutinine eklemeden önce doktorunuza danışın.

HAMİLELİKTE KİVİ YEMEK BEBEĞİN CİNSİYETİNDE ETKİLİ Mİ?

Hamilelikte tatlı veya ekşi bir şeyi (kivi meyvesi gibi) aşermenin, kız hamileliğinizin göstergesi olabileceğini çeşitli kaynaklardan duymuş olabilirsiniz, ancak aşerme ile bebeğin cinsiyetinin ilgili olmasına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

HAMİLELİKTE KİVİ ÇAYI İÇİLİR Mİ?

Yemek.com’da gebelikte kivi çayı içmeden önce doktora danışılması öneriliyor.

HAMİLELİKTE KİVİ YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Hamilelikte kivi yemek makul miktarda tüketildiği takdirde güvenlidir. Ancak aşırı miktarda yemekle beraber alerjik belirtiler veya diğer sağlık sorunları gelişebilir. Hamilelikte kivi yemenin muhtemel yan etkiler şunlar olabilir:

  • Astım, ciltte döküntü, kurdeşen ve lateks alerjisi
  • Ağızda veya dilde yaralar ve döküntüler
  • İshal, mide bulantısı ve kusma

Kaynak : momjunction.com, The Times Of İndia, National Childbirth Trust, parenting.firstcry.com, onlymyhealth.com, yemek.com, USDA
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...