Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Pekmez kaç kalori? Besin değeri nedir? Diyette pekmez ne kadar yenmeli?

Mavi Kadın>Diyet>Pekmez kaç kalori? Besin değeri nedir? Diyette pekmez ne kadar yenmeli?

Pekmez, üzüm, keçiboynuzu, dut ve kuşburnu gibi yiyecekler ile yapılan, özellikle kahvaltılarda tahinle birlikte sık tüketilen bir besin. Demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum, potasyum, fosfor ve B6 vitamini gibi vitamin ve mineraller içeriği sayesinde sağlık için de çok faydalı. Pekmezin kalorisi, besin değeri, günlük önerilen pekmez miktarı şöyledir.

The United States Department of Agriculture'da (USDA) 1 yemek kaşığı pekmezin 58 kalori olduğu geçiyor.
The United States Department of Agriculture'da (USDA) 1 yemek kaşığı pekmezin 58 kalori olduğu geçiyor.

Pekmez yaklaşık 5000 yıldır tüketilmeye devam edilen, anavatanı Türkiye olan bir yiyecek. Pekmez waffle, pankek gibi hamur işlerine katılabilir, tahinle beraber yenilebilir, süt ve meyve sularına koyulabilir yahut pekmezi içerisine hiçbir şey katmadan da tüketebilirsiniz. Pekmez ülkemizde özellikle kansızlık sorunu yaşayanlar tarafından tercih ediliyor. Pekmezin faydası kansızlığa iyi gelmekle sınırlı değil. Taste of Home’un haberine göre pekmez adet kramplarını önlüyor, sindirim sistemini rahatlatıyor, eklem ağrılarını hafifletiyor, kemik ve doku sağlığını destekliyor…

PEKMEZ KAÇ KALORİ?

USDA’da 100 gram pekmezin 290 kalori, 1 yemek kaşığı pekmezin ise 58 kalori olduğu yazıyor.

PEKMEZ KİLO ALDIRIR MI?

Diyetisyen Betül Yılmaz zayiflama.site web sitesinde pekmezin kilo aldırıp aldırmadığı ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Pekmezin kilo aldırıp aldırmayacağı tamamen size bağlı. Pekmez yüksek kalorisi nedeniyle sık sık her gün tüketilmesi kilo almaya neden olabiliyor. Pekmezin kilo aldırmasının temel nedeni karbonhidrat içermesidir. 1 yemek kaşığı pekmez tükettiğinde 1 günlük karbonhidrat ihtiyacınızın tamamını karşılamış oluyorsunuz. Pekmez gibi karbonhidratlı bir gıdaya ısrarla devam etmek ise kilo almanızı çok daha kolay bir hale getirecektir. Pekmezin kolay kilo aldırmasının bir diğer nedeni de ekşimsi tadıyla iştah açması, tadına doyum olmaması bunun sonucunda çok pekmez tüketmenizdir.”

PEKMEZ ZAYIFLATIR MI?

Diyetisyen Yılmaz, pekmez zayıflatır mı? Sorusunu şöyle cevapladı:

“Pekmez tek başına zayıflatan bir besin sayılmaz, aksine kilo vermek değil kolay kilo almaya neden olan bir yiyecektir. Pekmez yiyerek zayıflayabilen kişi sayısı bir hayli azdır ancak zayıflama sürecinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Pekmezi tatlı ihtiyacınızı gidermek için makul ölçüler dahilinde tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.”

DİYETTE PEKMEZ YENİR Mİ, DİYETTE PEKMEZ NE KADAR YENMELİ?

Diyetisyen Betül Yılmaz diyette pekmez yenir mi? Sorusuna, “Evet diyette pekmez yenilebilir ancak aşırıya kaçmamalı, makul miktarda tüketilmeli.” dedi.

Pekmez kaç kalori? Besin değeri nedir? Diyette pekmez ne kadar yenmeli?

ÜZÜM PEKMEZİ VE KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ KAÇ KALORİ?

Diyetisyen Betül Yılmaz 1 yemek kaşığı üzüm pekmezinin 29 kalori, 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezinin ise 41 kalori olduğunu söylüyor.

PEKMEZ GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Memorial Sağlık Grubu web sitesinde yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmesi öneriliyor.

1 YEMEK KAŞIĞI PEKMEZDE NE KADAR DEMİR VAR?

Fatsecret’in haberine göre 1 yemek kaşığı pekmez 0.94mg demir içeriğiyle günlük demir ihtiyacınızın %5’ini karşılıyor.

1 YEMEK KAŞIĞI PEKMEZ KAÇ GRAM?

1 yemek kaşığı pekmez 17,5 grama denk gelmektedir.

PEKMEZİN BESİN DEĞERİ NEDİR?

USDA’ya göre 100 gram pekmezin besin değeri şöyledir:

  • Kalori:290
  • Demir: 4.72 mg
  • Magnezyum: 242 mg.
  • Selenyum: 17.8 µg
  • Sodyum: 37 mg
  • Karbonhidrat: 74.7 gr.
  • Kalsiyum: 205 mg.
  • Potasyum: 1460 mg
  • Lif: 0g
  • Şeker: 74.7 gr.
  • Protein: 0g

Kaynak : Taste of Home, USDA, zayiflama.site, memorial.com.tr, fatsecret.com
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...