Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte muz yemenin 10 faydası ve bilinmeyen zararları

Mavi Kadın>Gebelik>Hamilelikte muz yemenin 10 faydası ve bilinmeyen zararları

Muz gebe kadınların en çok tercih ettiği, severek tükettiği meyvelerden. Muzun hem anne hem de fetüs için sayısız faydası var. Hamilelikte düzenli olarak her gün 1 adet muz yemek kansızlığa iyi geliyor, enerji veriyor, yüksek tansiyonu düşürüyor, fetüsü doğum kusurlarından koruyor. Muzun hamile kadına ve bebeğe faydaları için buyurun devam edelim.

Muz, gebelikte sık karşılaşılan sabah bulantılarını anında kesiyor.
Muz, gebelikte sık karşılaşılan sabah bulantılarını anında kesiyor.

Muz karbonhidrat, diyet lifi, omega-3 ve omega-6 gibi esansiyel yağ asitleri, A vitamini, C vitamini, B vitamini kompleksi ve manganez, magnezyum, niasin, potasyum, kalsiyum, bakır ve selenyum gibi mineraller açısından zengin bir kaynak. Tüm bu besinler hamilelik sırasında fetüsün sağlıklı gelişimine ve hamile kadının sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesine yardımcı oluyor.  Ancak diğer besinlerde olduğu gibi muzu da ölçülü tüketilmeli. Günde 1-2 orta boy muz yiyebilirsiniz.

HAMİLELİKTE MUZ YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Hamilelik anne adaylarınca heyecanlı bir dönem, bebeğin anne karnında büyümesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alabilmesi adına sağlıklı beslenme zamanı. Muz da uzmanlar tarafından önerilen besinlerden. Hamilelikte muzu tek başına meyve olarak tüketilebileceğiniz gibi smootihelere, pankeklere katabilir, yulaf ezmesi ile muzu karıştırıp sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz. Hamilelikte muzun faydaları şöyledir:

KANSIZLIĞA İYİ GELİR

Kansızlık gebelikte yaygın görülen bir problem. Bu sorun şundan kaynaklanır: hamilelikte kadının vücudunda dolaşan toplam kan hacmi ortalama %45-50 oranında artar. Bu artışın amacı; rahme giden kan miktarının yükselip bebeğin artan kan ihtiyacını karşılamaktır.  Doğuma yakın gebelikte, rahme giden kan akımı dakikada 1000 ml'ye ulaşır. Gebelikte yetersiz demir alımı, demir açısından zengin besinlerin tüketilmemesi kansızlığa yol açar. Muz demir içeriği ile gebelikte kansızlığa şifa olabiliyor.

MİDE BULANTISINI GİDERİR

Sabah bulantıları veya günün herhangi bir saatinde meydana gelebilen mide bulantısı hamileliğin özellikle ilk üç ayında çoğu kadının ortak şikayeti. Neyse ki muz gibi şifalı bir meyve yaratılmış! Muz B6 vitamini açısından zengin içeriği ile mide bulantısına iyi geliyor, kusma ve buna bağlı sıvı kaybını önlüyor.

Hamilelikte muz yemenin 10 faydası ve bilinmeyen zararları

KABIZLIĞA ŞİFADIR

Kabızlık hormonlardaki artışla beraber çoğu hamile kadınların yaşadığı en yaygın ve en can sıkıcı sorunlardan. Muz, bol miktarda lif içeriği ile bağırsakları çalıştırıyor, sindirimi düzenliyor ve doğal yolla kabızlığa şifa oluyor. Ancak bazı kişilerde muz yemek değil kabızlığa iyi gelmek bilakis kabızlığa neden olabiliyor, size de muz dokunup kabızlık yapıyorsa muz tüketimini sınırlamanız iyi olur.

DOĞUM KUSURLARINI ÖNLER

Folik asit bir çeşit B vitamini türevi, B9 vitaminidir, folat olarak da bilinir. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde alacağınız günde 400 mcgr folik asit, fetüste oluşabilecek doğumsal beyin ve omurilik kusurlarını (nöral tüp defekti) önlemede oldukça etkili. Muz, fetüsün beyin ve omurilik gelişimi için gerekli olan iyi bir folat kaynağı sayılır. Hamilelik döneminde düzenli muz yemek, vücuttaki folat düzeylerini artırıyor, bebeği doğum kusurlarından koruyor.

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜR

Yüksek tansiyon gebelikte hormonlardaki artışa bağlı gelişen can sıkıcı sorunlardan bir diğeri. Muz zengin potasyum kaynağı olarak vücuttaki kan basıncını kontrol ediyor, tansiyonun yükselmesini önlüyor. Muzu beslenmenize dahil ederek, tansiyonunuzdaki dalgalanmaları önleyebilirsiniz.

MUZ MÜTHİŞ BİR C VİTAMİNİ KAYNAĞI!

Muz, önemli bir C Vitamini kaynağı! Askorbik asit olarak da adlandırılan bu vitamin, vücuttaki demirin emilmesi için gerekli. Ayrıca kemiklerin büyümesi, dokuların onarılması ve sağlıklı cildin korunmasında da bu vitamin görevli. C vitamini doğal antioksidan olarak enfeksiyonla da savaşmaya yardımcıdır. Hamilelik sırasında muz yemek, bebeğe ve anne adayına C vitamininin tüm faydalarını sağlayabilir.

Hamilelikte muz yemenin 10 faydası ve bilinmeyen zararları

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Kemiklerin güçlü olması için kalsiyum gerekli vitaminlerden. Muz kalsiyum açısından zengin bir besin olduğundan her gün muz tüketmek, kalsiyum düzeylerini artırmaya yardımcı oluyor, anne karnındaki bebeğin kemik gelişimini destekliyor, annenin kemik sağlığını koruyor.

ÖDEMLE MÜCADELE EDER

Bebek bekleyen birçok kadın, özellikle gebeliklerinin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde ayak bilekleri, ayaklar ve diğer eklemlerde ödem sorunu yaşar. Bu problemle karşılaşanlar tuz alımını sınırlamalı ve muz gibi ödemi gideren besinler tüketmeli.

HALSİZLİĞE İYİ GELİR

Halsizlik, enerji düşüklüğü hemen hemen her gebe görülen ortak bir sorun. Muz; glikoz, fruktoz ve sükroz gibi basit şeker içeriği ile enerji seviyenizi artırıyor, halsizliğe iyi geliyor.

STRESİ ÖNLER

Hamilelikte hormonlardaki değişime bağlı olarak stres, anksiyete, gerginlik ve endişe gibi duyguları hissetmek çok normal. Muzun içerisinde bulunan besin maddeleri “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotoninin üretimini artırıyor, hamilelere sakinlik ve huzur veriyor, stresi gideriyor.

HAMİLELİKTE MUZ YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Muz en sağlıklı ve en faydalı besinlerden. Makul ölçüde tüketildiği takdirde hiçbir sorun yok, ancak muz alerjiniz varsa yahut çok fazla muz yerseniz şu sorunlar yaşanabilir:

Muz, kalori ve şeker bakımından zengin bir meyve sayıldığından fazla tüketimi kilo aldırabiliyor. Hamilelik sırasında fazla kilo almamaya özen gösteren, günlük kalori ihtiyacını aşmadan 1-2 adet fazla muz yememeli.

Gebelik diyabeti olan kadınlar da şeker seviyelerinin hızla yükselmesine neden olabileceğinden çok fazla muz tüketmemelidir. Hamileyseniz ve gebelik diyabetiniz varsa muz yeme konusunda doktorunuza danışmanız önerilir.

Bazı insanlarda muzda bulunan ve kitinaz adı verilen bir lateks bileşenine alerjik reaksiyon görülebilir. Muz alerjisi ciltte kaşıntı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarıklık, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi sorunlara yol açabiliyor.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...