Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

2024 süt parası 857 TL oldu! Süt parası (emzirme ödeneği) nasıl alınır, nereye başvurulur?

Mavi Kadın>Yaşam>2024 süt parası 857 TL oldu! Süt parası (emzirme ödeneği) nasıl alınır, nereye başvurulur?

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği, emziren annelere devlet tarafından tek seferlik verilen maddi yardımdır. 2024 yılı süt parasına artış geldi. Peki 2024 süt parası ne kadar oldu? Süt parası kaç ay alınır?

2024 süt parası 857 TL'dir. Tek seferliğe mahsus ödenir.
2024 süt parası 857 TL'dir. Tek seferliğe mahsus ödenir.

Süt parası, SSK ve Bağ-Kur kapsamında yer alan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan kadının doğum yapması hâlinde sigortalı erkeğe ödenen tek seferlik maddi destektir. Süt parası, kendi çalışıp sigortası olan yahut kendi çalışmayıp da beyi sigortalı çalışan annelere veriliyor. Emzirme ödeneğini bebek canlı doğduğu tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde SGK’dan temin edebilirsiniz.

2024 SÜT PARASI NE KADAR?

Süt parası senelere göre artış gösterebiliyor. 2022 yılında 316 TL, 2023 yılında ise 520 TL idi. 2024 senesi süt parası ise 857 TL'dir.

SÜT PARASINA NASIL BAŞVURULUR?

Süt parası SSK'lı olarak çalışan annelere yada SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır. Süt parası alabilmek için herhangi bir yere başvurmanıza gerek yok. Hastanede doğum yapılması halinde, çocuk canlı dünyaya geldikten sonra hastane bu doğumu SGK'ya bildiriyor. Doğum sisteme girildiğinde ödemeler otomatik olarak annelerin e-Devlet’te kayıtlı olan banka hesaplarına yapılmaktadır. Eğer kayıtlı banka hesabı yoksa PTT şubelerinden kimlikle çekilebilmektedir.

SÜT PARASI DOĞUMDAN KAÇ GÜN SONRA ÖDENİR?

Süt parası ödemeleri doğumdan itibaren bir ay ile üç ay içerisinde işlem sırasına göre yapılmaktadır. İlk hafta da ödeme yapılabilir. Ancak en geç 3 ay içerisinde ödeme gerçekleşecektir.

2024 süt parası 857 TL oldu! Süt parası (emzirme ödeneği) nasıl alınır, nereye başvurulur?

SÜT PARASI NE ZAMAN VE HANGİ BANKAYA YATIRILIR?

Süt parası ödeneği ayın 8-14 günleri arasında Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Kadının banka hesabı olmaması halinde PTT'ye gidip kimliği ile parayı alabilir.

2024 SÜT PARASI (EMZİRME ÖDENEĞİ)

Süt parası alabilmek için gerekli şartlar şu şekilde:

  • Doğumun canlı gerçekleşmesi,
  • Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması yahut da eşlerinin sigortalı olması gerekir.
  • 4/a’lı çalışan sigortalılar için doğumdan önceki son 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta priminin yatırılmış olması,
  • 4/b’li çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki son 1 yılda en az 120 gün sigorta priminin yatırılmış olması ve bağkur kapsamında prime ilişkin tüm borçların ödenmiş olması,
  • İşten çıkan sigortalılar için, 120 gün prim mevcut ise, işten çıkış tarihinden en geç 300 gün sonra bebeğin doğmuş olması
  • Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılabilmektedir.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...