Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

Mavi Kadın>Yaşam>Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

Ev hanımlarının hummalı bir kış temizliğinde muhakkak temizlemesi gereken 10 yeri içeriğimizin devamında bildirdik.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

Yaz mevsiminden ziyade kış aylarında evlerde daha çok vakit geçirilir. Evde çok fazla vakit geçirildiği için de kışa girmeden evvel hummalı bir ev temizliği yapılır. Günlük ev temizliği; süpürme, silme ve toz almayı kapsar. Ancak kış temizliği; kapı, cam, tül-perde, koltuk temizliği, mutfak temizliği ve gardırop temizliği gibi evin tüm alanlarını kapsar. Tam da kış mevsimine girerken, temizlikte es geçilmemesi gereken 10 yeri sizler için derledik, buyurun birlikte okuyalım;

Kış Temizliğinde Mutlaka Temizlenmesi Gereken Yerler

1) Mutfak Dolapları

Mutfakta pişirilen yemekler, mutfak dolaplarında yağ ve leke oluşmasına yol açar. Bu nedenle mutfak dolaplarının dış yüzeyleri, fırsat bulundukça silinmelidir. Detaylı temizlik yaparken de muhakkak dolapların içleri de temizlenmelidir. Kış temizliğine de mutfaktan başlayabilir ve dolapların hem iç hem de dış yüzeylerini karbonat, sirke ve ılık suyu karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dolaplarınızı detaylı temizlerken de dolapların içerisinde kullanmadığınız kap kacakları eleyerek kışa hazır temiz bir mutfak elde edebilirsiniz.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

2) Buzdolabı

Buzdolapları mutfaktayken çok sık açıp kapattığımız bir eşya olduğundan çok çabuk kirlenir. Sadece kış temizliğinde değil, normal zamanda da sürekli temizlenmesi gerekir. Buzdolabına bir şey koyarken, koyulan şey silinerek yerleştirilirse buzdolabı eskisinden daha az kirlenir. Buzdolabındaki tüm raf ve çekmeceleri sirkeli su ve mikrofiber bez ile temizleyebilirsiniz. Bunun haricinde kışa girerken detaylı bir temizlik yapılmalı,  buzdolabında kullanılmayan yarısı boş kavanozlar daha küçük kavanozların içerisine aktarılmalı, kullanma tarihi geçmiş ürünler de buzdolabından çıkarılmalıdır.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

3) Minderler

Evlerde en çok vakit geçirdiğimiz odalardan biri günlük oturma odasıdır. Haliyle de hem koltuklar hem de koltuğun üzerindeki yastıklar kirlenir. Yılda iki kez olmak üzere bir yaza girerken bir de kışa girerken koltuk minderlerinin yüzeylerinin temizlenmesi gerekir. Koltuk ve yastık minderleri süpürge ile detaylı bir şekilde süpürülür. Koltuk ve yastık minderlerinin kılıfı çıkarılabiliyorsa makineye atılmalı, kılıflar çıkmıyorsa da koltuk temizleyici ürünlerle temizlenmelidir.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

4) Camlar

Camlar dışarıdan gelen toz, kir ve yağmur damlacıklarının bıraktığı lekeyle kirlenirler. Uzun süre temizlenmediğinde de temizleme işi bir hayli zorlaşır. Cam temizleme sıklığı kişiden kişiye göre değişse de en azından ortalama 3 ayda bir camlar silinmelidir. Kış temizliğinde de muhakkak temizlenmesi gereken bir yerdir. Temizliğe, camsili cam yüzeyine sıkarak başlayın ve ardından gazete kağıtlarını buruşturarak yüzeyi silin. Camlarda ulaşılamayan kısımlar için de çekçek kullanabilirsiniz. Camların iç-dış yüzeylerini ve pervazlarını sirkeli ılık su ve mikrofiber bez ile de silebilirsiniz. Sildikten sonra da muhakkak kuru bir bezle camları kurulamalısınız, ki ıslak izi kalmasın…

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

5) Kapılar

Kış temizliğine girerken ihmal edilmemesi gereken en önemli yerlerden biri de kapılardır. Kapılar, evin içerisindeki tozdan dolayı yahut kirli ellerle dokunmaktan kaynaklı kirlenirler. Ve dokunduğumuz yerlerde de kirli parmak izleri belli olur. Bu nedenle kapılar düzenli olarak silinmeli ve çok uzun bir süre silmeye ara verilmemelidir. Kapı silme zamanını kış temizliğine denk getirerek, oda kapılarını, balkon kapılarını ve dış kapıyı temizleyebilirsiniz. Kapının türüne göre temizleyici ürün kullanabilir yahut sirkeli su ile de kapıların iç-dış yüzeyini ve kulpunu temizleyebilirsiniz.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

6) Gardırop

Kışa hazırlık yaparken de kıyafet dolapları ihmal edilmemelidir. Bunun için önce gardıroptaki tüm yazlık kıyafetlerini kaldırmalı, sirkeli bezle dolabın içerisini tertemiz silinmelidir. Ardından kışlık kıyafetlerini düzenli bir şekilde dolabınızın içerisine yerleştirebilirsiniz. Gardıropların içiyle birlikte üst yüzeyini temizlemeyi es geçmeyin.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

7) Ayakkabılık

Ayakkabılıklar da kışa girmeden evvel güzelce temizlenmelidir. Bunun için ayakkabılığınızdaki yazlık ayakkabılarının tamamını çıkarmalı ve ardından deterjanlı bezle ayakkabılığın rafları tertemiz silinmelidir. Yazlık ayakkabılar da güzelce temizlenerek öyle kaldırılmalıdır. Kışlık ayakkabıları da temizleyip, ayakkabılığa öyle dizilmelidir.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

8) Tül-Perde

Tül ve perdeler de çok fazla kire, toza maruz kalırlar. Kirlenmiş tül-perdeler beyazlığı kaybeder ve gri yahut sarımsı bir renk alır. Bu nedenle kış temizliğine girerken mutlaka yıkanmalıdır. Tül ve perdeleri makineye atarak, makinenin deterjan bölümüne 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyip, makineyi perde ayarına çalıştırabilirsiniz. Sirke de karbonat gibi beyazlatıcı özelliğe sahip olduğundan da makinenin deterjan gözüne 3-4 yemek kaşığı sirke de ekleyebilirsiniz.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

9) Avizeler

Kış temizliğinde es geçilmemesi gereken yerlerden biri de avizelerdir. Avizeler bulunduğu odadaki toz ve kiri toplar. Bu nedenle düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Avizeleri temizlemek için, avizenin tavana bağlı olduğu kısımdan başlayın ve deterjanlı hafif nemli bezle avizenin tamamını silin, ardından kurulayın. Ampulü temizlemek için de en güzel temizleyici yine sirkedir. Sirkeli su ile ampulü temizleyerek, ampulün parlamasını sağlayabilirsiniz.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?

10) Kaloriferler

Kalorifer kanatlarının arasında zamanla toz ve kir birikir. Bu toz ve kir, ortamda tozlu hava solumaya neden olur. Bu nedenle düzenli olarak temizlenmeli ve muhakkak kışa girerken daha detaylı temizlik yapılmalıdır. Kaloriferlerin arasını temizlemek için, kaloriferin üstündeki ızgarası çıkıyorsa çıkarabilir ve içini mikrofiber bezle silebilirsiniz. Kaloriferin ızgarası çıkmıyor ise de süpürge işe süpürüp ardından ince uçlu bir fırça ile de petek aralarını temizleyebilirsiniz.

Kışa hazırlık: Dip köşe kış temizliği nasıl yapılmalı?


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...