Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Pekmez Bozulur Mu? Pekmezin Bozulduğu Gösteren 7 İşaret

Mavi Kadın>Yaşam>Pekmez Bozulur Mu? Pekmezin Bozulduğu Gösteren 7 İşaret

Pekmez vücuda enerji veren, bağışıklığı kuvvetlendiren harika bir besindir.

Pekmez Bozulur Mu? Pekmezin Bozulduğu Gösteren 7 İşaret

Pekmez vücuda enerji veren, bağışıklığı kuvvetlendiren harika bir besindir. Pekmez kahvaltılarda ve özellikle tahinle buluştuğu zaman lezzetiyle ağızlarda tat bırakır. Pekmezin besin değeri, kullanılan meyveye göre değişkenlik gösterir. Pekmez içerisindeki vitaminler ve mineraller sayesinde büyüme çağındaki çocukların sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Aynı zamanda kış mevsiminde vücudun daha dirençli olmasını sağlar ve kansızlığa iyi gelir. Peki, pekmez bozulur mu, bozulduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bu soruların cevaplarını makalemizin devamında bildirdik.

Pekmez Bozulur Mu?

Evet, pekmez doğal bir gıda olduğundan hava ile temasa geçince bozulabilir. Uzun süre yenilmeyen pekmez, sıcak ortamda saklanan pekmez bir süre sonra bozulur. Pekmezin bozulmaya başladığını anlamak için öncelikle dış görüntüsüne ve kokusuna bakmalı eğer anlaşılmıyorsa son olarak tadına bakmalıdır. Pekmez kavanozun kapağı açılıp kullandıktan sonra, kapağı sıkı kapatılarak mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Pekmezin Bozulduğunu Gösteren 7 İşaret

Pekmezin bozulması tabi ki tek bir yolla anlaşılmaz. Pekmez bozulurken bazı evrelerden geçer ve her evresinde farklı tepkime gösterir. Pekmezin bozulduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bunlar;

Pekmez bozulmaya ilk başladığında köpüklenmeye başlar. Bu köpüklenmenin nedeni, pekmezin aşırı sıcak ve nemli ortamlarda bekletilmesi sonucu meydana gelir. Yani pekmezin bozulduğunu gösteren ilk belirli köpüklenmesidir. Kavanozu açtığınız zaman pekmezin üzeri kahverengi veya sarı renkte bir köpük oluşturdu ise bu köpükler bakteri üretir ve pekmezi bozar.

Pekmezin bozulduğu gösteren bir diğer işaret ise; pekmezin bulunduğu kavanoz veya şişe çalkalandığında çok yoğun bir kıvam alıyor ve zor çalkalanıyorsa pekmez bozulmuştur. Pekmezin dibindeki tortu kalınlaşmış ve yoğunlaşmışsa pekmez bozulmaya başlamıştır.

Pekmezin kavanozunu açtığınızda ekşi kokular geliyorsa pekmezin bozulduğuna işaret etmektedir.

Pekmez kavanozuna kaşık batırıp geri çektiğinizde, kaşıktaki pekmez kendi kendine kolayca akmıyorsa pekmez bozulmuş demektedir. Aynı zamanda kaşığı batırıp çıkardığınızda kaşıkta koyu kahverengi hatta siyaha dönen bir renk kalıyorsa bu da pekmezin bozulduğuna işaret etmektedir.

Pekmezine bozulduğuna dair belirtiler var ancak siz hala pekmezin bozulup bozulmadığına karar veremiyorsunuz. Bunun için küçük bir kaşıkla pekmezin tadına bakmalısınız. Eğer pekmez normalinde çok daha ekşi bir tada sahipse pekmez bozulmuş demektir.

Pekmezin içerisinde üzümden kaynaklı tortular vardır. Bu tortular pekmez kavanozunun dibine yerleşir ve yapışırlar. Bu tortular çok normaldir ancak tortu çok kalınlaşmış ve iyice fazlalaşmışsa pekmezin bozulduğuna işaret eder.

Pekmezin Bilinmeyen 5 Zararı Nedir?

  • Mesela Pekmez her ne kadar besleyici ve sağlıklı olsa da kalorisi yüksek olduğundan sık sık tüketilmesi kilo almanıza neden olabilir.
  • Pekmezin içerisindeki şeker, hızla kana karışır. Bu nedenle diyabet hastaları şekerli gıdalardan uzak durmalı, pekmezi doktorundan onay almadan tüketmemelidir. Aksi taktirde şekerini kontrol altına almak için içtiği ilacın etkisi bozulur ve yine kaç şekeri artar.  
  • Pekmez aşırı tüketildiğinde ishal, mide bulantısı, kusma veya şişkinlik gibi sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle pekmez kararında tüketilmeli, aşırıya kaçmamalıdır. Aynı zamanda çok fazla pekmez tüketmek kilo almaya neden olmaktadır.
  • Demir eksikliği yani kansızlık yaşayan kişiler pekmezden faydalanmak için sade pekmez yemelidir. Yani yoğurda karıştırıp yememelidir. Bunun nedeni tek başına pekmez tüketildiğinde demir emilimi daha yüksek olur ve kansızlığa iyi gelir.
  • Pekmezin içerdiği meyveye karşı bir hassasiyet sonucu pekmez bazı kişilerde kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyon gösterebilir.
Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...